Кога да се сменят зимните с летни гуми 2023

публикувана

Не вярвахме, че може да има по-мека зима от миналогодишната, но ето че тази ни опроверга. Наличието на температури от дори над 15°C през януари и февруари предизвиква мисълта за смяна на зимните с летни гуми. Има няколко съществени фактори, които ще ни помогнат при вземането на точното решение. Съществува и важи обаче един общ и фундаментален принцип и той не бива никога да се пренебрегва. Било стари, било нови летни гуми се слагат в момента щом средната денонощна температура трайно надхвърли границата от +7°C.

В следващите редове ще ви запознаем с всички фактори, които трябва да вземете под внимание. Едно е сигурно: мигът да пристъпите към „преобуването“ на своя автомобил стремително наближава. И после ще има да се наслаждавате на шофирането в хубавото време при красивите гледки наоколо.

КЛИМАТИЧНИЯТ ФАКТОР


Той определено е най-важният, а следенето на прогнозите за времето днес е много по-лесно. В интернет има предостатъчно на брой и като качество уебсайтове, даващи точна информация. Възможността да се правят дългосрочни прогнози позволява да си направим отрано планове кога да извършим преминаването от зимни към летни гуми.

Последните снеговалежи за 2020 година


карането с летни гуми в зимни условия е опасно

Ние избрахме да разгледаме прогнозите на авторитетния метеорологичен уебсайт Freemeteo.bg. Спряхме се на по-големите областни градове в България, за да обхванем максимална част от страната.

Проверката ни показва, че последните снеговалежи за 2020 г. ще паднат най-късно в Пловдив, Стара Загора и Кърджали – на 22 март. Ден по-рано, на 21-ви, ще падне бяла покривка на улиците в Благоевград. На 20 март за последно ще видят сняг в София и Плевен, а на 19-и – във Видин и крайните точки на Северозапада.

Най-рано ще се простят със зимата във Велико Търново. Това ще се случи в старопрестолния град ден след Международния ден на жената – на 9 март. На 10-и пък ще видим последните снеговалежи в Русе и на морето – във Варна и Бургас.

Средната денонощна температура от 7°C


Отново според прогнозите на Freemeteo.bg се очаква това да се случи около 10-15 март за цялата страна. Това плюс гореспоменатата информация за очакваните финални снеговалежи може да ви послужи да изберете точния момент за смяна на зимни с летни гуми.

Ние от E-gumi ви съветваме да изчакате последния сняг и тогава в първия възможен момент да се отправите към гумаджийницата. Не го правете още при първите поредни дни със средна температура над границата от +7°C. Това важи особено ако редовно тръгвате на път рано сутрин или късно вечер. Често в края на зимата и началото на пролетта температурите падат около или дори под нулата в тъмната част на денонощието. Тогава карането дори и с нови летни гуми увеличава риска от инцидент. Ето защо най-добре изчакайте стабилизиране на времето с поне една седмица постоянство преди посещението на гумаджийница.

ПРОИЗВОДСТВЕНИЯТ ФАКТОР


Свойства на каучуковата смес при зимни и летни гуми


Трябва да знаете, че поради състава на каучуковата смес всички летни гуми се втвърдяват бързо и губят голяма част от качествата си при температури под +7°C. Зимните пък над тази граница започват да се нагряват прекомерно, което води до тяхното бързо износване. Така те са по-малко ефикасни при спиране както на суха, така и на мокра пътна настилка. Зимната гума също намалява ефективност и сцепление при +7°C поради наличието на повече и по-дълбоки сравнено с лятната канали – ламелите. По тази причина е много важно за безопасността ви да уцелите момента за смяна на зимни с летни гуми.

Важните проверки преди посещение в гумаджийницата


проверете своите летни гуми преди отиване в гумаджийницата

Не забравяйте няколко детайла преди посещението на гумаджийница.

  • Първото нещо е да проверите дълбочината на протектора: трябва да е над 1,6 мм по българското законодателство, ала е препоръчително да не пада под 2 мм;
  • След това, ако съхранявате гумите в гараж или мазе, проверете баланса им. Лошото балансиране води до т.нар. „дърпане встрани” и неравномерно износване, оттам до съкращаване на сроковете за покупка на нови летни гуми;
  • Накрая проверете и налягането на въздуха в тях. Ако то е по-малко от препоръчаното от производителя, се влошават традиционните характеристики на гумата. Говорим за спирачния път, реакцията при завой и увеличаване на съпротивлението при търкаляне, съответно и на разхода на гориво.

ЗА ФИНАЛ


Няма по-добър продукт от новия продукт – това е отдавна известна истина. Ето защо, при все по-достъпните цени на най-добрите летни гуми, е препоръчително да вложите пари в своята безопасност и комфорт на пътя.

При богатия избор в интернет вече е лесно да откриете и изгодни, и същевременно с добро качество продукти от всякакъв характер. Разгледайте каталога на онлайн магазин E-gumi и със сигурност ще намерите възможно най-евтините летни гуми на промоция. Трябва ви само малко време, за да „преобуете“ колата си впечатляващо.

Сподели в