Зимни гуми 195/65 R15 – всичко за правилния им избор

публикувана

Защо автомобилните зимни гуми 195/65 R15 са отличен избор? Причини има много, но най-важната е, че те са изключително подходящи за по-леки и пъргави возила, от които искате бърза реакция. Ако искате да научите и останалите, прочетете текста и ще ги разберете. 


Разгледайте пълната гама зимни гуми 195/65 R15 и още размери на атрактивни цени и с нов ДОТ в онлайн магазин E-Gumi. Кликнете тук и го направете още сега!

Специфики и характеристики на зимни гуми 195/65 R15

Споменахме, че зимни гуми 195/65 R15 са за возила, от които искате бърза реакция. Т.е. са за малък, но пъргав автомобил. 


 • за среден клас – въпросните коли не са много тежки и имат нужда от отлично сцепление с пътната настилка. При зимни условия това се постига точно със зимни гуми 15 цола 195/65. Допълнителен плюс е, че те имат достатъчно широк профил на контакт и не жертват скорост или ускорение. 
 • устойчиви – устойчивостта на добрите модели гуми с този размер е огромна и те запазват отлично състояние за дълго време. Освен това осигуряват надеждно спиране върху заснежен или мокър асфалт. (Същото важи и при сух, разбира се.)
 • отлични при извънредни пътни условиянай-добрите зимни гуми 195/65 R15 са тези с независими блокове на протектора (independent tread blocks). Те се заклиняват един друг, ако има нужда. Така се създава отличен контрол и сцепление. Това гарантира, че каквото и да се случва на пътя, тези гуми ще ви осигурят безопасност и комфорт.  
 • универсален размер – всички големи производители имат отлични зимни гуми 195/65 R15, тъй като те са доста търсени в световен мащаб. Заради това има гарантирано пребогат избор на добри цени.

Как да изберете най-добрите зимни гуми 195/65 R15

Ясно е, че при търсене на зимни гуми 195/65 R15 може да имате предпочитания към определена марка или към определен вид протектор. Или може да се впечатлите от мненията на други потребители, които прочетете онлайн. Това е логично, защото колкото повече хора тестват дадени гуми, толкова по-сериозен контрол има върху характеристиките им. Има обаче някои наистина съществени фактори, които трябва да вземете предвид, когато избирате своите зимни гуми 15 цола 195/65. 

 • радиус на въртене – задължителен фактор за всеки един размер. Той показва разстоянието от центъра на джантата до върха на протектора при ненатоварена гума. При неточно съчетаване на гуми и джанти радиусът се изменя, което пък може да доведе до повишен разход на гориво или проблеми със скоростомера;
 • разход на гориво – различните модели зимни гуми 195/65 R15 водят до различен разход на гориво. На пазара има и по-икономични, и не толкова икономични. Проучете внимателно дадения модел, за да не се изненадате впоследствие;
 • ДОТ – качеството и надеждността на гумите са свързани и с това кога са произведени те, затова трябва да умеете да го разчитате. ДОТ е всъщност четирицифрен код, който ще срещнете изписан върху гумата. Първите две цифри указват в коя седмица от годината е произведена тя, а последните две –  в коя година. Ето един пример. Ако сте купили зимни гуми 15 цола 195/65 с ДОТ „1421“, значи са произведени през 14-ата седмица на 2021 година;
 • марка – тя може да е от решаващо значение за вашия избор и за надеждността и качеството на набелязаните гуми. Все едно си купувате кецове и имате избор между “Адидас”, “Пума” и неизвестен китайски производител – ще се замислите, нали? В нашия онлайн магазин предлагаме качество без компромиси – гуми, произведени от най-добрите компании от целия свят. Както вие няма да тръгнете боси, така и колата трябва да бъде доволно “обута”;
 • цена – един от водещите фактори при всяка покупка на какъвто и да е продукт. С тази разлика, че тук цената наистина има значение – колкото по-висока е, толкова по-добро е и качеството на гумата. Тоест, не търсете непременно най-евтините артикули. Намерете баланс между бюджета и нуждата от сигурност и комфорт на пътя. Не пропускайте да помислите и за това в какви пътни условия ще карате или колко често ще го правите през зимата. Ако ще излизате веднъж на месец, може и да направите компромис. Но ако карате всеки ден, безопасността и сигурността трябва да натежат много повече на везните.

Изисквания към зимни гуми 15 цола 195/65

Всички предлагани на пазара зимни гуми 195/65 R15 (а и тези от други размери) задължително са със специален етикет. Той е удостоверение, че те покриват приетите в Европейския съюз стандарти за безопасност и екологичност. На него има три параметъра:

 • сцепление с мокра пътна настилка – оценката е от клас А до клас E. При покупка на зимни гуми с клас А си осигурявате най-къс спирачен път на мокра настилка, като разликата между отделните категории е между 3 и 6 метра. Тоест разликата от А до Е може да е цели 30 метра, което може да е решаващо за вашата безопасност;
 • икономия на гориво – тук се показват разходът на гориво и отделяните въглеродни емисии при движение. Категориите отново са от А до Е, като разликата може да е 10%. (За МПС с ДВГ това са спестени пари от гориво, за електрическите автомобили – по-дълъг пробег);
 • ниво на шум – мери се в децибели: нивото на шум, генерирано от преминаващ автомобил. На етикета е показан високоговорител с черни вълни – колкото повече са те, толкова по-шумни са гумите. Но дори и най-шумните гуми не са над стандарта. 

Важно е да знаете, че тези параметри имат повече значение при летните гуми. Причините за това са, че шумоизмерването се прави при температури от 20 градуса, сцеплението се мери при температури над 0 градуса, а съпротивлението на гумите – при температура от 25 градуса. Това осезаемо не са условия за зимни гуми. Поради тази причина ЕС промени правилата и от май 2021 въведе нов етикет. На него има и две пиктограми, специално за зимни гуми: 

 • алпийски символ – или 3ВС (три върха със снежинка). За да получи тази пиктограма, гумата трябва да е издържала специален тест за спиране върху заснежен път. Същата пиктограма я има и отстрани на гумата;
 • леден сталагмит – гуми, одобрени за използване в екстремен студ. За да носи пиктограмата, гумата е издържала специфичен тест за спиране върху лед. Тези гуми се продават само в най-северните държави, защото нямат толкова добро сцепление при мокри повърхности и не чак толкова ниски температури. 

Дори и да не видите новите пиктограми на гумите, които си харесате, няма повод за паника. Старите количества могат да се продават до края на 2021 г.

Какво гарантираме, ако си вземете зимни гуми 195/65 R15 от E-Gumi

 • Доказано високо качество: всички гуми в онлайн магазина ни са по последните европейски стандарти и гарантират сигурност и удобство на пътя;
 • Конкурентни цени: всекидневно ги актуализираме според тенденциите на пазара. Така ви улесняваме с перфектно съотношение между високо качество гуми и най-добра цена. Нашият калкулатор е много полезен инструмент в това отношение. Друго, което може да направите, е да следите промоциите ни на зимни гуми. Ще ви изненадаме приятно;
 • Бързи и далечни доставки: за един до максимум два работни дни ще получите вашите нови и желани зимни гуми 195/65 R15. Това ще стане дори да се намирате в някоя крайно отдалечена точка на България. 

Не забравяйте да проверите пълната гама зимни гуми 195/65 R15 на атрактивни цени и с нов ДОТ в онлайн магазин E-Gumi. Кликнете и разгледайте сега!


Сподели в