Къде да намерим информация за закона за зимните гуми?

публикувана

Всеки, който се интересува от закона за зимните гуми, може да открие информация за него в „Закона за движението по пътищата”. Той е публикуван в сайта на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", към Министерство на транспорта и информационните технологии и съобщенията. Ето линк към Закона за движението по пътищата, където в PDF може да свалите и прочетете целия закон - https://rta.government.bg/images/Image/n_uredba/zdvp.pdf  

В  Чл . 139.(1), точка 4. (нова – ДВ , бр . 101 от 2016 г ., В сила от 21.01.2017 г .) е посочено, че: „Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми,  предназначени за зимни условия,  или с гуми с дълбочина на протектора не по – малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.”

От цитираният по-горе Чл . 139.(1), точка 4 от Закон за движението по пътищата става ясно, че през зимния период, който в България е от 15 ноември до 1 март не сме задължени да шофираме със зимни гуми. Въпреки това е препоръчително да сме с гуми предназначени за зимни условия, а това са зимните гуми. Но е задължително гумите да са с дълбочина на протектора не по – малка или равна на 4 mm.

Закон за зимните гуми в България

В крайна сметка, въпреки много различни мнения законодателя е стигнал до компромисно решение, че може да не сме със зимни гуми, но не можем да правим компромис с протектора и той трябва над 4 мм.

Въпреки, че по данни от СБА българските водачи се грижат все повече за своите автомобили, и че е нараснала тяхната култура на движение по пътищата, ние ще посочим отново накратко, защо през зимния период трябва да сменим летните със зимни гуми.

Основните две причини за смяна на летните със зимни гуми са ниските температури през зимата и заснежените или заледени пътни настилки.

Когато температурата падне под нулата каучука, от който са направени летните гуми се втвърдява и те губят своята еластичност. А това води до намаляване на сцеплението с пътя и автомобила става нестабилен.

Поради снеговалежа през зимата асфалта е хлъзгав, а грайферите на летните гуми не са пригодени към тези екстремни условия и с тях колата е неуправляема.

Зимните гуми са направени специално за шофиране за да осигурят  безопасно и сигурно движение при зимни условия: ниски температури, сняг и лед.

Те постигат това благодарение на различната технология, която се използва за тяхното производство. Зимните гуми са произведени от по-меки каучукови смеси за да не замръзват и за да не се втвърдяват. Към каучука се добавя силициев двуокис SiO2, който има основна заслуга зимните гуми да не замръзват. 

Грайферите на зимните гуми са специално проектирани за да осигурят добро сцепление със заснежената пътна настилка. Те са различават  спрямо протекторите на летните гуми по своя брой, големина и форма. 

В резултата на своите специални характеристики шофирането през зимните условия със зимни гуми е безопасно. Спирачният път със зимни гуми върху заснежена или заледена настилка е много по-кратък от този при летни и всесезонни гуми.

Шофирането със зимни гуми намалява вероятността за катастрофи и инциденти на пътя. Имайте предвид, че всеки шофьор носи отговорност не само за себе си и хората, които вози, но и са останалите участници в движението.

Сподели в