10 причини защо да караме със зимни гуми през зимата

публикувана

В България, въпреки че зимата е много сурова закона не ни задължава да шофираме със зимни гуми. Въпреки това, когато температурите паднат под 7 ° е препоръчително да използваме зимни автомобилни гуми. За по-голяма яснота, защо опитните шофьори ги препоръчват ще изброим 10 причини защо да караме със зимни гуми през зимата.

Защо да шофираме със зимни гуми през зимата

1. През зимата температурите рязко спадат и летните гуми се втвърдяват, губят своята еластичност и така намалява тяхното сцепление с асфалта. А липсата на сцепление води до  нестабилността на автомобила или казано на жаргон гумата не може да „захапе” настилката. За да се реши този проблем с втвърдяването при ниски температури зимните гуми се произвеждат от по-меки смеси. При производството на зимни гуми към каучуковата смес се добавя двуокис SiO2 или по известен като силика. Благодарение на него при минусови температури зимните автомобилни гуми не се втвърдяват, запазват еластичността си и могат да осигурят максимално сцепление при сняг и лед.
 
2. Зимните гуми са проектирани специално за движение при сняг и лед, затова имат различни като големина, брой и форма ламели. Благодарение на това те прилепват много плътно към пътнатa настилка и това ги прави много по-сигурни на пътя.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Обозначения и маркировки на зимните гуми
 
3. Спирачният път през зимата със зимни гуми е много по-кратък, дори и с малка скорост. Изчислено е, че при движение по заснежена настилка зимните гуми спират с около 5 м по-кратко отколкото летите гуми. А ако пътя е заледен разликата може да достигне и до стряскащите 10 метра по-дълъг спирачен път ако автомобила е с летни гуми.
 
4. Специалисти в Англия са установили, че ако се шофира с летни гуми през зимата това увеличава с шест пъти вероятността за злополука. Трябва да имаме предвид, че пътните произшествия зависят от всички участници в движението, затова по-широкото използване на зимни гуми, значително намалява вероятността за инциденти на пътя.
 
5. Зимните автомобилни гуми се износват по-бавно от летните и с един комплект може да се шофира 3-4 сезона, така че с времето те си изплащат цената. Въпреки това имайте предвид да следите за състоянието на гумите. Ако размера на грайфера на зимните гуми намалее под 4 мм., ако забележите напуквания или други наранявания това означава, че трябва задължително да ги подмените с нови.
 
6. Зимните гуми намаляват риска от аквапланинг. Аквапланингът е когато се загуби сцепление при мокри условия, защото водата между гумите и пътя не може да бъде отведена достатъчно бързо. През зимните месеци, когато пътищата са мокри, аквапланингът е реално съществуващ риск. Зимните автомобилни гуми се произвеждат със специална шарка на грайферите, която значително намаляват риска от аквапланинг.
 
7. Зимните гуми ни излизат по-евтино. Това е така, защото летните гуми ако се използват през зимата се разграждат до 40% по-бързо. Така, че по добре е да имаме гуми за всеки сезон (летен и зимен) и с тях да изкараме 3-4 сезона, отколкото да купуваме нови и да ги унищожаваме за един сезон.
 
8. Ако работата ни е свързана с активно шофиране през зимата и от него зависи развитието бизнеса ни, тогава не можем да си позволим да рискуваме. Зимните гуми ще ни дадат сигурност да вършим работата си, да печелите своите пари без инциденти, прекъсвания и закъснения.
 
9. В някои държави като например Германия, Австрия, скандинавските страни шофирането със зимни гуми през зимата е задължително. Ако сме планирали пътуване в някои от тези страни ще трябва да имаме зимни гуми.
 
10. Шофирането през зимата може да е и удоволствие. Но само ако сме оборудвали своя автомобил със зимни гуми. Сезонът е изпълнен с празници и веселие, но често пътни инциденти превръщат шофирането в кошмар за повечето шофьори. Много хора се отказват да шофират през зимният период, не го правете, просто се подгответе с добри зимни гуми и се радвайте на красивата зимната приказка.

Важно!
Не забравяйте да следите развитието около това дали зимните гуми ще станат задължителни в България.
 
А какви зимни гуми да изберем? Обърнете се за съвет към вашия доставчик.
 
Намери своите зимни гуми

Сподели в