Защо зимните гуми са по-добри от всесезонните през зимата

публикувана

С идването на всяка зима се подновяват споровете, кои гуми са по-добри зимните или всесезонните. За да изясним кои са по-добри, първо ще обясним какво представляват двата отделни вида гуми и по какво се различават.

Зимните гуми по-добри от летните

Зимните автомобилни гуми са проектирани специално за безопасно и сигурно шофиране при ниски температури, сняг и лед. Това е отразено и в различните им по големина, форма и брой грайфери.

Всесезонните автомобилни гуми са проектирани и за зимни и за летни условия. Едната половина на протектора на гумата е със зимни грайфери, а другата с летни грайфери.

Още преди да навлезем в по-детайлно сравнение между всесезонните и зимните гуми, зимните вече водят с 1:0. 

За да може автомобилните гуми да осигурят стабилно управление те трябва да имат добро сцепление с пътната настилка. При положение, че на всесезонните гуми едната половина е с летни, а другата със зимни грайфери, това означава че те осигуряват на половина по-малко сцепление с пътя. Защото само частта с грайферите за зима ще могат да „захапят” зимната настилка. От там и сигурността при шофиране с тези гуми е и по-малка.

Другата основна разлика при двата вида гуми е свързана с каучука, от който те са произведени.

Зимните гуми са направени за шофиране през зимата при ниски температури. Главният проблем през зимата е свързан с минусовите температури. При тях каучука се втвърдява, губи своята еластичност, намалява сцеплението на гумите и управлението на автомобила става нестабилно.  За да се реши този проблем при производство на зимните гуми се използват по-меки каучукови смеси за да не замръзват и за да не се втвърдяват. Така те запазват дори и при много ниски температури своята еластичност и осигуряват добро сцепление с асфалта. Най-важното предимство на зимните гуми при студ, да не се втвърдяват е резултат от химическата съставка силициев двуокис SiO2, която се добавя към каучука при производство.

От своя страна всесезонните гуми са подложени на натоварване в температурен диапазон от -20° C до + 40° C.  Те трябва да издържат и на високи и на ниски температури. Поради тази причина каучука, от който са направени има усреднени свойства, които са комбинация от тези на летни и зимни  гуми. Но не може да достигне пълните характеристики нито на зимните, нито на летните.

Тези две основни разлики, свързани с протекторите на зимните гуми и каучука, от който са направени определят, защо зимните гуми са по-добри от всесезонните през зимата. 

Комбинацията от специални смеси на каучук и специални протектори осигуряват и трите най-важни предимства за зимните гуми.

Спирачният път със зимни гуми е много по-кратък, от този с всесезонни гуми при заснежена пътна настилка. Ако пътят е заледен, разликата тогава в спирачния път е огромна.

Грайферите на зимните автомобилни гуми намаляват риска от аквапланинг. Аквапланингът е много опасен, защото при него колата става неуправляема.Получава се когато не може да бъде отведена бързо водата между гумите и пътя, и се губи сцепление с настилката.

Доказано е че шофирането със зимни гуми през зимата намалява риска от злополуки. Въпреки това, имайте предвид че през зимата трябва да се кара с по-ниска скорост и трябва да бъдете двойно по-внимателни.

Сподели в