Как да изберем най-добрите летни гуми за автомобила

публикувана

Все повече наближава моментът за смяна на зимните с летни гуми – досаден за мнозина, но и същевременно от изключителна важност за сигурността ни на пътя. Когато избираме нови летни гуми, които да бъдат монтирани на нашия автомобил, трябва да сме наясно със следното: познаваме ли техническото състояние на своя автомобил (и особено ходовата част) и къде шофираме повече – в града или извън него (второстепенните и непочистени пътища предполагат да имаме стабилен грайфер и добра текстура, за да не се поднасяме при лоши условия).

Избор на летни гуми

По правило летните гуми се препоръчват за температури над +7°C, защото, защото ако е по-студено, се „втвърдяват“ и няма да имате сцепление дори при суха настилка. За да сте най-сигурни, ползвайте модели, препоръчани от производителите, и по възможност не от втора ръка – при богатия избор вече и в интернет има напълно достъпни цени на летни гуми. Нека и четирите ви са нови, летни и с еднакъв модел - независимо от предаването, това ви гарантира много по-голяма сигурност на пътя и равномерно износване. Законът не ни задължава за такъв подход, ала той определено е оптималният. Също така търсете симетричните гуми през лятото, а при мокра настилка е добре да търсите модели с V-образна шарка, за може лесно да се отвежда водата под автомобила.

За точния избор на летни гуми трябва да установим и какъв размер е подходящ за нашата кола. Най-лесният начин е да погледнете гумите на автомобила си и да потърсите реда с обозначение от типа 205/55R16 91H (подред: ширина на гумата в мм, височина към ширина в %, радиална структура, диаметър на джантата в цолове/инчове, индекс за товароносимост, скоростен индекс) – това е размерът на вашите гуми, макар че производителят е предвидил и няколко алтернативни размери за възможно монтиране.

Допустимо е незначително отклонение от размера на т.нар. хомологирани (препоръчани от производителя) гуми чрез подмяната им с т.нар. „алтернативни“. Алтернативата е размер на гумата или колелото, чиято обща височина не надвишава 3% разлика в сравнение с тази на размера на препоръчаните гуми.

Що се отнася до вечните въпроси „Стари или нови гуми?” и „Скъпи или евтини гуми?”, последните проучвания сочат, че повечето шофьори в Европа (и над 2/3 от тези в България) знаят отговорите. Според специалистите, протекторът на най-евтините гуми може да изглежда аналогичен на този на премиум продуктите, но това не се отнася за качествата му, тъй като отделните компоненти от структурата на гумата не са съобразени един спрямо друг.

Така че каквито и гуми да изберете, е добре да са колкото се може по-нови и от доказана марка. Важно е да разберем, че гумите предават силите между превозното средство и пътната настилка, нужни за завиване, спиране и ускорение, затова те са най-активната система за безопасност във всеки автомобил. Не ги подценявайте!

Сподели в