Обозначения и маркировки на зимните гуми

публикувана

За да можем да направим правилен избор при покупка на зимни автомобилни гуми е необходимо да познаваме добре техните технически характеристики. Това е необходимо, защото гумите не са универсални и не могат да се използват за всеки автомобил, при всички условия, при различните стилове на каране и при различни натоварвания. Всеки производител е посочил най-важните за потребителя/шофьора технически данни за определена гума на нейната видима външна част. Тази техническа информация се нарича по различен начин, известна е като: индекси, маркировки,  обозначения или параметри на гумите.

Ще се опитаме да обясним по-важните от тези технически обозначения върху зимните гуми, които всеки шофьор трябва познава.

Още веднъж ще повторим, че всички маркировки са видими и са изобразени върху външната част на автомобилните гуми.

M+S (Mud and Snow - кал и сняг) - това е обозначение за зимна гума. Някои гуми имат картинка с тривърх триъгълник (планина) със снежинка по средата това означава, че гумата е подходяща за сурови зимни условия.

Най-популярните обозначение са групирани заедно и се представят в една последователност. Нека разгледаме следния пример за зимна гума със следните индекси и да обясним какво означават: 195/60 R15 88T.                           

195 – обозначение показващо размера на зимната автомобилната гумата в милиметри.

60 – обозначение за съотношение на височината към ширина на гумата и е в процентно съотношение.

R - обозначение за радиалната структура на гумата, това е свързано с технология на производство гумите. Има и други, но те са за специализирани и тежкотоварни автомобили.

15 – обозначение за размера на джантата в инчове.

88 - обозначение за товароносимост или т.н. товарен индекс, който показва какъв товар може да издържи зимната гума при скоростта, съответстваща на скоростния и символ. Индексът 88 показва, че максималния товар на гума е 560 кг.

T - обозначение показващо максималната скорост, до която гумата може да издържи товар, съответстващ на товарния и индекс. Това е скоростния индекс. В случая маркировката „Т” показва, че максималната скорост е 190 км/ч.  

TUBELESS - това обозначение показва, че гумата е без камерна и се използва без вътрешна гума. В съвременните автомобили се използват безкамерни зимни гуми, а камерните са предназначени за специални случаи.

DOT – това е съкращение от Department Of Transport (Американския Департамент по Транспорта), което удостоверява, че гумата отговаря на изискванията за сигурност. Включва два кода. Първият код е комбинация от букви и цифри и съдържа информация  за фабриката, града и държавата, където е произведена гумата. Вторият е от три или четири цифри, оградени в елипса. Той ни дава информация за седмицата и годината на производство на автомобилните гуми. Това е много важно, защото каучука от който се произвеждат гумите старее и с времето губи своите характеристики.  Ако производството е след  2000 г, тогава ДОТ-та е с 4 цифри. Например, ако кода е 3914 означава, че автомобилната гума е произведена 38-ма седмица на 2014 г.

Маркировка на зимни гуми

Каквито и зимни автомобилни гуми да изберем през зимата не трябва да забравяме да следим налягането в тях. Поради ниските температури те бързо губят налягане и спадат. Важно е зимните гумите да бъдат напомпани до налягането, указано от производителя на автомобила. Правилно напомпани гуми издържат повече, спестяват гориво, прилепват по-плътно върху асфалта, улесняват управлението и предотвратяват инциденти. Информация за правилното налягане на гумите може да бъде намерена върху стикер залепен на вътрешната част на вратата.

Съобразяването с изискванията на производителя на автомобила за марките и размерите гуми, които препоръчва и познаването на обозначенията на зимните гумите е гаранция за правилния избор.


Сподели в