Нашият блог и всичко ново в света на гумите

Заслужават ли си инвестицията зимните гуми

Е, лятото си замина, есента тихо я последва и зимата е все по-близо, а синоптиците предричат коварна зима в България с оглед на летните порои. Ето защо разумът сочи, че е по-добре шофьорите да се подготвят добре и бързо за очакваните тежки условия.

Зимни гуми

Вземайки предвид прогнозите и като добавим вечно очаквателната и изненадана позиция на пътните органи в страната след всеки снеговалеж (ако ще да е през януари или февруари), вероятно е време да започнете да се замисляте за покупка на нови зимни гуми в името на повишената си сигурност на пътя.

Защо зимните гуми са по-добри от всесезонните през зимата

С идването на всяка зима се подновяват споровете, кои гуми са по-добри зимните или всесезонните. За да изясним кои са по-добри, първо ще обясним какво представляват двата отделни вида гуми и по какво се различават.

Зимните гуми по-добри от летните

Зимните автомобилни гуми са проектирани специално за безопасно и сигурно шофиране при ниски температури, сняг и лед. Това е отразено и в различните им по големина, форма и брой грайфери.

Всесезонните автомобилни гуми са проектирани и за зимни и за летни условия. Едната половина на протектора на гумата е със зимни грайфери, а...

Нови или втора ръка зимни гуми?

Темата за избор на нови или втора ръка зимни гуми е безкрайна и всеки има свое мнение, въпреки това ще се опитаме да дадем повече информация, която се надяваме да ви е ви е полезна при вземането на това решение.

Втора ръка или нови зимни гуми

Периодът на смяна на летни със зимни гуми в България е от началото на ноември до края на март. Според действащия у нас Закон за движение по пътищата не сме длъжни да шофираме през този период със зимни гуми. Въпреки това зимните гуми са препоръчителни. Има страни, в които зимните гуми за задължителни, но за сега у нас, те все още не са....

Предимства от шофиране с качествени зимни гуми

Въпреки, че предимствата от шофиране с качествени зимни гуми през зимата са добре известни на опитните и дългогодишни шофьори, все още има водачи, които ги пренебрегват.

Ще се опитаме да обясним основните предимства от шофиране с качествени зимни гуми.

Предисмствата на зимните гуми

През зимният сезон климатичните условия са наистина екстремни. Особено в България. Температурите трайно падат под нулата, пътната настилка е покрита със сняг, често и с лед, има силни ветрове и на места със сериозни навявания от сняг. Тези условия поставят всеки автомобил и водач пред...

Кога е най-доброто време да сменим летните гуми със зимни?

Въпреки, че гумите се казват зимни, това не означава, че трябва да изчакаме да завали сняг за да сменим летните гуми със зимни. Законът за движение по пътищата не ни задължава да използваме зимни гуми, но въпреки това ни препоръчва от началото на ноември до края на март шофирането в България да се извършва със зимни автомобилни гуми. 

Зимни гуми

Допълнително уточняващо правило е, че когато температурите паднат под 7 °C. за повече от три дена трябва да сложим зимни гуми. Това е много важно, защото ниските температури за основната причина за смяна на...