Кога да сменим зимните с летни гуми

публикувана

Тази зима се оказа мека и дори през януари имаше доста дни, и то поредни, в които времето навън беше като през първа пролет. Това кара човек да се замисли за момента, в който ще се наложи да смени зимните си гуми с летни. За намирането на този важен момент за всеки автомобилист важи един общ и фундаментален принцип: поставянето на летните гуми се извършва, когато средната денонощна температура прескочи границата от +7°C.

Кога да сменим зимните с летни гуми

Разбира се, няма как да се даде точна времева рамка за това кога ще се наложи да посетите гумаджийница за целта, защото всяка година по различно време настъпва мигът, в който е желателно да смените гумите на автомобила си. Температурите в края на зимата и началото на пролетта са доста променливи и няма гаранция кога ще стане по-топло за постоянно – в някоя година се случва през март, в друга пък през април.

Именно затова не е препоръчително да избързвате със смяната на зимни с летни гуми при първите поредни дни със средна температура над границата от +7°C. Често пъти в края на зимата и началото на пролетта рано сутрин, когато много хора отиват на работа, температурите падат около или дори под нулата и карането с летни гуми увеличава риска от инцидент. По тази причина е по-добре да се поизчака до стабилизиране на времето с поне една седмица постоянство, преди да посетите гумаджийница за смяната.

Имайте предвид, че заради състава на каучуковата смес летните гуми се втвърдяват бързо и губят голяма част от своите качества при температури под +7°C, докато зимните над тази граница започват да се нагряват прекомерно и това предизвиква тяхното бързо износване, а и са по-малко ефикасни при спиране както на суха, така и на мокра пътна настилка. Също така зимната гума намалява сцепление и ефективност при +7°C заради наличието на повече и по-дълбоки в сравнение с лятната канали, т.нар. ламели. Ето защо е изключително важно за безопасността ви да уцелите момента за смяна на зимните с летни гуми.

Преди да решите да посетите гумаджийница, обърнете внимание на няколко детайла. Първо проверете дълбочината на протектора (трябва да е над 1,6 мм според българското законодателство, но е препоръчително да не пада под 2 мм), после на баланса на гумите в случай на съхранение в гараж (лошото балансиране води до т.нар. „дърпане встрани” и неравномерно износване, съответно до съкращаване на сроковете за покупка на нови летни гуми) и накрая на налягането на въздуха в гумите (ако е по-малко от препоръчаното от производителя, допринася за влошаване на традиционните характеристики на гумата, спирачния път, реакцията при завой, увеличаване на съпротивлението при търкаляне и съответно до разхода на гориво).

За финал, отдавна известна истина е, че най-добрият продукт е новият. Затова при все по-достъпните цени на летни гуми е препоръчително да вложите пари в своята безопасност. С богатия избор в интернет вече е лесно да откриете най-евтините гуми, но и същевременно с добро качество.


Сподели в