Зимните гуми ви спестяват пари

публикувана

Според народните предания след Димитровден започва зимата. А според опитните шофьори от Димитровден започва смяната на летните със зимни гуми.
 
Законът за движение по пътищата не ни задължава през зимата да шофираме със зимни гуми. Въпреки това специалистите ни препоръчват да използваме гуми за сняг от ноември до март или когато температурите паднат под 7 °C. Освен, че разполагат с по-добри технически характеристики зимните гуми могат да ни спестят и доста пари. Преди да говорим за пари нека първо да представим предимства им.

Как зимниг гуми могат да ви спестят пари
 
Зимните гуми за предназначени специално и единствено за зимния период. Те са проектиране да осигуряват стабилност на автомобила при тръгване, завиване и спиране. Успяват да постигнат това чрез специфичния си дизайн. Произвеждат се от по-меки смеси, с допълнителни добавки, като т.н. силик, благодарение на които гумите не се втвърдяват при минусовите температури и осигуряват стабилно сцепление на гумите с асфалта.
 
Хубавите зимни гуми имат специални като вид, брой и големина грайфери, така те прилепват плътно към заснежената пътна настилка и осигуряват стабилност на автомобила. Може би най-важното предимство на зимните автомобилни гуми, е че имат по-кратък спирачен път. Чрез опити е установена, че спирачния път върху сняг със зимни гуми е с минимум 5 метра по-кратък от колкото с летни гуми. Ако настилката е заледена, тогава разликата може да достигне 10 метра.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Зимни или всесезонни гуми да предпочетем през зимата
 
През зимните месеци, когато пътищата са мокри винаги съществува риск от аквапланинг. Той се появява, когато при мокри условия водата между гумите и пътната настилка не може да бъде отведена. Зимните гуми намаляват вероятността от появата на аквапланинг.
 
Тези предимства на зимните гуми пред летните са неоспорими от шофьорите, проблема идва от тяхната цена. А всъщност зимните гуми ни спестяват пари. Звучи невероятно, но е истина. Вижте как.
 
Нека използваме средна цена за една зимна гума от 80 лв. За един комплект ще ни трябват 320 лв. Установено, е че зимните гуми се износват по-бавно от летните и с един комплект може да се шофира 3 сезона. За същата цена можем да си купим и 4 летни гуми – 320лв. Значи за 3 сезона, ще са ни необходими 320 лв. за летни и 320 за зимни гуми. Общо 640 лв. А един от най-удачните подходи е да потърсите и намерите изгодни зимни гуми на промоция.
 
Но, специалистите са установили чрез опити, че летните гуми ако се използват през зимата се износват до 40% по-бързо. Следователно след една календарна година ако сме карали с летни гуми през зимата и лятото ще трябва да ги сменим с нови. За 3 години ще сменим 3 комплекта, които ще ни струват 960 лв. Сметката показва (960>640), че е по-добре да имаме гуми за всеки сезон (летен и зимен) и с тях да изкараме 3 години, отколкото да купуваме нови и да ги унищожаваме за една година.
 
Ето още как хубавите зимни гуми могат да ни спестят пари. Последните години все повече производители подобряват енергийна ефективност (пестене на гориво) на зимните гуми. Индекса за консумацията на гориво, се измерва с латинските букви от А до G. Колкото е по-близо е до А, толкова по-добри показатели има зимната гума в пестенето на гориво .
 
Установено е, че шофирането през зимата с летни гуми увеличава риска от пътни инциденти до шест пъти. Ако се замислим по-внимателно използването на зимни гуми може да ни спести не малко пари, а и грижи.
 

Сподели в