КАК ДА РАЗЛИЧИМ ЛЕТНИТЕ ОТ ЗИМНИТЕ ГУМИ

публикувана


Основната разлика между летните и зимните гуми се вижда с просто око и е свързана с шарката на протектора, т.е. частта от гумата която е в пряк  контакт с пътната настилка. Зимната гума е снабдена с дълбоки ламели, които осигуряват сцеплението на лед и сняг. Каучуковата смес е по-мека и не губи своите качества при понижение на температурите. Това е причината дори и да не пътувате  в заснежени пътища зимните гуми да са предпочитани при ниски температури. Каучуковата им смес съдържа повече естествен каучук  и това прави гумите гъвкави и еластични. Зимните гуми  не са подходящи за високи температури и грайфера им се износва по-бързо.
Върху всяка зимна гума се поставя символа на тривърха планина и снежинка ( 3PMSF) на страницата на гумата.


Този символ 3PMSF оказва, че гумата е покрила минималната изисквана ефективност на сняг.  Според регламента ЕС 661/2009г. за сигурността.
Обратно летните гуми са оптимизирани да са по-ефективни при високите температури, като позволяват на автомобила да остане стабилен дори и при проливни дъждове. Нямат ламели, но имат достатъчно напречни канали през които се отвежда водата и се намалява вероятността от аквапланинг.  
Съкращението изписано на страницата на гумите M+S не означава мокро и сухо или зима и лято, а идва от означението MUD & SNOW, което означава кал и сняг. Използва се означаване на зимни или всесезонни гуми. Летните гуми се различават с липсата на горепосочената маркировка М+S.
Всесезонните гуми са компромис, който не се представят добре нито при студените, нито при твърде горещите дни. Те са решение за хора, които не използват редовно своя автомобил и не шофират в много топли и студени дни. Всесезонни гуми са добро бюджетно решение  за хората, които шофират малко и то в градски условия където снега рядко се превръща в проблем.
Условията за съхраняване на гумите влияят на техните качества. Трябва да се спазват прости правила. На първо място гумите с джанти е добре да се повиши налягането в тях с 0,5 бара. След това средата в която се съхранява трябва да е хладна, суха и далеч от слънчеви лъчи, масла и разстворители. Когато са на джанти могат да бъдат наслагани една върху друга, а когато са без джанти трябва да бъдат окачени или поставени една до друга. Препоръчително е ежемесечно е да бъдат прераждани.
Преди да се монтират на ново гумите трябва да извърши проверка за напуквания, дефекти или срязвания. Така ще се гарантира безопасното пътуване.


 


Сподели в