Нашият блог и всичко ново в света на гумите

Защо зимните гуми са по-добри от всесезонните през зимата

С идването на всяка зима се подновяват споровете, кои гуми са по-добри зимните или всесезонните. За да изясним кои са по-добри, първо ще обясним какво представляват двата отделни вида гуми и по какво се различават.

Зимните гуми по-добри от летните

Зимните автомобилни гуми са проектирани специално за безопасно и сигурно шофиране при ниски температури, сняг и лед. Това е отразено и в различните им по големина, форма и брой грайфери.

Всесезонните автомобилни гуми са проектирани и за зимни и за летни условия. Едната половина на протектора на гумата е със зимни грайфери, а...

Нови или втора ръка зимни гуми?

Темата за избор на нови или втора ръка зимни гуми е безкрайна и всеки има свое мнение, въпреки това ще се опитаме да дадем повече информация, която се надяваме да ви е ви е полезна при вземането на това решение.

Втора ръка или нови зимни гуми

Периодът на смяна на летни със зимни гуми в България е от началото на ноември до края на март. Според действащия у нас Закон за движение по пътищата не сме длъжни да шофираме през този период със зимни гуми. Въпреки това зимните гуми са препоръчителни. Има страни, в които зимните гуми за задължителни, но за сега у нас, те все още не са....

Предимства от шофиране с качествени зимни гуми

Въпреки, че предимствата от шофиране с качествени зимни гуми през зимата са добре известни на опитните и дългогодишни шофьори, все още има водачи, които ги пренебрегват.

Ще се опитаме да обясним основните предимства от шофиране с качествени зимни гуми.

Предисмствата на зимните гуми

През зимният сезон климатичните условия са наистина екстремни. Особено в България. Температурите трайно падат под нулата, пътната настилка е покрита със сняг, често и с лед, има силни ветрове и на места със сериозни навявания от сняг. Тези условия поставят всеки автомобил и водач пред...

Кога е най-доброто време да сменим летните гуми със зимни?

Въпреки че гумите се казват зимни, това не означава, че трябва да изчакаме да завали сняг, за да ги сложим вместо летните. Законът за движение по пътищата не ни задължава да използваме зимни гуми, но при все това ни ги препоръчва от началото на ноември до края на март. 

Зимни гуми

Допълнително уточняващо правило е, че когато температурите паднат под 7 °C. за повече от три дни, трябва да сложим зимни гуми. Това е много важно, защото ниските температури са основната причина за смяна на летните със зимни гуми. Има години, в които ноември месец е топъл и...

10 причини защо да предпочетем зимни гуми през зимата вместо всесезонни

Когато времето застуди и наближи зимата най-обсъжданата дискусия сред шофьорите е избора на зимни или всесезонни гуми. Всеки активен водач на автомобил знае, че в България периода на шофиране със зимни гуми е от началото на ноември до края на март.  Така, че в момент темата е много актуална и е важно отново да я обсъдим.

10 причини защо да предпочетем зимни гуми през зимата вместо всесезонни

Въпреки постоянното откриване на специални химически съставки, които се добавят към каучука (основния материал, от който се произвеждат гумите) все още по качества всесезонните гуми отстъпват на зимните гуми.

Ето 10 от...