Защо да сменим зимни с летни гуми посред коронавирус (COVID-19)

публикувана

Да предприемаме ли въобще смяна на зимни с летни гуми покрай мерките за ограничаване на ужасния коронавирус (COVID-19)? Този въпрос вълнува всеки шофьор във все по-странната 2020 година. След като работиш от вкъщи (ако въобще работиш), а по изходите на градовете навсякъде има КПП-та със спиращи те полицаи, какъв е смисълът да минаваш на летни гуми? Въпреки това обаче има няколко причини да го сториш и ще те запознаем с тях в този текст.

В ИМЕТО НА БЕЗОПАСНОСТТА


Има няколко рискови фактори за сигурността ви, ако шофирате със зимни гуми през топлите месеци. На първо място е фактът, че спирачният път става с над 20% по-дълъг отколкото с летни гуми. На второ място е това, че представянето на гумите значително се влошава откъм управление, стабилност и маневреност. Това важи особено на мокра настилка.

Причината е, че никои зимни гуми не са проектирани за бързо извеждане на голямо количество вода както в летните бури. Те са с по-мека каучукова смес за осигуряване на добро сцепление на сняг и киша, което увеличава риска от аквапланинг. Да не говорим и че карането със зимни гуми лятото увеличава и разхода на гориво на автомобила. Което ни води и към следващата причина, пак свързана с бюджета.

препоръчваме смяна на зимни с летни гуми дори и покрай мерките срещу коронавирус

ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА БЪРЗОТО ИЗНОСВАНЕ


Някои шофьори смятат, че могат да използват зимни гуми през целия летен сезон, щом изкарват с тях и междинния период. Тук обаче откриваме най-често срещаната грешка, доближаваща се до поемане на недооценен хазартен риск. Вече стана дума, че зимните гуми имат по-мек каучук, което обуславя и много по-бързото им износване в топло време. Дори да не карате много с тях по нагорещена настилка, ефектът отново ще е унищожителен. Какъв е смисълът да спестите от нови летни гуми, щом съвсем скоро след това ще се наложи да се бръкнете за нов комплект зимни?!


ЗАЩОТО Е ВЕРОЯТНО ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ МЕРКИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА ДА СЕ РАЗХЛАБЯТ


Може да се изкара тази година със зимни вместо с летни гуми и да се спести голям разход. Това е мнението на все повече шофьори в страната и на пръв поглед е напълно разбираемо. След като предпазните мерки на властта ограничават за неизвестен период пътуването в други градове, а и се намалява нуждата от градското шофиране, защо да вадим от изтъняващия си джоб пари за такъв разход?

Работата обаче е там, че министър-председателят Бойко Борисов вече говори на висок глас за скорошно разхлабване на мерките. След толкова пазене на дисциплина си отговорете честно! Бихте ли стояли далеч от пътя и от приятните екскурзии с колата, ако ви е даден картбланш за тях?

Не сме и предполагали друг отговор. Затова, а и предвид гореспоменатите фактори – безопасност и предотвратяване на износването на зимните гуми, ходът ви е ясен. Трябва съвсем скоро да отскочите до вашата гумаджийница.


ЗАЩОТО ОЩЕ НЕ Е КЪСНО ДА СЛОЖИТЕ ЛЕТНИ ГУМИ


Смяната на зимни с летни гуми дори в началото на лятото е много по-безопасен вариант от карането през цялото лято със зимните. По-горе вече описахме защо е така. По тази причина си дайте повече сигурност на пътя и предприемете стъпки за минаването към летни. Освен това сега обяснимо няма опашки по гумаджийниците, затова със сигурност смяната ще ви отнеме далеч по-малко време отколкото преди. Ако пък се случи да пътувате към държави, които отворят границите си, не забравяйте нещо много важно. В някои от тях карането със зимни гуми през лятото е забранено със закон.

Ето и два свръхважни съвети как все пак да намалите риска, докато успеете да минете през гумаджийницата за смяна. Първият е да ползвате колата само в най-крайно належащ случай. Вторият е да спазвате по-голяма дистанция, да карате по-бавно и да сте много внимателни в завоите. Това е заради по-дългия спирачен път и влошените характеристики на управление със зимни гуми. Помислете и за това, че сигурно има и други шофьори, взели решение да продължат със зимни гуми лятото.


ЗАЩОТО ПАНДЕМИЯТА ДОВЕДЕ ДО ПОЕВТИНЯВАНЕ НА ДОБРИТЕ ЛЕТНИ ГУМИ


Решението да се кара през лятото със зимни гуми се взема най-вече с цел спестяване на пари. Както вече писахме обаче, бързото износване на зимните в комбинация с поевтинелите летни гуми анулира този фактор. Поради икономическата криза във време на пандемия цените на купища стоки и услуги се сринаха. Това дава възможност при наличие на малко свободен паричен ресурс човек да се възползва. Срещу сравнително нищожни разходи можете да се сдобиете с изключително качествени нови летни гуми. Рядка възможност, която определено не бива да пропускате.


ЗАЩО ВСЕ ПАК ДА СЛОЖИМ ЛЕТНИ ГУМИ – МНЕНИЕ НА ЕКСПЕРТА


Съвет да не се използват свързаните с COVID-19 мерки като оправдание да се шофира със зимни гуми това лято дават и специалистите. „Като временно и краткосрочно решение това е допустимо. Да се ползват обаче зимни гуми за по-дълъг период в топло време, например през целия летен сезон, може да се окаже огромна заплаха за безопасността. Това важи особено през месеците, в които когато температурите са високи“, казва Мартин Дражик. Той е всепризнат експерт и продуктов мениджър в Nokian Tyres за Централна Европа, а такива фигури трябва да се слушат.


ЗА ФИНАЛ


След като ви запознахме с причините да не залагате на зимни, а на летни гуми в условията на пандемията от коронавирус, ви остава само едно. Натоварете своите летни гуми в колата и час по-скоро отидете в гумаджийницата за смяна! В нашите сервизи се спазват всички мерки за обезопасяване и дезинфекция, така че можете спокойно да заповядате при нас.

Разгледайте също каталога на онлайн магазин E-Gumi, ако е ред да си купувате нови летни гуми. Със сигурност ще намерите топ качество на ниски цени, а и нашите промоции на летни гуми са повече от привлекателни. Погрижете се за своята безопасност и оставете нас да ви помогнем в това.

вземи своите нови летни гуми за повече сигурност и комфорт

Сподели в