Има ли закон за зимни гуми в България

публикувана

Има ли закон за зимни гуми в България? Задължително ли е шофирането на автомобил със зимни гуми в нашата страна през най-студения период от годината?

Има ли закон за зимни гуми в България

Тези два въпроса от вече над година терзаят родния шофьор след поредицата от най-разнородни информации, излезли в публичното пространство от най-различни класически и интернет медии. Най-краткият отговор и на двата въпроса е „не”.

 
Закон за зимни гуми няма, има само разпоредби в Закона за движение по пътищата. В края на 2016 година депутатите приеха изменение в ЗДП на второ четене, според което от 15 ноември до 1 март шофьорите са длъжни да карат с „гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми, чиято дълбочина на протектора е не по-малка или равна на 4 мм”. Глобата за шофиране с износени или повредени гуми е 50 лева – това обаче е общата сума, а не за всяка една проблемна гума, както понякога опитват да сплашват патрулиращите служители на КАТ. Принудително-административната мярка „спиране от движение” не се прилага при протрит грайфер, тъй като това не е тежка техническа неизправност по смисъла на чл.101 от ЗДП – това се случва само в случай на разкъсване на повърхността на гумата.

Компромисният вариант бе избран, за да могат шофьорите да ползват и летните си гуми, стига да не са много изтъркани. Една от главните причини за това е климатът – в някои части на България зимата е по-мека в сравнение с други.

Защо обаче усилено се питаме по тази тема и се чудим дали има закон за зимни гуми в нашата страна? Знае се, че мнозина от българските шофьори на МПС избягват да сменят летните със зимни гуми, когато настъпи моментът за това действие. Главната причина за това, разбира се, е все още ниската покупателна способност в страната и надеждата да дойде поредната неочаквано топла зима, за да се „мине тънко” и да се спести поредния разход на домакинството. Често пъти обаче именно тези уж спестовни водачи накрая се оказват причината за катастрофите и задръстванията по нашите пътища.

Докато се чудим има ли закон за зимни гуми в България, можем да направим една бърза справка и да видим, че в повечето държави от Европейския съюз тяхното използване не е от задължителен характер – само от препоръчителен, но има и някои изключения. Те са Естония, Латвия, Швеция, Финландия и Словения, където има действащ закон за зимни гуми. В други страни като Австрия, Румъния, Хърватия, Германия, Чехия, Словакия, Люксембург и Норвегия пък използването на зимни гуми е задължително само ако го изискват съответните метеорологични условия – снеговалеж и поледица. В южни държави като Италия, Испания и Франция употребата на зимни гуми е задължителна само при наличие на специален знак и в планинските райони.

Въпреки че у нас няма закон за зимни гуми и че няма глоба за тези, които карат с летни, всички специалисти – от производители и търговци до водачи с дълъг стаж и пътни полицаи, препоръчват гумите да се сменят според съответния сезон. Служителите на КАТ и ДАИ имат специални уреди дълбокомери, които са минали на метрологичен тест. С тях може да се установи дали гумите са изтрити и може да ви глобят, ако минималният грайфер на гумата е под 1,6 мм.

Така че, без значение има ли закон за зимни гуми в България, или не, най-добре ще направите да си подарите сигурност и удобство на пътя, а и ще си спестите глобите от КАТ, като се снабдите с нов комплект от тях.

 

Сподели в