Зимни гуми: 11 мита и факти, които трябва да знаете

публикувана

Зимни гуми – толкова е просто и същевременно усложнено. Този текст не е с идеята да Ви каже, че трябва да ги използвате, защото сме сигурни, че и сами вече го знаете. Вместо това ще Ви нахвърляме няколко факти и ще оборим някои митове за тези кръгли и черни осигурители на блаженство зад волана в студените месеци.
 

Зимни гуми митове

Мит 1: Натискът за покупка на зимни гуми е заговор за изцеждането на банковата Ви сметка


Не, това не е някаква дълбока световна конспирация, която цели да Ви накара да се разделите с трудно заработените си пари за някакъв си комплект „обувки” за колата си. Тъй като гумата се втвърдява при застудяване, съставът на всички зимни гуми е формулиран така, че да останат те по-меки при температури от 7°C и надолу. Затова и те вършат по-добра работа в сцеплението с асфалта в сравнение с всесезонните гуми заради запазването на мекотата и гъвкавостта си. Освен това протекторът е създаден да „захапва” снега и да отвежда водата и кишата. Тестовете показват, че зимните гуми спират върху лед средно с около 15 метра преди всесезонните.

А да, още нещо – далеч по-голямо ще е изцеждането на банковата Ви сметка, ако попаднете в ПТП, което е можело да бъде избегнато от наличие на качествени зимни гуми. Да не говорим за здравето Ви и тревогите за Вашите близки. Пък и поставянето на нови зимни гуми ще удължи двойно живота на комплекта Ви от летни.

С бума на онлайн търговията освен това вече съвсем не е трудна задача да откриете и да се снабдите с комплект подходящи за Вас относително евтини зимни гуми.


Мит 2: Зимите там където живея са меки и почти никога не вали сняг


С две думи (е, нека са малко повече от две), върнете се на горния мит и отново прочетете тези редове. Има си причина те да се наричат зимни гуми, а не снежни гуми, както навремето са ги наричали и са били популярни. По-късият спирачен път винаги е нещо много добро, без значение дали говорим за сух, мокър или заснежен асфалт. Имайте предвид, че градските пътища са също толкова непредвидими, колкото и самото време.

При все това климатичните условия там където живеете наистина може и би трябвало да определят типа зимни гуми, които да си набавите. Няма особено голям смисъл да си купувате комплект с по-дебели и ъгловати грайфери, ако карате колата си основно върху суха пътна настилка. От друга страна обаче онези от вас, които често се изправят пред пътища с дълбок сняг, се нуждаят от много агресивни грайфери, за да се справят с тежкото изпитание.


Мит 3: На моите гуми пише „Кал + Сняг”, значи съм готов за зимата


Най-добрият отговор на въпрос дали сте готови всъщност е „горе-долу”. Ако на гумата Ви е изписано „M+S” (произтича от съкращението на английския термин Mud + Snow), тя се предполага да осигурява по-добро сцепление при кална или леко заснежена настилка в сравнение с лятната гума. За да получи това обозначение, тя трябва да покрие стандарти за грайфери, ала съставът ѝ не е задължително да е специфичен като на зимната гума, която има за лого тривърха планина със снежинка, поставено отстрани ѝ. Това наистина може да направи цялата разлика в определени ситуации.


Мит 4: Гумите за всякакви метеорологични условия са по-добрата алтернатива


Някои производители вече продават т.нар. гуми за всякакви метеорологични условия, които се простират в скалата някъде между всесезонните и зимните гуми. За разлика от всесезонните, те остават гъвкави при по-ниски температури и грайферът им е по-агресивен, като са създадени за целогодишно ползване, тъй че не е наложително да ходите да ги сменяте преди всяко лято или зима. Проблемът обаче е, че гумите за всякакви метеорологични условия не се представят толкова добре върху заледена или заснежена пътна настилка, колкото зимните гуми. Имат и друг недостатък, никак не маловажен с оглед на бюджета Ви: износват се по-бързо в сравнение с всесезонните.


Мит 5: Всички зимни гуми са еднакви, тъй че предлагането на по-скъпи модели е чиста измама


Не, не всички зимни гуми са създадени еднакви. За обикновения потребител е на практика невъзможно да разбере какъв е стандартът, според който някои модели получават правото на заветното лого с тривърхата планина и снежинката, ала с оглед на видяното и изпробваното в годините може да се каже, че той не е най-високият.

