Нови или втора ръка зимни гуми?

публикувана

Темата за избор на нови или втора ръка зимни гуми е безкрайна и всеки има свое мнение, въпреки това ще се опитаме да дадем повече информация, която се надяваме да ви е ви е полезна при вземането на това решение.

Втора ръка или нови зимни гуми

Периодът на смяна на летни със зимни гуми в България е от началото на ноември до края на март. Според действащия у нас Закон за движение по пътищата не сме длъжни да шофираме през този период със зимни гуми. Въпреки това зимните гуми са препоръчителни. Има страни, в които зимните гуми за задължителни, но за сега у нас, те все още не са. За катаджиите от значение е размера на грайферите. Те следят той да не е под 4 мм. Ако карате автомобил през зимния период с гуми с грайфери под 4 мм и ви спрат полицаи, тогава вие подлежите на глоба.

Тук няма да говорим за ползите от смяна на летни със зимни гуми, защото приемаме, че щом говорим за нови или втора ръка зимни гуми всички сме убедени в тяхното предимство. Само ще напомним, че в България зимата е много сурова, валежите на сняг са обилни, температурите се задържат трайно под нулата и заледяванията на пътната настилка са нещо обичайно.

Тези зимни екстремни условия налагат всеки автомобил, а и неговия водач да се справят със сериозни предизвикателство при шофиране. Има една интересна поговорка: „Колата трябва да върви добре, но по-важното е да спира добре, затова с гуми компромиси не се правят.”

Основните трудности при шофиране в зимни условия са свързани с тръгване, спиране и завиване на автомобила. Когато пътят е заснежен и ако гумите нямат добро сцепление с пътната настилка, тогава колата се поднася. Зимните гуми са проектирани за да осигурят стабилност при управление на автомобила при зимни условия. Това те постигат благодарение специфичния си брой, размер и форма на грайферите. Дори и при зимните условия те успяват да „захапят” пътя и да дадат стабилност при тръгване, завиване и спиране.

Дизайнът на грайферите на зимните гуми има за цел да намали риска от аквапланинг. Той се получава, когато не може да бъде отведена водата между гумите и пътя, губи се сцепление с настилката и колата става неуправляема.

Основните качества на зимните гуми зависят и се определят от броя, формата и размера на грайферите. Когато една гума е втора употреба в резултат на използването им от първия собственик грайферите са до определена степен износени. Проблемът е колко са износени. Изискването в България е грайферите да не са под 4 мм, но не забравяйте, че това е долната граница.

Вторият проблем е кога са произведени зимните гуми. Това можем да разберем от т.н. DOT.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Защо Маркировката DOT на Гумите е Важна?

Четирите цифри показват седмицата и годината на производство на гумата. Имайте предвид, че дори и да не се натоварват гумите, каучука старее, губи своята еластичност и от там намаляват нейните качества. Производителите съветват, че след 4-я сезон зимните гуми губят своята ефективност и трябва да се сменят.

Нека сега направим сравнението. Ако купим втора ръка зимни гуми, дори и да приемем, че ще ги вземем на половин цена от новите, тогава те най-вероятно ще са карани два сезона от първия им собственик. Това означава, че ние ще може да ги използваме още 2 години и отново ще се наложи да ги сменим. Ако вземем нови зимни гуми ще можем да шофираме с тях 4 сезона и реално за този период ще платим същата сума, както и с тези втора ръка, само че в единия случай ги платим веднъж на 4 г, а в другия на два пъти на по две години.

Стигнахме до извода, че парите които плащаме за нови или втора ръка зимни гуми, на база периода на ползване, като знаем срока им на годност (4 сезона) са едни и същи.

По-важно е обаче да сравним сигурността, която ни дават новите и втора ръка зимни гуми. Колкото и да са запазени втората ръка зимни гуми техните грайфери са изтъркани и като качества не могат да се сравняват с тези на новите гуми. От там и сигурността, която те дават при управление на автомобила не може да се сравни с тази на новите гуми. Колкото са по-изхабени грайферите, толкова повече намалява сигурността при шофиране с тях.

В най-добрият случай, ако шофираме с втора ръка зимни гуми, ремонта по колата ще е доста по-скъп от инвестицията в нови зимни гуми.
Като заключение ще ви зададем един въпрос:

Ако зимните гуми карани 2-3 зими са с добри качества и могат да се карат още 4 години, защо тогава предишния им собственик е решил да ги смени с нови?

Сподели в