Защо да шофираме с летни гуми през лятото?

публикувана

Зимата свърши. И както снега се стопява и водите потичат по вади, долчинки и урви, така и ние хората се „плисваме” по всички пътища. Жадни за пътувания, пътешествия, знания и преживявания. 

летни гуми през лятото
Снимка: Анитас Драйвинг Академи

Все по-лесно е да се пътува. Има много безплатни GPS приложения за да можем лесно да достигнем до желаното от нас място, а и горивото поевтиня почти с  1 лев. Така, че само чакаме летния сезон да настъпи и поемаме по пътищата.

Ние, българите обичаме да пътуваме, имаме си движение „100-те национални туристически обекта” и поговорка, че „Човек е човек, когато е на път”. Въпреки, че страната ни е малка, тя е богата на забележителности, които всеки летен сезон преоткриваме.

За да можем максимално да се насладим на пътуванията е необходимо да се подготвим за тях. Едно от най-важните неща, на които трябва да обърнем внимание, когато организираме личните си пътувания са гумите на нашия автомобил. Когато се стопли времето трябва да сменим зимните с летни гуми.

Кога се слагат летни гуми в България?

Летните гуми се слагат, когато температурите започнат да надвишават 7 °C. В България това е периода от април до октомври и тогава трябва да се шофира с летни автомобилни гуми? Температурите през тези месеци са високи, което налага и гумите, с които караме да са съобразени с условията.

По какво се различават зимните от летните гуми?

Основната разлика между летните и зимните гуми е в съставките, от които са направени. Летните гуми са направени от по-твърди съставки за да могат да издържат на високите температури през лятото и на нагорещеният асфалт. По този начин те запазват основните си характеристики и осигуряват необходимото сцепление с пътната настилка., дори когато тя е силно нагорещена. 

Освен това, протекторите/грайферите на гумите за летния сезон са проектирани да осигурят стабилно движение и при мокър път. Резултатът от тях, е че те отвеждат водата между пътната настилка и гумата. Това е много важно, защото така се предотвратява ефекта аквапланинг. Той се появява, когато при движение не може да се изхвърли водата между гумите и пътната настилка. Изключително опасно е, защото се губи сцеплението и колата става неуправляема.

От своя страна зимните гуми са предназначени за зимния период, когато температурите са под 7 °C. Те са направени от по-меки съставки, за да могат да осигурят сцепление дори и при много ниски градуси. Техните протектори са предназначени да осигурят движение при студена настилка и сняг.

Зимните гуми не са подходящи за шофиране през лятото. Те са по-меки и не могат да издържат на високите температури и на нагорещения асфалт. Износват се изключително бързо, а и има опасност да се пръснат при голямо натоварване. Най-опасният недостатък на зимните гуми е, че имат по-дълъг спирачен път.

Освен по-голямата безопасност и по-големия комфорт летните гуми намаляват разхода на гориво. А при летния сезон, когато желанието за нови пътешествия е водещо по-ниския разход осигурява повече преживявания и повече пътувания.

И така стигаме до отговора на въпроса: Защо да  шофираме с летни гуми през лятото? Защото само така ще можем да шофираме спокойно и безопасно, и ще можем да се насладим на летните си пътешествия и открития.

Онлайн магазин за гуми E-gumi предоставя на ваше разположение богата гама от продукти както и промо-оферти на летни гуми с безплатна доставка на територията на цяла България. Разгледайте пълната гама марки, модели и размери летни гуми тук.


Сподели в