СМЯНА НА СПУКАНА ГУМА

публикувана

Ако по време на шофирането внезапно започнат вибрации и силен шум това най-вероятно означава, че сте спукали гума. Ако вашето превозно средство има Система за наблюдение на налягането в гумите TPMS ще ви уведоми незабавно, ако налягането спада, за да може да реагирате навреме.
  
  1.  На първо място винаги е безопасността. Паркирай встрани от трафика на равна и твърда повърхност. Включи на скорост и задействай ръчната спирачка. Не забравяй да включиш аварийните светлини и да облечеш светлоотразителна жилетка. Поставете триъгълник на не по-малко от 30 м. 
 
  1.  Повечето автомобили са снабдени с компресор. Преди да започнете със смяна опитайте да напомпате гумата и ако налягането не спада продължете до най-близкия автосервиз. Ако вашата гума е RFT можете да продължите, като намалите скоростта до 80 км/ч и да изминете разстояние не повече от 80 км.
 
  1.  Намерете резервната гума и крика. Ако нямате такива вашето решение е пътна помощ. Преди да започнете смяната, трябва да укрепите колата с подпори( камък, дърво, тухла) поставени на диагонално разположената гума. Например при спукана предна дясна гума подпорите сложете на задна лява.
 
                                         КАК ДА РАЗЛИЧИМ ЛЕТНИТЕ ОТ ЗИМНИТЕ ГУМИ 
  1.  Разхлабете болтовете на джантите по посока обратна на часовниковата стрелка.
 
  1.  Постави крика в правилната позиция оказана в ръководството на автомобила. Обикновено зад предната гума и пред задната има точно определени места за позициониране на крика. Най-честата грешка е неправилното позициониране на долната част на крика.  
 

КАК ДА ШОФИРАМЕ ИКОНОМИЧНО

  1.  Повдигнете автомобила, за да може лесно да свалите гумата. Уверете се, че крика е стабилен. Развийте болтовете и отстранете спуканата гума.
 
  1.  Уверете се, че резервната гума е напомпана и я монтирайте в правилната позиция. Затегнете болтовете или гайките в посока на часовниковата стрелка.
 

                  ДОТ НА ГУМИ: КАКВО Е ДОТ ЗА ГУМИ И ВАЖЕН ЛИ Е ТОЙ?

  1.  Спуснете крика и отново затегнете. След няколко километра пробно шофиране спрете и проверете дали джантата е добре закрепена.       

    вземи своя нов комплект летни гуми за повече сигурност и комфорт


Сподели в