Зимните гуми стават задължителни през 2015г.?

публикувана

Ще станат ли зимните гуми задължителни през сезон 2015/2016 или не.

Оказва се, че това е един от най-обсъжданите въпроси през последните месеци в обществото и политическите кръгове. Според пакетът с промени, който се разглежда от политиците, засягащ безопасното шофиране, зимните гуми трябва да бъдат задължителни в периода 1-ви ноември – 1-ви април.

Стават ли задължителни зимните гуми през 2015

Официално новината бе съобщена от вестник Новинар, който се позовава на Нова телевизия. Медията съобщава също така, че евентуалните промени няма да препоръчват шофирането със зимни гуми, а то ще бъде задължително независимо от превозното средство. Тази мярка цели да се се повиши сигурността по пътищата на Република България по време на засилените и интензивни месеци на движение през зимата. „С летните гуми в такъв период спирачният път се удължава. И с метър да се удължи, ще е фатално, ако има пешеходец на пътеката“, заявява Тенчо Тенев, началник на столична пътна полиция. 

Прочети още: Митът за стареенето на автомобилните гуми 

Важно да се знае е, че България е една от малкото държави, в които зимните гуми са препоръчителни за шофьорите, а не задължителни. В държави като Румъния, Хърватска, Германия, Люксембург и Словакия, зимните гуми са задължителни при положение, че по пътищата има сняг или лед. В Швеция, Латвия, Финландия и Словения пък, те са задължителни.

В България „Законът за движение по пътищата“ задължава водачите да шофират през зимата с гуми с грайфер над 2 мм, но според мнозина специалисти и пътни полицаи това съвсем не е достатъчна дълбочина. Минимумът, който те препоръчват, е 3мм. Това би осигурило нужната стабилност зад волана и довело до по-малко произшествия на пътя. Комфортът от шофирането и возенето от своя страна ще се увеличи поради по-доброто сцепление и ниското ниво на шум в купето. 

Прочети още: Етапи и фактори на стареене на гумите

На практика, в момента от КАТ съобщават, че започва акция „Включени светлини и износени гуми“. Това означава, че всички водачи на автомобили, които не шофират с включени светлини през деня или пък са с гуми с грайфер под 2мм ще бъдат глобявани. Глобата може да варира от 50 до 200 лева в зависимост от това колко сериозно е нарушение, което водачът е допуснал.

Ние, от онлайн магазин за зимни гуми E-gumi, ви напомняме да не забравяте да включите светлините, а също така и да помислите отново какво бихте спестили ако не шофирате със зимни гуми. Сигурността на пътя и безопасността на всички участници в движението трябва да бъде на първо място когато се качваме зад волана. 

Желаем ви безопасно и приятно шофиране.


Сподели в