Кога се слагат зимните гуми?

публикувана

В България поради сезонният характер на климатичните условия се налага през зимата да използваме зимни гуми за нашия автомобил. Зимните гуми са предназначени за периода от началото на ноември до края на март. А другото правило за смяна на летните със зимни автомобилни гуми е, когато температурите паднат под 7 °C.
 


Защо зимните гуми са необходимост

Основната причина е свързана с материала, от който се произвеждат гумите - каучук. Той не може да запази едни и същи своите характеристики в температурния диапазон от -30 до +40 градуса.  При ниски температури каучука се втвърдява и губи своята еластичност. А  това се отразява на сцеплението с асфалта и води до нестабилност на автомобила. За да се осигури необходимата сигурност на пътя се налага да се използват различни суровини за производството на гуми. Едно от най-новите достижение на съвременната технология в тази област е използването на силициев двуокис SiO2 или по известен като силика. Той се добавя към каучуковата смес при производство на автомобилни гуми. Това химично съединение спомага при минусови температури да се запази еластичността на каучуковата смес и да осигури максимално сцепление при сняг и лед.

Зимните гуми са направени да осигурят безопасно и сигурно шофиране при ниски температури, сняг и лед. Те се произвеждат от по-меки смеси, имат различна шарка на протекторите и повече на брой ламели, за да може гумата да прилепне плътно към пътя. Резултатът е, че имат много по-голяма контактна площ с пътя, което гарантира по-добра устойчивост и по-къс спирачен път.

Доказано е, чрез много опити, че при движение на сняг със скорост от 50 км/ч и ако автомобила е с четири зимни гуми, спирачния път е с около 8 метра по-кратък отколкото ако сме с летни гуми. А ако пътят е заледен и се движим дори с ниска скорост от 30 км/ч, тогава зимните гуми спират с над 10 метра по-кратко, отколкото летните. Изводът е, че решението за смяна на летните със зимни гуми определя колко отговорни сме към себе си, към близките си и към останалите участници в движението.

При добра грижа и разумно шофиране зимните гуми могат да запазят своите характеристики до три сезона, след което компромиса със сигурността вече е опасен. Общоприетото правила е, че ако размера на грайферите на зимните гуми намалее под 4 мм те трябва да се сменят с нови.

Не чакайте да завали сняг и тогава да сложите зимни гуми. У нас зимата винаги ни изненадва и резултатите са закъсали коли и много инциденти по пътя. Когато снега завали вече е късно за смяна на летните със зимни гуми. Най-добрият момент за смяна на летните гуми със зимни е месец октомври. Тук можете да прочетете за различни тестове и сравнения на зимни гуми за зимния сезон 2016.
 

Разумните шофьори започват да мислят за „преобуване” на своите автомобили още от края на септември. Те отрано се интересуват от информация за новите модели зимни гуми, техните характеристики, ревюта и отзиви за тях, и естествено от цени. Така успяват да предвидят отдалеко своя бюджет и смяната със зимни автомобилни гуми не е неочакван пожар за погасяване, а планирана инвестиция. Тази предварителна подготовка им дава възможност да се възползват и да си купят зимни гуми на промоция. Далновидните търговци на гуми също се подготвят за зимното преоборудване и предлагат много промоции на зимни гуми. Затова не чакайте зимата да ви изненада, а проучете кои търговци предлагат най-изгодните промоции на зимни гуми и се възползвайте от тях.
 


Сподели в