ДОТ на гуми: Какво е ДОТ за гуми и важен ли е той?

публикувана

Както всеки от нас има своя личен документ, така и най-скъпите, и най-евтините гуми си имат своя ДОТ. Немалко хора не са напълно наясно какво е значението на този код и се питат какво е ДОТ за гуми, затова в следващите редове ще се заемем с обяснението му. DOT (Department of Transportation – Американския департамент по транспорта) е идентификационният номер на всички летни, всесезонни и зимни гуми, като чрез него можем да се осведомим за месеца и годината на производство, използвания материал и т.н., и т.н. По-надолу ще се осведомите за това как да дешифровате изписаните символи в ДОТ на гуми и да определяте възрастта на продукта, което е особено важно при покупка, още повече че скоро предстои преминаване към използване на зимни гуми.

Първото нещо, което трябва да сторите, е да намерите поставения на страничната външна част на гумата код. Там има изписано DOT и следват 10 до 13 символа както от цифри, така и от букви. И докато в кода може да бъдат използвани всички числа от 0 до 9, не така стоят нещата с буквите от азбуката – например G, I, O, Q, S и Z не се поставят, тъй като графично са много близки до цифрите и могат да заблудят клиента при покупката на нови зимни гуми.

ДОТ гуми обозначение и значение
 

Място на производство


При разшифроването на това какво е ДОТ за гуми началната част на кода са първите 2 или 3 символа, които обозначават къде е произведен артикулът. Произведените до април 2015 г. имаха 2 символа, а тези след това вече допускат и трети. Предвижда се този 3-ти да стане задължителен до април 2025 г., а междувременно остават валидни и двата варианта за показване на мястото на производство на продукта.

С цел да се улесни преходът към новото изписване в ДОТ на гуми, кодът с 3 символа начева с цифра 1, а досегашният с 2 символа стои след тази единица. Няма официално задължение производителите да ползват новата система, макар че предположенията са, че всички ще минат към нея на различни времеви етапи.
 

Размери на гумата


По ред на изписването в ДОТ на гуми следват 2 символа, означаващи размера на артикула. За да бъдат разчетени докрай правилно те, е най-препоръчително да проверите уебсайта на производителя.
 

Тип на гумата


Следващото по ред в тълкуването на информация на ДОТ на гуми са 3-4 символа за типа на продукта. Кодът и тук е различен при различните марки и зависи от производителя. Той не е задължителен, ала повечето компании го използват с цел следене за връщане на артикулите им.
 

Дата на производство


Накрая в изписания ДОТ на гуми се залагат 3 или 4 цифри, за да означат датата на производство, като първите две отбелязват седмицата, а вторите – годината, в която е произведен продуктът. В случай, че кодът е трицифрен, първите два символа бележат седмицата, а третият – годината.
 

Нов ДОТ – най-добра гума?


Наближават студените месеци на годината и автомобилистите започват да се оглеждат за най-добрите зимни гуми за своите коли. Един от въпросите, които най-много ги вълнуват при избора и покупката, е дали ДОТ на гуми, по-специално датата на производство, има значение.
 
Да, тя е важна, защото гумата се износва във времето, макар че е направена за дълго потребяване, и трябва да бъде сменена (според специалистите, след шестата година каране). Хората често се притесняват, че при ДОТ от миналата година артикулът е вече остарял и изгубил качествата си – най-вече влошено сцепление с пътната настилка, затова се отказват да го купят.
 
Стареенето на всички летни, всесезонни и зимни гуми обаче се дължи на втвърдяване на каучука и зависи от начина на съхранение. Ако това става на сухо, тъмно и прохладно място, няма проблем датата на производство в ДОТ за гуми да е от миналата година. Ако обаче са изложени на слънце, влага или, примерно, са във варел с нафта, дори и произведеният преди седмица артикул от най-висок клас ще се влоши драстично. Затова най-важно е вашите било скъпи, било евтини зимни гуми да са съхранявани правилно на склад – тогава каучукът не се втвърдява с времето.
 
В онлайн магазин E-gumi държим на това да предлагаме най-качествени продукти на своите клиенти. При нас над 90% от наличните зимни гуми са с нов ДОТ, тъй като всички новозакупени от нас се продават много бързо и не залежават. Дори и непродадените от миналата година обаче са складирани по точния начин, за да запазят оригиналните си качества. Не забравяйте, че имаме както богат избор на възможно най-евтините гуми в съотношение с високо качество, така и промоционални оферти с евтина и експресна доставка за цялата територия на страната.
 
При покупка на нови зимни гуми не пропускайте да регистрирате ДОТ номерата онлайн на сайта на производителя, за да ви уведоми той в случай на оттегляне на партидата или проблеми с безопасността на продукта.

Не забравяйте да разгледате пълната гама автомобилни гуми на атрактивни цени и нов ДОТ, които онлайн магазин E-Gumi ви предлага. Кликни и разгледай сега!

вземи своите нови летни гуми за повече сигурност и комфорт

Сподели в