Всесезонни или летни гуми през лятото

публикувана

Всяка година изпълняваме по два пъти онзи досаден, ала крайно необходим ритуал по смяната на зимните с летни гуми и обратно. Все повече хора обаче предпочитат удобството на универсалните целогодишни гуми. Дебатите за това доколко добро решение са те, особено за българските пътища, са  разгорещени. Най-важното обаче е, че страната ни е в климатичен пояс, в който през зимата снежната покривка е поне няколко сантиметра, докато през лятото средните температури са над 24-25°С.

Летни гуми

Този широк диапазон на климатични условия предполага като най-удачен вариант да разполагаме с два комплекта гуми. Те съответно ще бъдат подменяни в края на пролетта и в късна есен. Така че изначално е много по-удачно да поговорим не дали, а защо да изберем летните пред всесезонните гуми за своя автомобил. Също и на какъв модел да се спрем. Независимо дали сте начинаещ шофьор, или имате завидно количество километри практика, задължително е да се отнесете сериозно към това действие. И нека все пак прегледаме причините за избор и в двете посоки с цел по-голяма обективност.

ЗАЩО ДА ЗАЛАГАМЕ САМО НА ЛЕТНИ ГУМИ ПРЕЗ ЛЯТОТО


Летните гуми се управляват добре и имат добро сцепление както на сухи, така и на мокри пътища. Те са идеални при температури над +7°C.

Добре бихте сторили да ги предпочетете, защото те са специално разработени за оптимално представяне в летни условия. Освен това имат и онова съществено качество, наречено „реактивност”. То правят управлението на колата бързо и точно – най-вече при остри завои. С по-меките си каучукови компоненти те ви помагат да се справите по-леко с извивки, завои и други препятствия.

Друг основен фактор в полза на летните гуми е високата температурна амплитуда. Сиреч, ако зимите при вас са сурови с температури под -7°C, а летата са горещи. Е, България е точно такава страна. Щом вече притежавате и използвате зимни гуми в по-студените месеци, направо пристъпете към снабдяването с нови летни гуми за по-топлите!

КОГА МОЖЕМ ДА ЗАЛОЖИМ НА ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ ЛЯТОТО


За закупуването на всесезонни гуми пък може да се замислите при два случая. Първо, ако през зимата има само леки снеговалежи и температурите рядко падат под -5°C там където живеете. (В случай че термометърът сочи по-надолу от тази граница, е крайно препоръчително да използвате зимни гуми.)

Друга причина да ползвате само един комплект гуми през цялата година е липсата на време, възможност и пари да сменяте летни със зимни. Също така и ако нямате достатъчно широко или добро място за съхранение на втори комплект.

ЗА ФИНАЛ


Ако държите на сигурността си, е най-добре да се сдобиете с по един комплект зимни и летни вместо всесезонни гуми. Също така ще си осигурите и повече пробег по този начин. Затова, при все по-достъпните цени на летни гуми, вложението ви най-вероятно ще се възвърне. И помнете, че най-евтините гуми често излизат най-скъпо.

Не забравяйте да разгледате пълната гама летни автомобилни гуми на атрактивни цени и нов ДОТ, които онлайн магазин E-Gumi ви предлага. Кликнете и разгледайте сега!

Сподели в