Нашият блог и всичко ново в света на гумите

Защо да шофираме с летни гуми през лятото?

Зимата свърши. И както снега се стопява и водите потичат по вади, долчинки и урви, така и ние хората се „плисваме” по всички пътища. Жадни за пътувания, пътешествия, знания и преживявания. 

летни гуми през лятото
Снимка: Анитас Драйвинг Академи

Все по-лесно е да се пътува. Има много безплатни GPS приложения за да можем лесно да достигнем до желаното от нас място, а и горивото поевтиня почти с  1 лев. Така, че само чакаме летния сезон да настъпи и поемаме по пътищата.

Ние, българите обичаме да пътуваме, имаме си движение „100-те национални туристически обекта” и...


Как да се грижим за летните гуми през лятото?

През летният сезон, който в България е от април до октомври гумите са подложени на голямо натоварване. Дори и да заложим на качествена  марка и да инвестираме повече пари в автомобилни гуми ако не се грижим правилно за тях, никой не може да ни гарантира, че те няма да се износят или повредят бързо. Затова е много важна грижата за тях.

Как да се грижим за летните гуми на колата
Снимката е под CC0 лиценз

Как да намалим износването на летните гуми?

Дори и най-опитните шофьори не могат да предвидят всичко, което може да се случи на пътя, но все пак има няколко съвети, които ако се...


Какво е важно да знаем за ДОТ кода при летни гуми?

ДОТ е термин, който често остава погрешно разбран от много шофьори. В тази статия ще се опитаме да хвърлим малко светлина върху три-буквеното съкращение. 

Какво е ДОТ и какво означават ДОТ номерата на гумите? 

ДОТ е съкращение от Department Of Transport (Американския Департамент по Транспорта) и е доказателство, че гумата отговаря на изискванията за сигурност. Той включва два кода. Първият код е комбинация от букви и цифри и показва в коя фабриката, град и държавата е произведена гумата. Вторият е от три или четири цифри, оградени в елипса. Той дава...


Зимните гуми стават задължителни през 2015г.?

Ще станат ли зимните гуми задължителни през сезон 2015/2016 или не.

Оказва се, че това е един от най-обсъжданите въпроси през последните месеци в обществото и политическите кръгове. Според пакетът с промени, който се разглежда от политиците, засягащ безопасното шофиране, зимните гуми трябва да бъдат задължителни в периода 1-ви ноември – 1-ви април.

Стават ли задължителни зимните гуми през 2015

Официално новината бе съобщена от вестник Новинар, който се позовава на Нова телевизия. Медията съобщава също така, че евентуалните промени няма да препоръчват шофирането със зимни гуми, а то...


Етапи и фактори на стареене на гумите

В предишния материал разгледахме и разнищихме митът за стареене при автомобилните гуми. В тази статия ще се спрем на това какви са различните етапи и фактори когато става дума за стареене и съхранение на нови гуми. И отново ще се доверим на специалистите и професионалисти в производството на гуми, Michelin. И така, стареенето по време на съхранение от доставчиците се влияе от следните фактори:

Първо: Влажност  

Основно правило е, че гумите трябва да се съхраняват в закрито помещение, в което се поддържа хладна температура и e сухо...