По какво се различават зимните от летните гуми

публикувана

Зимата се оттегля и сигурно вече започвате да се чудите кога да смените зимните с летни гуми. И дали въобще трябва да ги сменяте. Ние сме готови с категоричния отговор “да”, но ще ви обясним защо. Ще го направим, показвайки по какво се различават зимните от летните гуми.


Терзанията на родните шофьори не са нещо уникално, което съществува само по нашите географски ширини. По цял свят е така и затова ние сме насреща. Прочетете този текст и ще научите достатъчно за основните разлики между гумите за лятото и гумите за зимата. 

вземи своя нов комплект летни гуми за повече сигурност и комфорт

Разликите между зимните и летните гуми

Ясно е, че гумите са гуми и разликата не е, че едните са квадратни, а другите - кръгли. Всъщност гумата е много повече от просто надут с въздух пръстен върху джантата. Модерната гума е истинско произведение на инженерното изкуство - направено, за да се справи със сериозен брой предизвикателства. 
 

Има два ключови момента, които отличават зимния от летния вид - структурата и съставът на гумите, и шарката и дълбочината на грайфера. Причините за разликите се крият в името - едните са за зимните месеци (студ, влага, сняг, лед), другите - за летните месеци (горещо, сухо).
 

Зимните и летните гуми имат и различни етикети, които отразяват различните им показатели. И при двата вида има три основни символа: сцепление с мокра настилка, икономия на гориво и ниво на шум. При зимните обаче от май 2021 г. има нов етикет с две допълнителни пиктограми: алпийски символ или 3ВС (три върха със снежинка) и леден сталагмит. ЗВС се получава при издържане на специален тест за спиране върху заснежен път. Сталагмит получават гуми, които са издържали специфичен тест за спиране върху лед. Но тези гуми са само за най-северните държави, защото нямат толкова добро сцепление при мокри повърхности.

Зимни гуми

Зимните гуми са направени така, че да са по-гъвкави. Идеята е, че колкото са по-меки, толкова повече сцепление имат те с пътната повърхност. Това увеличава разхода на гориво, но подобрява контрола и съответно - управлението. Заради начина, по-който се произвеждат, те са най-ефективни при температури под +7°C. Съответно, ако стане по-толко, тяхното представяне вече не е толкова добро. 
 

Зимните гуми имат и различен тип протектор. Той е по-дълбок, със стотици малки прорези, които разпръскват водата. Така се осигурява оптимално сцепление с пътя въпреки наличието на сняг или киша. По-голямата дълбочина на протектора също помага за по-доброто сцепление, но по друг начин. Тя се пълни със сняг, който пък се зацепва със снега по пътя. 

Ако се чудите как да си изберете зимни гуми, ние сме събрали най-важното в този кратък наръчник.

Летни гуми 

Летните гуми са направени от по-твърда каучукова смес. Тя омеква при високи температури и така се адаптира отлично и към сухи пътища, и към мокрите от дъждовете. Омекването обаче е само за комфорт и сцепление - иначе гумата е достатъчно твърда, за да поддържа нисък разход на гориво и ниско ниво на шум при пътуване.  
 

Протекторът на летните гуми не е толкова дълбок и сложен и неговите прорези са направени така, че да ограничат аквапланинга. Това води до отличен контрол и достатъчно бързо спиране върху сухи настилки. И се променя рязко при студено и мокро време.

Хибридът всесезонни гуми

Има и хибриден вариант - всесезонните гуми. Те комбинират някои характеристики от зимните и други от летните гуми, за да предоставят междинно решение. Тези гуми са подходящи за райони, където зимната температура рядко пада под точката на замръзване. А и спестяват време и разходи за двете годишни смени на летни/зимни гуми. България обаче все още си има четири сезона, така че те не са най-добрият вариант за нашата страна, ако пътувате много.
 

Но ако попадате в категорията на средностатистическите водачи - онези, които изминават сравнително малък годишен пробег - те са за вас.

Как да изберете най-добрите гуми

Всички видове гуми минават през много тестове и проверки. Хората могат да сравняват резултати и информация, но в последно време един от най-важните критерии са тестовете на ADAC. Германската авто-мото организация е най-голямата в цяла Европа и нейният огромен авторитет е безспорен. Тестовете на ADAC са като истинска пътеводна светлина в огромната вселена на автомобилните гуми. Те се правят два пъти в годината - за зимни и за летни гуми, като високите резултати наистина означават качество без компромиси. При зимните гуми през 2021 г. на върха бяха Dunlop Winter Sport 5 и Michelin Alpin 6. Короната в категорията летни гуми отиде при Continental Premium Contact 6, Semperit Speed-Life 3 и Bridgestone Turanza T005.

Купете най-добрите гуми от E-Gumi

Всички споменати по-горе гуми, разбира се, може да намерите в нашия онлайн магазин за гуми като ние гарантираме:

  • Доказано високо качество: всички гуми в нашия онлайн магазин спазват последните евростандарти. 
  • Конкурентни цени: всекидневно актуализирани според тенденциите на пазара. По този начин ви улесняваме с перфектното съотношение между високото качество гуми и най-изгодната цена.
  • Бързи и далечни доставки: за един до максимум два работни дни ще се радвате на своите нови и толкова желани гуми. Без значение в коя точка на България се намирате.
вземи своя нов комплект летни гуми за повече сигурност и комфорт

Сподели в