Как да си изберем зимни гуми

публикувана

Ако търсите отговор на въпроса “как да си изберем зимни гуми”, сте попаднали на точното място. От тяхното качество зависи сигурността и удобството ви на пътя. Това важи с особена сила през зимата. Тогава лошата пътна настилка и слабата организация на движението в България са в състояние да поставят на изпитание и най-добрия шофьор. За да не губите време и енергия, събрахме най-важните неща при избора на зимни гуми в този кратък наръчник. В него ще научите какво е най-важно, а после може да се огледате откъде да си купите зимни гуми на ниски цени.
избери зимни гуми

Как да си изберем зимни гуми спрямо модела автомобил

Когато се чудим как да си изберем зимни гуми, първо трябва да се съобразим какъв модел е автомобилът ни. В зависимост от марката, гамата и двигателя му, а дори и от годината на производство, може да се изисква закупуването на точно определен модел зимни гуми. Най-добре би било да се консултирате със специалист. Така ще сте сигурни, че зимните гуми, харесани от вас, отговарят на изискванията на вашия автомобил.
 

Друго съществено за избора на подходящите зимни гуми е да знаете нужния тип и размер. Това  включва различни елементи: широчина на профила в милиметри, височина на профил в процент от широчината, тип конструкция на носещия скелет, номинален диаметър на джантата в цолове, индекс за скорост и натоварване. Товарният и скоростният индекс осигуряват важни данни за постигане на възможно най-добри резултати. Правилният и точен избор по всички тези параметри гарантира оптимални експлоатационни характеристики на гумата, безопасност и сигурно управление.

Калкулатор за гуми

Онлайн средата се модернизира и дава възможност да намерите най-подходящите зимни гуми на ниски цени. Просто въвеждате всички важни данни за автомобила си, а нашият калкулатор за гуми изчислява кои зимни гуми са най-подходящи. Преди да използвате който и да е калкулатор за гуми, е добре да се уверите, че вашите отговарят на спецификациите на автомобила. Също така трябва да проверите дали мястото между гумите и калобраните е достатъчно. В противен случай може да се стигне до проблеми или чувствително влошаване на управлението на колата ви.
как да си изберем зимни гуми

Как да си изберем зимни гуми според препоръките на производителя

Има някои златни правила, когато се питаме как да си изберем зимни гуми. Най-важното е да се доверяваме само на доказани марки и модели, препоръчани от самите производители. Това е гаранция за сигурност. Производителите на автомобили тестват и проверяват хиляди комплекти, преди да преценят кой модел и размер е най-подходящ за даден автомобил. Ако предложената цена ви се стори висока, имайте предвид, че генерално това означава добра изработка и качество. Всеки компромис с цената за сметка на неизвестен модел може да се окаже потенциален фактор за ПТП.
 

Друг елемент, който си заслужава “чуването”, са тестовете на ADAC. Германската авто-мото организация е най-голямата в цяла Европа. Тя няма да направи нищо, което може да навреди на огромния ѝ авторитет. Тестовете на ADAC са може би най-определящите в света и това не е случайно.

Как да си изберем зимни гуми според маркировката

Онлайн информацията за различните символи по гумите е повече от достатъчна. Но ако се затруднявате, потърсете мнението на специалисти в тази сфера. Ясно е, че те знаят повече от средностатистическия шофьор, който няма знанията да се ориентира сам във всички тънкости. Обучените продавачи във фирмените магазини имат достъп до детайлна информация и каталози с описанието на различните модели. Това позволява да се съпоставят възможностите на всяка гума с личните предпочитания и експлоатационни условия.
 

Както при летните, таки и при зимните гуми има три основни символа: сцепление с мокра настилка, икономия на гориво и ниво на шум. При зимните обаче от май 2021 има нов етикет. Върху него има две допълнителни пиктограми:
 

  • алпийски символ – или 3ВС (три върха със снежинка). За да получи тази пиктограма, гумата трябва да е издържала специален тест за спиране върху заснежен път;
  • леден сталагмит – гуми, одобрени за използване в екстремен студ. За да носи пиктограмата, гумата е издържала специфичен тест за спиране върху лед. Тези гуми се продават само в най-северните държави, защото нямат толкова добро сцепление при мокри повърхности и не чак толкова ниски температури.

Последното е отлично напомняне, че при избора на зимни гуми трябва да се съобразяваме с конкретните климатични параметри в средата, в която шофираме. Т.е. дали шофираме по лед или сняг, на сух или мокър асфалт. Дали пътуваме повече във или извън града (магистрали, черни пътища, офроуд или други условия). Също трябва да се съобразим и със стила си на шофиране – спокоен или активен.


Друг важен момент е да купуваме при възможност винаги пълен комплект от четири гуми. Това гарантира еднакво износване и, съответно, повече сигурност на пътя.

Какво гарантираме, ако си вземете зимни гуми от E-Gumi

Когато се чудим как да си изберем зимни гуми, трябва да знаем, че те не са астрофизика или класическа музикална теория. И все пак към избора им трябва да се подходи сериозно и задълбочено. Ние предлагаме подходящите зимни гуми на ниски цени. С доказано високо качество, конкурентна цена, с изгодни промоция и доставка до всички краища на България.
избери зимни гуми


Сподели в