Кога се слагат зимните гуми?

публикувана

Та зимни гуми откога? Този въпрос вълнува шофьорите още със самия край на летния сезон. Има две основни правила за това кога се слагат зимни гуми на вашия автомобил. Първото е да следвате законовите норми и да поставите зимния комплект в началото на ноември до края на март. Второто е да го сторите, когато средните дневни температури паднат под +7°C.

Гуми зимни, гуми скъпи – това е мото на българския шофьор. Поради липса на достатъчно пари или страх от ниските глоби той често „забравя“ да ги постави. Прочетете обаче този текст и ще разберете защо това граничи с престъпна небрежност, а не само кога се сменят летните гуми със зимни 2020 година.

 

ПРЕДВАРИТЕЛНАТА ПОДГОТОВКА ЗА СМЯНА НА ЗИМНИ ГУМИ 2020


Разумните шофьори започват да мислят кога се слагат зимни гуми още от септември. Те отрано се интересуват от информация за моделите на гумите, техните характеристики, ревюта и отзиви за тях… и естествено от паричната им стойност. Така успяват да предвидят отдалеко своя бюджет и знаят, че при смяна на зимни гуми цена няма как да ги изненада неприятно. Далновидните търговци също са наясно с това и предлагат изключителни предложения. Можете да намерите най-изгодната промоция на зимни гуми в нашия онлайн магазин. Когато сте отлично подготвени, резултатите ви накрая ще са повече от задоволителни.
 

КОГА СЕ СЛАГАТ ЗИМНИ ГУМИ СПОРЕД ЗАКОНА


А според българското законодателство към зимни гуми откога да пристъпим? Законът за движението по пътищата постановява, че от 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат със зимни гуми или дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm. Това значи, че имате право да карате също с всесезонни или дори летни гуми, ала ако живеете в по-снеговит, ледовит и мразовит район, това е безкрайно непрепоръчително. Ето защо, при запитването за зимни гуми кога се слагат, законът ви позволява известна свобода и все пак разчита на вашата съзнателност. Всички искаме да се приберем при любимите си невредими и безаварийно, нали така?
 

КОГА СЕ СЛАГАТ ЗИМНИ ГУМИ 2020 Г. СПОРЕД КЛИМАТА


Като изключим законодателните наредби, ето предложение кога се сменят летните гуми със зимни 2020 г. според климатичните прогнози. Рязко спадане на температурите се очаква към 18 октомври с интензивни валежи от дъжд във втората половина от месеца. През ноември среднодневните температури в България ще са по-ниски от нормата, твърдят синоптиците. Минималните пък ще достигнат чак до -7°C. Това потвърждава нуждата да ползвате гуми зимни, а не летни, особено ако не живеете край морето или в югозападните райони на страната.

научете кога се слагат зимни гуми 2020 година в този наш текст
 

СЪВЕТИТЕ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ЗА СМЯНА НА ЗИМНИ ГУМИ 2020


В търсенето на отговора кога се слагат зимни гуми е добре да се доверите на експертите в областта. Те съветват да си спестим дългото чакане по опашки в последните дни преди указания от закона срок – 15 ноември. „Когато падне първият сняг, всички гумаджийници се задръстват от клиенти и се чака с часове. Затова е най-удачно още на хубавото време през октомври хората да си сменят зимните гуми“, споделя собственикът на център за гуми Харалампи Личев пред БНТ. Майсторът е категоричен и че колкото по навреме го направим, толкова по-сигурни ще сме на пътя.
 

ЗАЩО СМЯНА НА ЗИМНИ ГУМИ 2020 Е ПОВЕЧЕ ОТ НЕОБХОДИМОСТ


Кога се слагат зимни гуми? Има ли точен срок за поставяне на зимни гуми? При колко градуса се слагат зимни гуми? Кога трябва да се направи смяна на зимни гуми 2020 година?

Всички тези въпроси, че и още, винаги вълнуват родните водачи. Това не е никак случайно: всички те искат да са максимално добре подготвени за тежката пътна обстановка в студените месеци. Доста от тях обаче се замислят не кога трябва да се сложат зимни гуми, а дали въобще трябва да ги слагат. Затова нека отговорим на тази така важна въпросителна.
 

Безопасността като водещ фактор за смяна на зимни гуми 2020


Основната причина на сняг и лед да се залага на гуми зимни, а не летни или дори всесезонни, е именно сигурността на пътя. „Тайната“ е в каучука, от който се произвеждат гумите. Той не може да запази едни и същи своите характеристики в температурния диапазон от -30 до +40 градуса. При ниски температури каучукът се втвърдява и губи своята еластичност, а  това се отразява на сцеплението с настилката и води до нестабилност на автомобила.

За да се осигури необходимата сигурност на пътя, се налага да се използват различни суровини за производството на гуми. Едно от достиженията на съвременната технология в тази област е използването на силициев двуокис SiO2, по-известен като силика. Той се добавя към каучуковата смес при производство на автомобилни гуми. Това химично съединение спомага при минусови температури да се запази еластичността на каучуковата смес. Така се осигурява максимално сцепление при сняг и лед.

Специално зимните гуми са направени да осигурят безопасно и сигурно шофиране при такива условия и ниски температури. Те се произвеждат от по-меки смеси, имат различна шарка на протекторите и повече на брой ламели. По този начин гумата прилепва плътно към пътя с много по-голяма контактна площ с него. Това гарантира по-добра устойчивост и по-къс спирачен път.
 

По-късият спирачен път при ползване на зимни гуми


Доказали са го много тестове в годините: при движение на сняг със скорост от 50 км/ч автомобил с четири зимни гуми има с около 8 м по-къс спирачен път от такъв с четири летни. Ако пък пътят е заледен и се движим дори с ниската скорост от 30 км/ч, зимните гуми спират с над 10 м по-кратко отколкото летните. Изводът е само един. Решението да изберем гуми зимни, а не летни или дори всесезонни, би било знак на проявена отговорност и към себе си, и към близките си, и към останалите участници в движението.

От Пътна полиция припомнят, че преминаването към зимния сезон води до увеличаването на броя на произшествията. Те се характеризират, освен с несъобразена или превишена скорост, също и с подценяване на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия. Затова недейте да бъдете от онези водачи – винаги поставящите на риск всички на пътя заради някакви си тънки сметки.
 

ЗА ФИНАЛ


Не чакайте да завали сняг и чак тогава да заложите на гуми зимни, а не всесезонни (или дори летни). В България зимата винаги ни изненадва и резултатите неизменно са повсеместно закъсали коли и много инциденти по пътя. Не чакайте и законовия срок от 15 ноември: най-добрият момент за смяната на летни със зимни гуми е месец октомври или дори още края на септември. Все пак се съобразете и с географските и климатичните условия, в които ще карате в студените месеци.

Няма нужда вече и да си спестявате този важен разход. Вместо това, в търсенето на висококачествени и на топ цена зимни гуми онлайн магазин E-gumi ще ви спести куп главоболия и тревоги на пътя. Намерете тук своята най-изгодна промоция на зимни гуми и шофирайте сигурно, безопасно и безаварийно на сняг, лед и киша. Домът ви очаква.


 


Сподели в