Всесезонни или летни гуми през лятото

публикувана

Всяка година изпълняваме по два пъти онзи досаден, ала крайно необходим ритуал по смяната на зимните с летни гуми и обратно. Все повече хора обаче предпочитат удобството на универсалните целогодишни гуми. Дебатите за това доколко добро решение са те, особено за българските пътища, са  разгорещени, но най-важното е, че страната ни е в климатичен пояс, в който през зимата снежната покривка е поне няколко сантиметра, докато през лятото средните температури са над 24-25°С.

Летни гуми

Този широк диапазон на климатични условия предполага като най-удачен вариант да разполагаме с два комплекта гуми, които съответно ще бъдат подменяни в края на пролетта и в късна есен. Така че изначално е много по-удачно да поговорим не дали, а защо да изберем летните пред всесезонните гуми за своя автомобил и на какъв модел да се спрем. Независимо дали сте начинаещ шофьор или имате завидно количество километри практика, задължително е да се отнесете сериозно към това действие. И нека все пак прегледаме причините за избор и в двете посоки с цел по-голяма обективност.

Летните гуми се управляват добре и имат добро сцепление както на сухи, така и на мокри пътища и са идеални при температури над +7°C. Добре бихте сторили да ги предпочетете, защото те са специално разработени за оптимално представяне в летни условия. Освен това имат и онова съществено качество „реактивност”: те правят управлението бързо и точно – най-вече при остри завои. С по-меките си каучукови компоненти те ви помагат да се справите по-леко с извивки, завои и други препятствия. Друг основен фактор в полза на летните гуми е високата температурна амплитуда, сиреч ако зимите при вас са сурови с температури под -7°C, а летата са горещи – е, България е точно такава страна. Щом вече притежавате и използвате зимни гуми в по-студените месеци, направо пристъпете към снабдяването с нови летни гуми за по-топлите.

За закупуването на всесезонни гуми пък можете да се замислите, ако през зимата има само леки снеговалежи и температурите рядко падат под -5°C на мястото, където живеете (в случай че термометърът сочи по-надолу от тази граница, е крайно препоръчително да използвате зимни гуми). Друга причина да ползвате само един комплект гуми през цялата година е липсата на време, възможност и пари да сменяте летни със зимни. Също така и ако нямате достатъчно широко или добро място за съхранение на втори комплект.

Ако обаче държите на сигурността си, е по-добре да се сдобиете с по един комплект зимни и летни вместо всесезонни гуми. Също така ще си осигурите и повече пробег, така че при все по-достъпните цени на летни гуми вложението ви най-вероятно ще се възвърне. И помнете, че най-евтините гуми често излизат най-скъпо.

Сподели в