Зимни или всесезонни гуми да предпочетем през зимата?

публикувана

С наближаване на зимния сезон избора на зимни гуми или всесезонни гуми се превръща в най-актуалния въпрос за шофьорите. За да вземете най-доброто решение за вас трябва да сте запознати с характеристиките и предимствата на двата вида автомобилни гуми.

Зимни или всесезонни гуми да изберем през зимата

Зимните гуми са предназначени за шофиране в зимни условия, характеризиращи се с ниски температури, снеговалеж и лед. Те са произведени от по-меки каучукови смеси за да не се втвърдяват от студа. Имат специално разработени грайфери, които осигуряват стабилност на автомобила при движение, завиване и спиране. Зимните автомобилни гуми се произвеждат със специална шарка на грайферите, която значително намалява риска от аквапланинг. Най-голямото предимство на зимни пред всесезонни автомобилни гуми е техния по-къс спирачен път.

Всесезонните гуми са предназначени и за зимни и за летни условия. Това определя и техния специфичен дизайн. Едната половина на протектора на гумата е със зимни грайфери, а другата с летни грайфери. С развитието на технологиите през последните години производството на всесезонни гуми се подобрява непрекъснато. Те се представят все по-добре на тестовете, които провеждат авто-специалистите. Дори според някои от тях всесезонните гуми се доближават на 90% от характеристиките на зимните гуми и 90% на летните гуми.

Въпреки подобряване на техническите способности на всесезонните гуми и доближаването им до тези на зимни гуми, трябва да отбележим кога двата вида са най-ефективни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 10 причини да караме със зимни гуми през зимата

Всесезонните гуми са най-ефективни при меки зими, без много снеговалежи, когато температурите рядко падат под нулата и пътищата не се заледяват. От друга страна ако зимата е студена, вали много сняг, често се заледява пътната настилка и отрицателните температури са нещо нормално, тогава се препоръчват зимни автомобилни гуми. Има едно правило, което спазват опитните шофьори и то, е че ако през зимата градусите паднат под -5 °C, тогава задължително трябва да се кара със зимни гуми.

За избора на типа гуми значение има и колко активен шофьор сте. Ако шофирате само в градски условия, не изминавате повече от 1000 км. на месец и живеете в район с по-мека зима, като например по Черноморието, тогава всесезонните гуми са разумно и правилно решение. Обаче ако изминавате над 5000 км. на месец, често карате извън града и обичате да обикаляте страната, тогава е задължително за вас е да изберете зимни гуми.
 
За климатичните условия в България, всесезонната гума не е удачен вариант, защото зимата ни е много сурова, а лятото много горещо. Поради това всесезонните гуми се изтъркват бързо и след един сезон ще трябва да се сменят. Затова по-правилно и разумно е да разполагате с един комплект летни и един комплект зимни гуми, с които ще може да изкарате 4 сезона без да ги сменяте.

Имайте предвид, че в някои държави шофирането със зимни автомобилни гуми през зимата е задължително. Ако ви се налага пътуване в чужбина проверете дали има изискване автомобила да е оборудван със зимни гуми.
Намери своите зимни гуми


Сподели в