Колкото по-качествени зимни гуми си купите, толкова по-добри съставки и протекторна шарка имат те, но далеч не плащате само за това, когато се разделяте със заработените си с усилен труд пари – охарчвате се също и за далеч по-задълбочените проучвания и разработки зад избрания от Вас скъп модел.

И все пак дори и най-високата цена невинаги гарантира, че ще получите най-добрата гума, затова и е хубаво да изследвате добре пазара. В мнозинството случаи обаче ще откриете, че предлаганите скъпи зимни гуми предлагат по-добри резултати от предлаганите евтини зимни гуми.


Мит 6: Защо са ми зимни гуми, щом имам AWD?!


Сериозно ли?! Вие някога виждали ли сте куче, което се опитва да тича върху лед? То уж има силата и на четирите си лапи, ала пак не може да стигне до където и да било. Системата AWD не може да Ви помогне много, ако колата Ви няма добро сцепление на пътя, а и освен да потегляте, се налага и да спирате. Автомобилът с AWD ускорява по-бързо, но не спира по-бързо от този с предно задвижване на колелата, точно както и всесезонните гуми не спират по-добре от зимните.


Мит 7: Защо са ми зимни гуми, щом имам ABS, BA, EBD, TCS, ESP и прочее разни там абревиатури?!


Пак да се повторим (донякъде): за какво ще Ви послужат всички тези електронни системи, иначе наистина хубава идея, ако гумите Ви са захабени или втвърдени всесезонки, които не осигуряват дори и прилично „захапване” върху хлъзгава пътна настилка?


Мит 8: Достатъчно е да сложа зимни гуми само на двете задвижващи колела


Не, не и още три пъти не! Ако имате зимни гуми на двете си задвижващи колела и примерно всесезонни на другите две, единият край на колата Ви ще „захапва” по-здраво пътната настилка от другия. Ако всесезонните в този случай изгубят сцепление и започнат да се хлъзгат (което може да се получи съвсем нормално при ускорение, завиване или спиране), може да се озовете в опасно занасяне.


Мит 9: Мога да си играя с размерите


Да, можете и дори често това е добра идея, ако имате по-неизвестна марка или необичайни като размер оригинални гуми. Номерът тук е да се да се купуват по-малки джанти – обикновено 16- или 17-цоловите вършат добра работа – и после да им се поставят по-големи гуми, тъй че външният диаметър да остане същият. Така би трябвало вашият одометър и системите за безопасност да работят както трябва. Тесните зимни гуми също ще свършат по-добра работа по „захапването” на снега за осигуряване на допълнителна безопасност. Продаващият би трябвало да е достатъчно квалифициран да Ви снабди с точния комплект нови зимни гуми.


Мит 10: Сменям си гумите по каналния ред всеки сезон, затова те ще изкарат по-дълго


Наистина ще изцедите повече живот от своите зимни гуми, ако ги сменяте точно когато времето тръгне да се затопля за постоянно, ала това въобще не значи, че те ще Ви изкарат доживотно. Редно е да проверявате налягането им поне веднъж месечно, тъй като неправилно напомпаните гуми се износват по-бързо, а и водят до по-голям разход на гориво. Следете също и за точната дълбочина на грайфера. Летните и зимни гуми по принцип трябва, ако се използват, сменят и съхраняват правилно, да се сменят с нови, когато навършат десет години, а дори и по-скоро, в случай че започнат да се появяват цепнатинки. Без значение с колко еърбегове и електронни глезотийки разполага автомобилът Ви, най-важният елемент в него за Вашата безопасност са гумите, защото те са единственото нещо, което е непрестанно в досег с пътя – и зиме, и лете, и пролетес, и наесен. Вложението в качествени зимни гуми се отплаща всеки път.


Мит 11: Непомпането докрай носи по-голяма безопасност


Някои хора вземат пример от офроудърите и изпускат малко въздух от гумите си, което им помага за спечелване на малко допълнително сцепление. По-спадналата гума може и да Ви даде по-широка контактна повърхност с пътя, ала само при натрупан голям сняг, докато при изсъхнала настилка или при пресен сняг карането така увеличава рисковете за Вас и за онези около Вас. Имайте предвид, че при всяко спадане на температурата с 5°C гумите Ви губят по близо 0,7 bar.


Сподели в