Къде има задължение по закон за зимни гуми в Европа

публикувана

Замисляли ли сте се при пресичане на българската граница със своя лек автомобил, дали няма да бъдете санкционирани от контролните органи по автотранспорта в чужбина заради некаране със зимни гуми в най-студената част на годината? Е, ако не сте, долните редове ще Ви помогнат да си отговорите на този често подценяван, ала важен въпрос.


Задължителни зимни гуми в Европа


Карането не със зимни гуми, а с всесезонни или за всякакви метеорологични условия, най-често е компромис със сигурността на шофьора и пътниците в автомобила, а това се отразява и от политиката на държавите на Стария континент в частта с регулациите. В зависимост от климата, пътищата и благосъстоянието си, страните вземат различни мерки по въпроса. Вече сме писали за това дали има закон за зимни гуми в България.

Удължените периоди на краен студ и обилни и чести снеговалежи в някои държави водят до задължителност на употребата на зимни гуми. Дори и в онези, в които по закон няма такова изискване, обаче трябва да сте подготвени за внезапни спадове на температурата, снегове и поледица, затова наличието на летни гуми е крайно непрепоръчително и е добре да разчитате поне на всесезонни или за всякакви метеорологични условия, които предлагат по-добро сцепление със зимната пътна настилка и намален спирачен път. Също така е добре да използвате четири еднакви гуми за повече сигурност.

Къде е задължителна употребата на зимни гуми за леки автомобили


Следейки последните законодателни разпоредби, намираме 11 европейски държави, в които е задължително в точно определени времеви периоди шофирането със зимни гуми, като се очакват решения по въпроса в Швеция и Русия (там понастоящем трябва през декември, януари и февруари МПС да бъдат екипирани с гуми със символите M+S или 3PMSF с минимална дълбочина на грайфера 4 мм).

В Австрия сте длъжни да използвате зимни гуми от 1 ноември до 15 април, като трябва да имате предвид суровите санкции и глоби до 5000 евро, ако решите да рискувате с други. В Норвегия пък периодът е от 15 ноември до 31 март.

В бившите югославски републики Хърватска и Словения също важат подобни разпоредби, като в първата страна трябва да използвате зимни гуми от 15 ноември до 15 април, а във втората – от 15 ноември до 15 март. В Чехия периодът на задължение е от 1 ноември до 31 март.

В четири от бившите съветски републики на Стария континент също по закон трябва да използвате зимни гуми. Това са Естония (от 1 декември до 1 март, но може и от октомври до април в зависимост от времето), Латвия (от 1 декември до 1 март), Литва (от 1 ноември до 1 април), Беларус (от 1 декември до 1 март) и Молдова (от 1 декември до 1 март).

Южната ни съседка Турция също задължава да шофирате на нейна територия със зимни гуми – от 1 декември до 1 април, а северната – Румъния, само при зимни условия (както и за всякакви МПС с над 9 места за пътници). В Сърбия не е задължително да се кара изключително със зимни гуми, но единственият друг позволен вариант е с М+S, като използването на двата типа важи от ноември до април. Също от ноември до април трябва да сте със зимни гуми и в Черна гора, но само за определен тип пътища.

Последната страна, в която тази разпоредба важи, е Люксембург. Там обаче няма заложен в закона конкретен времеви период, а сте длъжни да карате със зимни гуми само при сняг и лед на пътя.




В заключение


Ако минавате през страна, в която законодателството не Ви принуждава да използвате зимни гуми, имайте предвид, че все пак е добре гумите на автомобила Ви да са еднакви – препоръчително от типа за всякакви метеорологични условия или поне всесезонни,и никоя от тях да няма дълбочина на грайфера, която да е по-малка от 4 мм. Все пак преди тръгване проверете дали няма законови новости, за да сте спокойни и да се насладите на приключението, наречено „пътуване в чужбина”. А и вече има достатъчно евтини зимни гуми, които да осигурят този комфорт.

Сподели в