Колко атмосфери да са зимните гуми

публикувана

Често подценяван, но свръхважен детайл в грижата за автомобила е поддържането на правилно налягане в гумите. Правилно напомпаните гуми свалят разхода на гориво, имат по-голяма издръжливост и носят по-голяма сигурност на пътя заради улесненото управление. Ще рече, че ползите от поддържането на правилно налягане са на първо място животоспасяващи, а на второ – спестени пари. И когато си купите и монтирате на колата си нови зимни гуми, можете да спечелите много при внимателно следене на налягането и шофиране.

Зимни гуми атмосфери

Забързани в напрегнатото си всекидневие, пренебрегваме този фундамент в грижата за автомобила, защото гумите дълго време изглеждат достатъчно напомпани, преди изведнъж да ни поставят в сложното положение да търсим спешно начин да се доберем до вулканизатор. Макар и невидимо с просто око, те бавно, но непрестанно губят налягане дори и да не са в движение, а когато са, процесът може да се ускори при огъване и удари – все често срещани злини заради лошото качество на българските пътища.


Влияят на налягането също сезонните или височинните промени – например на всеки 10°С промяна в температурата то се променя с около 0,07 атм, както и това дали сте натоварили с повече килограми колата си: колкото е по-тежка, съответно увеличете налягането малко над препоръчителното. Също така, в зависимост от това колко е гореща гумата, налягането в нея се променя драстично.

Информация за правилното налягане на гумите можете да намерите в упътването към автомобила или върху етикета, залепен върху вратата, капака на резервоара, жабката или колоната. Алтернативен вариант са таблиците за натоварване на гумите, които съдържат данни за правилното налягане не само при масово разпространените размери, а и за широките гуми. Обичайно препоръчителното налягане се увеличава правопропорционално с увеличаването на размера на гумата с цел задоволяване на товарния капацитет на автомобила.

Еднакво опасно за гумите и въобще за колата е както недостатъчното, така и прекаленото им напомпване, така че следете редовно състоянието им. Почти на всяка бензиностанция има безплатен манометър и, макар че невинаги показателите там са правилни, могат да послужат поне ориентировъчно и, най-важното, да помогнат гумите да са с еднакво налягане.

Доста автомобили имат различно налягане на предната и задната ос, така че е важно да се съобразите и с това, когато помпате. Друг важен и пренебрегван детайл е нуждата да се проверява налягането в резервната гума – добре е тя да е с малко по-високо налягане. Често забравяна, тя спада далеч от очите ни.

При изгодните цени на зимни гуми е грях да не се сдобиете с нов комплект, а ако ги проверявате редовно и ги поддържате правилно, ще си спестите куп нерви и пари. Новите и добре поддържани гуми в този смисъл наистина са най-евтините гуми.


Сподели в