КАК ДА ШОФИРАМЕ ИКОНОМИЧНО

публикувана

Спестяването на енергия и гориво е основният приоритет за минимизиране на продължаващата криза с енергията и горивата. Ето 7 важни правила как можем да спестяваме докато шофираме .

Какво гласи законът за смяната на зимни с летни гуми?
  1.  Проверявайте редовно налягането на гумите на всеки две седмици. Поддържането на правилно въздушно налягане допринася за ниско съпротивление при движение. Това значително ще намали на разхода на гориво. Таблица с препоръчителното налягане на всеки автомобил можете да намерите на капачката на резервоара, колонката на предна лява врата, жабката на автомобила или ръководството за експлоатация.
  2. Друг основен фактор, който  намалява разхода  е правилното използване на климатик и отопление.  Затова при подгряване е желателно да използвате нагревателя на седалката и волана вместо вентилатора. Включвайте климатика само когато е необходимо. Ако имате наличен може да използвате и режим ЕКО. Това спестява доста енергия.
  3. Използвайте предвидливо шофиране. С по-дълги разстояния избягвайте кратките спирания. Автомобилът се нуждае от повече мощност на двигателя, за да тръгне отново след спиране. Потегляйте веднага след стартиране на двигателя. Съвременните двигатели не изискват фаза на загряване.
  4. Намалете теглото и съпротивлението на колата си. Колкото по-тежък е автомобилът, толкова по-висок разход на гориво и енергия ще са необходими, независимо от начина на движение. Затова избягвайте да превозвате излишни товари. Това важи и за багажници на покрива и стойки за велосипеди. Те значително допринасят за увеличение на въздушното съпротивление на колата и водят до увеличение на разхода за гориво.
  5. Добре е да се използват и двигателни масла с нисък вискозитет. Не трябва да се пренебрегва и необходимата от навременната смяна на този консуматив.
  6. Важно за пестене на гориво в градски условия е избягването от бързи стартове на светофара. Ако ускорите бързо и скоро превключите на следваща предавка ще намалите разхода си на гориво.
  7. Винаги карайте с висока предавка. Оптималните обороти на двигателя са около 2000.
вземи своя нов комплект летни гуми за повече сигурност и комфорт

Сподели в