Зимни гуми или всесезонни гуми през зимата: Какво съветват специалистите!

публикувана

Идва сезонът на спадове на температурите под нулата, на снеговете, поледицата и суграшицата; сезонът, който поставя на изпитание уменията ни като шофьори и безопасността на автомобила ни в сложната пътна обстановка. Често пъти въпросът за това дали да караме със зимни гуми е подценяван и хората се доверяват на всесезонни или, което е вече наистина опасно, летните си гуми поради липса на време и пари на нужната смяна. При положение че вече е напълно възможно да се намерят зимни гуми на ниски цени, карането с летни в студения сезон е неоправдано. Вариантът с всесезонните обаче си струва да се обсъди.

Зимни гуми

Според Закона за движение по пътищата в България е задължително от 15 ноември до 1 март всички автомобили да бъдат със зимни гуми или поне с такива с дълбочина на протектора не по-малка от или равна на 4 mm. Ето защо не ни е забранено да шофираме с всесезонни и дори летни гуми, стига да отговарят на посочените условия, така че можем да избираме. Какво смятат обаче специалистите по въпроса за избора между всесезонни и зимни гуми?

На първо място трябва да преценим добре условията, в които редовно шофираме. Всички зимни гуми са изработени от смес с високо съдържание на силика каучук с шарка на протектора, която е специално проектирана да остане гъвкава при ниски температури (под +7°C). Макар да не са идеални за целогодишна употреба, те предоставят възможно най-добрата защита при сняг и лед, където заради протектора и високия процент естествен каучук имат най-къс спирачен път според тестовете при тези условия (намаляват го с до 50%) в сравнение с всесезонните и летните гуми. Каучуковата смес е по-мека  и осигурява максимално сцепление със студената пътна настилка, а модерните зимни гуми, със специалните технологии, използващи ламели, са разработени по начин да осигурят по-добро сцепление не само на сняг и лед, а и на студени и покрити с киша зимни пътни повърхности.

Всесезонните гуми имат по-добра ефективност по мразовити пътища от летните гуми, но не и по-добра от зимните на сняг и лед (както и няма да се представят по-добре от летните гуми в топло време). Следователно те са един компромис, който можете да си позволите само ако живеете някъде където зимните температури не са твърде екстремни, ако автомобилът Ви е от нисък или среден клас и ако нямате голям среден годишен пробег, особено ако не шофирате твърде често през зимата, извън населени места, с неразумна скорост и най-вече в кризисно студените периоди. Тогава можете по-спокойно да заложите на всесезонните гуми, защото те премахват досадната нужда от смяната на гуми два пъти годишно и съпътстващите тази дейност разходи за Вашия бюджет. Все пак и най-хубавите зимни гуми ще могат в малко дни да покажат истинските си качества там където има зими с дълги периоди на студено и влажно време и кратки периоди на сняг.

Специалистите посочват, че съвременните всесезонни гуми стават все по-ефективни от година на година, опирайки се на резултати от редица авторитетни тестове. Според тях най-добрите всесезонни гуми могат да достигнат до 90% от ефективността на най-добрите зимни гуми на сняг и лед, и до 90% от ефективността на най-добрите летни гуми при сухи и мокри пътни настилки.

Ако обаче във Вашия регион има чести снеговалежи, екстремни студове и се образуват много поледици, ако автомобилът Ви е от по-висок клас и правите голям годишен пробег, често и в извън градски условия, тогава не поемайте излишни рискове. Достъпът до качествени зимни гуми на ниски цени вече е голям, така че осигурете спокойствие на себе си и своите близки с покупката на нов комплект и възможно най-бързото му монтиране на автомобила.

Наложително е да се знае и това, че в някои държави шофирането със зимни гуми през зимата е задължително, така че проверете положението предварително, ако Ви се налага пътуване в чужбина.

Сподели в