Задължителни ли са зимните гуми в България?

публикувана

Според действащият в България Закон за движение по пътищата през зимата зимните гуми не са задължителни. Законът не ни задължава да използваме зимни гуми, но е препоръчително от ноември до март или когато температурите паднат под 7 °C. шофирането да се извършва със зимни автомобилни гуми. Служителите на КАТ нямат право да глобяват шофьори ако през зимния период те карат с летни гуми. Те могат да наложат глоба единствено ако размера на грайферите на зимните гуми намалее под 4мм. Катаджиите имат специални устройства за измерване размера на грайферите и следят дали отговаря на изискванията.

В много държави зимните гуми за зимния период са задължителни. България не е от тях. Въпреки това, всеки опитен шофьор ще ви каже, че през зимата той кара единствено и само със зимни гуми.

Защо опитните шофьори предпочитат зимни гуми?


Когато температурите се понижат през зимата летните гуми се втвърдяват и това води до намаляване на сцеплението с асфалта. Липсата на сцепление с пътя води до неуправляемост на автомобила. Каквито и технологии да има нашия автомобил за сигурност, като аварийно спиране, системи предупреждаващи от риск при сблъсък, сензори за мъртва точка и т.н. те не могат да ни помогнат ако гумата не може да „захапе” настилката. Всички интелигентни системи за спиране са безполезни ако автомобилните гуми не са подбрани според сезона.

Зимните гуми се произвеждат от по-меки смеси за да не се втвърдяват при ниски температури. Те имат различни по форма, брой и големина грайфери, които са предназначени специално за движение при сняг и лед. Това ги прави много по-сигурни на пътя.

Въпреки, че зимните гуми не са задължителни, а само препоръчителни имайте предвид следното сравнение между летни и зимни. Спирачният път през зимата с летни гуми е по-дълъг отколкото със зимни гуми. Това е главната причина опитните шофьори да шофират със зимни гуми през зимата.

Залъгванията, че през зимата не използваме често колата и затова не си струва да купуваме зимни гуми са опасни и вредни. Много е важно да се разбере от всички шофьори, че от инвестицията в зимни автомобилни гуми зависи нашия живот, а и на останалите хора на пътя. Не е малка инвестицията, но ако се планират нещата отдалеч те могат да се купят доста изгодно. Има много търговци, които предлагат промоции на зимни гуми, от които можем да се възползваме. Не трябва обаче да се чака снега да завали и тогава да тръгнем да купуваме зимни гуми. Проучете преди началото на зимния сезон, кои фирми и какви промоции предлагат, направете си сметката и си предвидете бюджета от рано.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 10 причини защо да караме със зимни гуми през зимата

Ако се купят само две зимни гуми трябва да се знае, че това е компромисно решение, което не може да осигури максимална стабилност на автомобила през зимата. Но все пак е много по-добре отколкото да се кара само с летни гуми. Имайте предвид, че двете гумите трябва да се сложат отзад, ако автомобила е със задно предаване и отпред, ако е с предно предаване. Важно е гумите да са от една и съща марка за да реагират по-един и същ начин на пътя.

Зимните автомобилни гуми се изхабяват по-бавно от летните и с един комплект може да се изкара няколко сезона. Производителите посочват, че зимните гуми след третия сезон трябва да се подменят. Въпреки това следете за размера на грайферите, а също и за да дефекти по гумите. Ако размера падне под 4 мм. или забележите напуквания, надрасквания или други деформации, задължително трябва да смените зимните гуми, защото шофирането с тях вече е опасно.

Важно!
Не забравяйте да следите развитието около това дали зимните гуми ще станат задължителни в България.

 


Сподели в