Скоростен индекс на гуми

публикувана

Когато тълкувате значението на множеството обозначения по своите автомобилни гуми, един от съществените елементи е терминът „скоростен индекс на гуми“. Той е един от най-следените от купувачите на тези артикули заедно с размерите (височина, широчина, диаметър), товарния индекс и ДОТ на гуми. Така можете да се ориентирате дали изборът ви е подходящ за вашия автомобил.

Скоростен индекс гуми


Що е то скоростен индекс на гуми (SI)


Първото нещо, което трябва да знаете за скоростен индекс на гуми (SI) е, че те заедно с товарния индекс (LI) определят съответно максималната скорост и натоварване, които продуктът може да понесе продължително време, без да се разруши. SI представлява код от една до три латински букви, показващ върховата скорост, до която гумата може да издържи съответстващ на товарния й индекс товар. Представяме ви подробна таблица, в която да се осведомите детайлно за това какво значи всяко обозначение, на каква скорост и какъв тип автомобил съответства. Това ще ви е особено полезно, ако сте в момента в процес на търсене на най-добрите зимни гуми за новия сезон и годините напред.



Скоростен индекс на гуми


Знак Скорост Приложимост
B 50 км/ч  
C 60 км/ч  
D 65 км/ч  
E 70 км/ч  
F 80 км/ч  
G 90 км/ч  
J 100 км/ч  
K 110 км/ч  
L 120 км/ч Офроуд и лекотоварни автомобили
M 130 км/ч Временни/резервни гуми
N 140 км/ч Временни/резервни гуми
P 150 км/ч  
Q 160 км/ч Автомобилни гуми с шипове и без шипове, 4х4
R 170 км/ч Тежкотоварни камиони и лекотоварни автомобили
S 180 км/ч Семейни автомобили, седан и ван
T 190 км/ч Семейни автомобили, седан и ван
U 200 км/ч Седан, купе и комби
H 210 км/ч Спортен седан, купе и комби
VR 210+ км/ч  
V 240 км/ч Спортен седан, купе и спортна кола
W 270 км/ч Екзотични спортни автомобили
Y 300 км/ч Екзотични спортни автомобили
(Y) 300+ км/ч Екзотични спортни автомобили
Z/ZR 240+ км/ч Спортни автомобили
ZR+W 240-270 км/ч Спортни автомобили
ZR+Y 240-300 км/ч Спортни автомобили


Да вземем за пример скоростен индекс за гуми Т. Такива са точните за вас, ако търсеният профил е за семейна кола или ван, и значат, че с тях можете да развивате максимална скорост от 190 км/ч при оптималните условия за това. В случай че е наложително, бихте могли да ползвате и зимни гуми с по-голям от посочения за вашия автомобил индекс и да си вземете такива с индекс Н (максимална скорост от 210 км/ч). При положение че ви се наложи да съчетаете гуми с различен SI, направете всичко, за да сте сигурни, че тази с най-нисък индекс е отговаряща на указанията за максимална скорост за вашия автомобил.

Допълнителни указания


На вашето превозно средство трябва да се ползват само артикули с минимум указания в ръководството за експлоатацията му скоростен индекс на гуми, с изключение на типове V, W, Y и Z. В случай на използване на зимни гуми с обозначение M+S (или 4х4), категорията на скоростта им може да бъде и по-ниска от посочената в ръководството на автомобила.

Има държави, в които по закон е задължително да се поставя в полезрението на шофьора стикер с максимално допустимата скорост на гумата и тя не бива да се превишава. Същата информация може да се открие и в инструкцията за употреба на автомобила и в сервизната книжка, често и на фабрична лепенка от вътрешната страна на шофьорската врата, във вътрешността на багажника или върху капачката на резервоар.

Има магистрали и аутобани в Германия без ограничения на скоростта, които позволяват високоскоростно шофиране. Именно поради факта, че в нашето съвремие превозните средства са направени с възможност да достигат твърде високи скорости, се въведе и този скоростен индекс на гуми, за да може водачът да съобразява колко бързо е безопасно да шофира.


Последни съвети в търсенето на гуми по скоростен индекс


Най-важното правило при търсенето на нови зимни гуми по този показател е да съобразите възможностите на своя автомобил със стила си на каране, както и с указанията от производителя на вашия автомобил, като не на последно място вземете под внимание пътните и климатичните условия там където преобладаващо шофирате.

Изборът и на скъпи, и на евтини гуми все е пълен със сложности и, освен марката и модела, трябва да умеете да тълкувате значението на всеки изписан върху тях буквен или цифров символ. Така ще си осигурите най-добрите, а точният скоростен индекс на гуми е важна гаранция за правилния избор.

Не забравяйте да разгледате пълната гама автомобилни гуми на атрактивни цени и нов ДОТ, които онлайн магазин E-Gumi ви предлага. Кликнете и разгледайте сега!



вземи своите нови летни гуми за повече сигурност и комфорт

Сподели в