Как да изберем най-добрите летни гуми за автомобила

публикувана

Идва моментът за смяна на зимните с летни гуми с избирането евентуално на нови. Той е досаден за мнозина, но и от изключителна важност за сигурността ни на пътя. Когато избираме нови летни гуми, които да бъдат монтирани на нашия автомобил, трябва да сме наясно с две неща. Първото е дали познаваме техническото състояние на своя автомобил, особено на ходовата му част. Второто е къде шофираме повече – в града или извън него. Второстепенните и непочистени пътища предполагат да имаме стабилен грайфер и добра текстура, за да не се поднасяме при лоши условия.

Избор на летни гуми


ФАКТОРИТЕ ЗА ИЗБОРА НА НАЙ-ДОБРИТЕ ЛЕТНИ ГУМИ


По правило летните гуми се препоръчват за температури над +7°C. Това е така, защото се „втвърдяват“, ако е по-студено, и няма да имате сцепление дори при суха настилка. За да сте най-сигурни, ползвайте модели, препоръчани от производителите. И по възможност не от втора ръка – при богатия избор в интернет вече има напълно достъпни цени на летни гуми. Нека и четирите ви са нови, летни и с еднакъв модел. Независимо от предаването, това ви гарантира много по-голяма сигурност на пътя и равномерно износване. Законът не ни задължава за такъв подход, ала той определено е оптималният.

Също така търсете симетричните гуми през лятото, а при мокра настилка е добре да търсите модели с V-образна шарка. С тях водата може лесно да се отвежда под автомобила.

Подходящият размер за вашите летни гуми


За точния избор на летни гуми трябва да установите и какъв размер е подходящ за вашата кола. Най-лесният начин е да погледнете гумите на автомобила си и да потърсите реда с обозначение от типа 205/55R16 91H. Подред това указва: ширина на гумата в мм, височина към ширина в %, радиална структура, диаметър на джантата в цолове/инчове, индекс за товароносимост, скоростен индекс. Така ще прецените кой е точният размерът на вашите гуми. Все пак производителят е предвидил и няколко алтернативни размери за възможно монтиране.

Допустимо е незначително отклонение от размера на т.нар. хомологирани (препоръчани от производителя) гуми чрез подмяната им с т.нар. „алтернативни“. Алтернативата е размер на гумата или колелото, чиято обща височина не надвишава 3% разлика в сравнение с тази на размера на препоръчаните гуми.

Бюджетът при избирането на вашите нови летни гуми


Що се отнася до вечните въпроси „Стари или нови гуми?” и „Скъпи или евтини гуми?”, доверете се на последните проучвания. Те сочат, че повечето шофьори в Европа (и над 2/3 от тези в България) знаят отговорите. Според специалистите, протекторът на най-евтините гуми е възможно да изглежда аналогичен на този на премиум продуктите. Това обаче не важи за качествата му: отделните компоненти от структурата на евтината гума не са съобразени един с друг.

ЗА ФИНАЛ


Така че каквито и летни гуми да изберете, е добре да са колкото се може по-нови и от доказана марка. Важно е да разберем, че гумите предават силите между превозното средство и пътната настилка, нужни за завиване, спиране и ускорение. Затова те са най-активната система за безопасност във всеки автомобил. Не ги подценявайте!

Онлайн магазин за гуми E-gumi предоставя на ваше разположение богата гама от продукти както и промо-оферти на летни гуми с безплатна доставка на територията на цяла България. Разгледайте пълната гама марки, модели и размери летни гуми тук.

Сподели в