Обозначение на гумите и неговото тълкуване

публикувана

Изправени сме пред момента, в който ще трябва да си закупим нови зимни гуми, затова е наложително при опита да направим най-правилния избор да сме наясно с техническите им характеристики. Още не е измислена универсалната гума за всякакви пътни и климатични условия, както и за всеки автомобил, затова е нужно да се осведомяваме добре преди сделката. Това става благодарение именно на точното обозначение на гумите.



Всеки един производител е поставил върху външната част на продукта си цифрови и буквени символи, благодарение на които може при точно разчитане да разберем всичко за мястото им на производство, състава им, препоръчителен тип автомобил и скорост. Тази чисто техническа информация е известна по няколко начина: маркировки, индекси, параметри или обозначения на гумите.

Нека отбележим първо, че ако срещнете надписа M+S (Mud and Snow – кал и сняг), това значи, че най-вероятно сте попаднали на зимни гуми, макар че може и да са всесезонни. Някои пък имат рисунка на триъгълник с три върха (планина) и снежинка по средата – при тези обозначения по гумите знайте, че продуктът е подходящ за сурови зимни условия.

ШИРОЧИНА, ВИСОЧИНА КЪМ ШИРОЧИНА, ДИАМЕТЪР НА ГУМАТА

Да започнем разглеждането на показателите примерно при зимни гуми с надпис 185/60 R14 88T. Първите три цифри (185) обозначават широчината им в милиметри в напомпано състояние, като не се броят индексите, джантите, защитните пояси и елементите за украса. Вторите две (60) са процентното съотношение между височината към широчината на артикула.

С буквата “R” при обозначение на гумите се бележи радиалното устройство. Радиалните гуми имат пласт от нишки, разположени на 90 градуса спрямо централната линия на протектора, а самата гума се стабилизира допълнително от  една допълнителна нишка по дължината й. Други варианти са „B“ или устройство тип „колан” и „D“ за диагонална конструкция, където нишките са разположени под доста по-малък ъгъл, диагонално една на друга и спрямо централната линия на гумата.

Следва цифрата 15, която е диаметърът на артикула, измерен в инчове, и също така точният размер на джантите, на които ще паснат вашите нови зимни гуми. Има някои по-стари джанти, наричани „TRX” с означения като 390 – за тях трябва да знаете, че не можете да поставите обикновена гума върху “TRX” джанта.

ТОВАРЕН И СКОРОСТЕН ИНДЕКС

Според европейския правилник ЕСЕ-R 30 всяко обозначение на гумите на леките автомобили трябва да бъде последвано от сервизно описание с товарен и скоростен индекс. Товарният посочва максималния товар, който може да понесе дадена гума при максималната скорост от индекса на скоростта. Това не се отнася за гуми типове V, W, Y и Z. В нашия конкретен случай цифрата 88 показва като максимално допустим товар 560 кг.

Скоростният индекс сочи максимално допустима скорост на дадена гума за носен товар според индекса й за товароносимост. На колата си можете да сложите нови зимни гуми само с минимум скоростен индекс, показан в ръководството за експлоатацията й (не важи за артикули от тип V, W, Y и Z). Ако ползвате продукти с обозначение M+S, категорията на скоростта им може и да бъде по-ниска от указаната за използване. В нашия конкретен случай маркировката „Т” сочи, че максималната скорост за носения максимален товар е 190 км/ч.


вземи своите нови летни гуми за повече сигурност и комфорт
 

БЕЗКАМЕРНИ ГУМИ И ДОТ

Сред важните обозначения по гумите виждаме и TUBELESS – то подсказва, че те са безкамерни и се използват без вътрешна гума. В съвременните коли се използват безкамерни зимни гуми. Камерните са специални случаи.

Една от най-съществените маркировки е ДОТ на гуми. Съкращението DOT е за Department Of Transport (Американския департамент по транспорта), удостоверява покриването на изискванията за сигурност и включва два кода.

Първият комбинира букви и цифри и там са данните за мястото на производство, а вторият е от три или четири цифри в елипса и там се съдържа информация за седмицата и годината на производство на нашите нови зимни гуми. Ако са произведени след  2000 г., ДОТ-ът е 4-цифрен. Например надпис тук 5018 значи, че артикулът е произведен в 50-ата седмица на 2018 година.

СЦЕПЛЕНИЕ, ГОРИВНА ЕФЕКТИВНОСТ, ВЪНШЕН ШУМ И ДРУГИ

С това важните обозначения на гумите не свършват. Има и други важни параметри, отбелязани в наложения от Европейския съюз етикет, като например шума от нашите зимни гуми, сцеплението, спирачния път, горивната ефективност, поведението на сняг и по-ниски градуси, спирачния път, теглителната сила.

Сцеплението с влажна пътна настилка е крайно важно качество откъм сигурност. Разликата при спирачен път между клас A и клас G може да стигне до цели 30%, която е много вероятно да се окаже решаваща в неочаквана ситуация на пътя и да спаси човешки живот.

Дали скъпи, дали евтини гуми – на тях във всеки случай дължим до 20% от разхода на гориво на автомобила си. Ако изберем зимни гуми с висока категория за разход, ще си осигурим по-дълъг пробег с един резервоар и по-малко емисии на въглероден двуокис.

Външният шум от нашите зимни гуми се измерва в децибели. Шумовият клас е в три категории – 3 черни вълни (високо ниво на шум, но в норма по настоящите европейски регламенти); 2 черни вълни (средно ниво на шум, между пределно допустимата стойност и 3dB под нея); 1 черна вълна (ниско ниво на шума, т.е. 3 или над 3 dB под пределно допустимата стойност).

ЗА ФИНАЛ

И да изберем най-скъпите, и най-евтините гуми, задължително трябва в студените месеци да следим налягането в тях да е до указаното от производителя на автомобила ни, защото при ниски температури те бързо спадат. Правилно напомпаните зимни гуми имат по-дълъг живот, пестят гориво, прилепват по-плътно върху пътната настилка, улесняват управлението и предотвратяват инциденти.

Затова се съобразявайте със съветите на производителя на вашата кола и разчетете правилно поставените пред очите ви обозначения на гумите – така гарантирано ще направите правилния избор.

Не забравяйте да разгледате пълната гама автомобилни гуми на атрактивни цени и нов ДОТ, които онлайн магазин E-Gumi ви предлага. Кликни и разгледай сега!

вземи своите нови летни гуми за повече сигурност и комфорт


Сподели в