Зимни гуми R17 – какво трябва да знаете за тях

публикувана

Чудите се между зимни гуми R17, R15 или R16? В следващите редове ще ви дадем няколко причини, за да изберете зимни гуми 17 цола. Най-важната е, че те са по-широки, съответно има повече гума, която допира пътя. Това пък на свой ред осигурява по-добро сцепление, съответно - повече контрол в завоите и по-добро спиране. Като прочетете текста, ще разберете и други важни неща за зимните гуми 17 цола. 


Разгледайте пълната гама зимни гуми R17 на атрактивни цени и с нов ДОТ в онлайн магазин E-Gumi. Кликнете тук и го направете още сега!


Специфики и характеристики на зимни гуми R17

Зимни гуми R17 са истинска радост за окото - те наистина правят автомобила по-красив. Освен това, както споменахме, осигуряват по-голяма площ за сцепление с пътната настилка. Това е важно, особено когато говорим за по-тежки автомобили. Също така с гуми 17 цола ще имате по-висока максимална скорост, макар и за сметка на по-бавно ускорение. По-голяма площ на гумите води и до леко увеличен разход на гориво. Важно е обаче да споменем и един минус. Гумите R17 имат по-малка странична площ, което означава, че ще усещате по-осезаемо неравностите по пътищата. 
 

  • за висок клас - 17 цоловите гуми са предназначени за луксозни автомобили, ванове, SUV-та и спортни автомобили. Те осигуряват способност за оф-роуд шофиране, както и комфорт на магистралата. 
  • устойчиви – устойчивостта на добрите модели гуми с този размер е огромна и те запазват отлично състояние за дълго време. Освен това осигуряват надеждно спиране върху заснежен или мокър асфалт (същото е при сух, разбира се). 
  • отлични при извънредни пътни условия – най-добрите зимни гуми R17 са тези с независими блокове на протектора (independent tread blocks), които се заклиняват един друг, ако има нужда. Така се създава отличен контрол и сцепление. Което гарантира, че каквото и да се случва на пътя, тези гуми ще ви осигурят безопасност.  
  • универсален размер – всички големи производители имат отлични зимни гуми R17, тъй като те са доста търсени. Това гарантира пребогат избор и добри цени.

Как да изберете най-добрите зимни гуми R17

Нормално е да имате предпочитания към определена марка или към определен вид протектор. Или да търсите резултати от различни тестове. Или може да се впечатлите от мненията на други потребители, които прочетете онлайн. Това е логично, защото колкото повече хора тестват дадени гуми, толкова по-сериозен контрол има върху характеристики им. Но има наистина съществени фактори, които трябва да вземете предвид, когато избирате своите зимни гуми 17 цола. 

  • радиус на въртене – задължителен фактор за всеки един размер. Той показва разстоянието от центъра на джантата до върха на протектора при ненатоварена гума. При неточно съчетаване на гуми и джанти радиусът се изменя, което пък може да доведе до повишен разход на гориво или проблеми със скоростомера;
  • разход на гориво – различните модели зимни гуми R17 водят до различен разход на гориво. На пазара има и по-икономични, и не толкова икономични. Проучете внимателно дадения модел, за да не се изненадате впоследствие;
  • ДОТ – това всъщност е четирицифрен код, който е изписан върху гумата. Качеството и надеждността на гумите са свързани и с това кога са произведени те, затова трябва да умеете да го разчитате. Първите две цифри в ДОТ указват в коя седмица от годината е произведена гумата, а последните две –  в коя година. Ето един пример. Ако сте купили зимни гуми 17 цола с ДОТ „1621“, значи те са произведени през 16-ата седмица на 2021 година;
  • марка – тя може да е от решаващо значение за вашия избор и за надеждността и качеството на набелязаните гуми. Все едно си купувате кецове и имате избор между “Найки”, “Рийбок” и неизвестен производител - ще се замислите, нали? В нашия онлайн магазин предлагаме качество без компромиси - гуми, произведени от най-добрите компании от целия свят. Както вие няма да тръгнете боси, така и колата трябва да бъде доволно “обута”;
  • цена – един от водещите фактори при всяка покупка на какъвто и да е продукт. С тази разлика, че тук цената наистина има значение - колкото по-висока е, толкова по-добро е и качеството на гумата. Тоест, не търсете непременно най-евтините артикули. Намерете баланс между бюджета и нуждата от сигурност и комфорт на пътя. Не пропускайте да помислите и за това в какви пътни условия ще карате или колко често ще го правите през зимата. Ако ще излизате веднъж на месец, може и да направите компромис. Но, ако карате всеки ден, безопасността и сигурността трябва да натежат много повече на везните.

Изисквания към зимни гуми R17

Всички предлагани на пазара зимни гуми R17 (а и тези от други размери), са със специален етикет. Той е удостоверение, че те покриват приетите в Европейския съюз стандарти за безопасност и екологичност. На етикета има три параметъра:

  • сцепление с мокра пътна настилка – оценката е от клас А до клас E. При покупка на зимни гуми с клас А си осигурявате най-къс спирачен път на мокра настилка. Разликата между отделните категории е между 3 и 6 метра. Тоест разликата от А до Е може да е цели 30 метра (а това е наистина много);
  • икономия на гориво – тук се показват разходът на гориво и отделяните въглеродни емисии при движение. Категориите отново са от А до Е, като разликата може да е 10% (за МПС-ата с ДВГ това са спестени пари от гориво, за електрическите автомобили - по-дълъг пробег);
  • ниво на шум – мери се в децибели - нивото на шум, генерирано от преминаващ автомобил. На етикета е показан високоговорител с черни вълни - колкото повече са те, толкова по-шумни са гумите.

Важно е да знаете, че тези параметри имат повече значение при летните гуми. Причините за това са, че шумоизмерването се прави при температури от 20 градуса, сцеплението се мери при температури над 0 градуса, а съпротивлението на гумите - при температура от 25 градуса. Това не са условия за зимни гуми. Поради тази причина ЕС промени правилата и от май 2021 въведе нов етикет. На него има и две пиктограми, специално за зимни гуми

  • алпийски символ - или 3ВС (три върха със снежинка). За да получи тази пиктограма, гумата трябва да е издържала специален тест за спиране върху заснежен път. Същата пиктограма я има и отстрани на гумата;
  • леден сталагмит - гуми, одобрени за използване в екстремен студ. За да носи пиктограмата, гумата е издържала специфичен тест за спиране върху лед. Тези гуми се продават само в най-северните държави, тъй като нямат толкова добро сцепление при мокри повърхности и не чак толкова ниски температури. 

Дори и да не видите новите пиктограми на гумите, които си харесате, няма повод за паника. Старите количества могат да се продават до края на 2021 г.

Какво гарантираме, ако си вземете зимни гуми R17 от E-Gumi

  • Високо качество: всички гуми в онлайн магазина ни отговарят на последните европейски стандарти и гарантират сигурност и комфорт на пътя;
  • Конкурентни цени: всекидневно ги актуализираме според тенденциите на пазара. Така ви улесняваме с перфектно съотношение между високо качество гуми и най-добра цена. Нашият калкулатор е много полезен инструмент в това отношение. Също така - следете промоциите ни на зимни гуми. Ще ви изненадаме приятно;
  • Бързи и далечни доставки: за един до максимум два работни дни ще получите вашите нови и зимни гуми R17. При това дори и да се намирате в някоя крайна точка на страната.

Не забравяйте да проверите пълната гама зимни гуми R17 на атрактивни цени и с нов ДОТ в онлайн магазин E-Gumi. Кликнете и разгледайте сега!


Сподели в