КАКВО ГЛАСИ ЗАКОНЪТ ЗА СМЯНАТА НА ЗИМНИ С ЛЕТНИ ГУМИ

публикувана

Сезонът на летните гуми вече отдавна започна. Запознайте се с цялата информация за това кога трябва да се сменят, с указания за изтичане на периода и възможни глоби.

До кога е препоръчително да се кара със зимни гуми?


Правилото гласи, че зимните гуми са задължителни от 15 ноември до 1 март, с изключение месец преди и месец след това. Това означава, че трябва да сте монтирали летните си гуми до 15 април. Но задължителен ли е преходът за всички? Отговорът е НЕ.

Обикновено зимните гуми са с намален скоростен индекс. През летният сезон трябва да се монтират гуми с повишен скоростен индекс, за да се върнете към допустимата разрешена максимална скорост. Пътуването пролетта и лятото с гуми, предназначени за температури под 7 °C и за зимни метеорологични условия, може да стане опасно и със сигурност не гарантира безопасността и най-вече удължава спирачния път и нарушава управлението на автомобила в завой.

Затова съвета е всеки да монтира подходящите гуми за сезона. Всесезонните гуми са компромис, който може да е перфектен за определени региони и малко използване на автомобила, но със сигурност не и за тези които пътуват по заснежени пътища и същите гуми използват, за да отидат на плаж през топлите летни дни. Преди да монтирате летните гуми проверете за напуквания, повреди и дълбочина на протектора.

Законът предвижда дълбочината на протектора е минимално 1.6мм, но повечето шофьори и производители не препоръчват гумата да се употребява под 3 мм. Най-добре е за състоянието на гумите да се посъветвате във вашия сервиз за гуми.

Какво ще стане, ако не смените гумите?


Глоби няма. Безопасността не е гарантирана!

Сподели в