КАКВО Е АКВАПЛАНИНГ

публикувана


Безопасността  при управлението на автомобил зависи от сцеплението между гумите и пътя. Профилът, конструкцията и състава на автомобилната гума определят нейното поведение. Ако върху пътя се събира вода, има риск от аквапланинг, за да разберете какво е това прочетете тази статия.
 
   Какво е аквапланинг?
При движение върху мокър участък гумата изтласква водата. Когато течността е твърде много част от нея остава между гумата и настилката, което нарушава управлението на автомобила. Шофьорът гуми контрол и могат да възникнат опасни ситуации.

КАК ДА ШОФИРАМЕ ИКОНОМИЧНО

 
 Къде най-често се получава?
Българските пътища са особено засегнати от аквапланинга.
Ако способността на водата да се отича е нарушена тя се натрупва и увеличава риска от аквапланинг. Това най-често са местата с изразени коловози, неравна пътна настилка и завои. Колкото по-висока в скоростта, толкова по-голяма е опасността от възникване на аквапланинг. Стари, многолентови  пътища с гладка настилка са особено податливи към този риск при шофиране с висока скорост. Предпоставка за възникване на опасност при шофиране са старите и износени гуми. При възникване на аквапланинг гумите губят сцепление с пътя и се губи контрол над автомобила. 
 
Как да предотвратим аквапалнинга?
Скоростта на шофиране оказва силно влияние върху вероятността от възникване на аквапланинг. Колкото е по-дълбока локвата, толкова по-ниска трябва да е скоростта. Каналите в протектора на гумите отвеждат водата между гумите и пътя. Колкото е по-дълбок протектора на гумите, толкова е по-малък риска от аквапланинг. Вероятността за възникване на аквапланинг се увеличава с намаляване на протектора на гумите и увеличаване на скоростта. Според закона минималната дълбочина на протектора е 1,6мм , но ние препоръчваме не по-малко от 3мм за летни и 4мм за зимни. Всеки производител на автомобили препоръчва оптимални налягане на гумите, което е съобразено с безопасното шофиране.
Изпуснал амортисьор увеличава риска при мокри пътища. Ако почувствате нестабилност при шофиране, люшкане или удължен спирачен път посетете вашия сервиз.
Закупувайте гуми, които са клас „А“ поведение на мокро. Гумите клас „А“ отвеждат водата по-ефективно при спиране върху мокра настилка, но не показва склоността към акваланинг.
Като цяло, когато купувате гуми си струва да обърнете внимание на класа за сцепление с мокра пътна настилка.
В България се предлагат и допълнителни курсове по безопасно шофиране.

             ДОТ НА ГУМИ: КАКВО Е ДОТ ЗА ГУМИ И ВАЖЕН ЛИ Е ТОЙ?

 
Какво да направим в случаите на аквапланинг?
На първо място останете спокойни. Не трябва да се спира и завива рязко. При попадане в ситуация на аквапланинг автомобилът е неуправляем и продължава направо. Автомобилът става управляем едва когато се възстанови контакта на гумата с пътната настилка. За да излезете от аквапланинг намалете, като свалете крака от педала на газта натиснете съединител. При автомобили с ESP никога не натискайте съединител, защото това ще деактивира системата. Автомобили с автоматична скоростна кутия не трябва да се сменят предавките и бавно да се отпуска педала на газта, за да не се задейства спирачната система. Дръжте волана изправен и само леко противодействайте, ако се отклони от лентата.


 

Сподели в