Защо да сложим нови летни гуми

публикувана

Вариантът с гумите втора ръка винаги е на дневен ред за българския шофьор заради ниските доходи в страната. Има обаче множество и все важни причини да заложите на нови летни гуми. Прочетете този текст и ще разберете кои са те.
 

ТРОЙНИЯТ ИЗБОР ПРИ ИДВАНЕТО НА МОМЕНТА ЗА СЛАГАНЕ НА ЛЕТНИ ГУМИ


Ето че зимата полека-лека си тръгва и идва часът да сложим летни гуми. Да, знаем, че е досадно да губим ценно време всяка година по сервизите, но е важно и, преглътнете го, неминуемо. Знаем и че заплатите в България са най-ниските в целия Европейски съюз и логично се чудим от кое да спестим по-напред.

Неслучайно се замисляме дали да не изкараме и в топлото време със зимните си гуми, дали да не заложим на стария си комплект летни, или да подходим по соломоновски с всесезонни гуми. Това дори не е дилема, а направо трилема. Напрежението в търсене на нейното решение е като в тройния сблъсък във финалната сцена на „Добрият, лошият и злият“. Решението обаче е едно-единствено. Колкото и да е тежко да се вземе то и да се отделят изхарчените с толкова труд пари…


ЗАЩО НОВИ ЛЕТНИ ГУМИ ВМЕСТО ВТОРА РЪКА


Предимството на използваните вместо комплект нови летни гуми е единствено и само в цената. Немалко шофьори се изкушават да си купят по-хубава марка и модел стари гуми вместо нови с по-ниско реноме. Други дори направо си взимат комплект втора ръка вместо нов с еднакви характеристики и параметри. Всичко това, естествено, е с една ясна цел – да бъдат спестени пари.

Сигурни сме, че има далеч по-приятни неща, за които да дадете спестяванията си. Почивка на морето или планината, пътешествие в непознат град или държава, нов плазмен телевизор или конзола за игри… Когато ще се дават пари, човек ще измисли хиляди начини да ги вложи за удоволствия. От здраве, сигурност и безопасност обаче не бива да се пести!


вземи своите нови летни гуми за повече сигурност и комфорт

Рисковете от летни гуми втора ръка


Повечето използвани гуми са внос главно от Западна Европа и съответно не са годни за лошите български пътища. Ако пък са износени по тукашните друми, съвсем се губи нуждата от коментар. Както каза авторитетният автомобилен състезател Румен Дунев в телевизионно интервю: „По-добре нови летни гуми нисък клас отколкото скъпи остарели.“

Има и още нещо рисково, ако се спрете на втора ръка летни гуми. Просто не е възможно винаги да се прецени добре здравината им и това как са използвани и съхранявани. Може на пръв поглед някои да изглеждат с доста добра шарка, а структурата им всъщност да е разрушена.

Единствен предишният им потребител може да ви каже през какви „изтезания” са минали „новите” ви стари летни гуми. Те може да са карани с твърде ниско или твърде високо налягане. Може да са били претоварвани и „пилени“. Може с тях да се е минавало през бордюри, дупки и неподходящи терени. Може да са били съхранявани в неподходящи условия.  Това са все условия за създаване на опасност за вас като нов притежател на употребявания комплект.

Преките опасности от ползването на увредени летни гуми втора ръка


Не искаме да ви плашим, но то си е за плашене. Дори и най-незабележими с просто око повреди на купените от вас ползвани летни гуми могат да предизвикат експлозия. Това е възможно да се случи при твърде висока скорост, по-рязко завиване или спиране, както и при прекалено претоварване. Наистина си е за страх…




ЗАЩО НОВИ ЛЕТНИ ГУМИ ВМЕСТО ЗИМНИ В ЖЕГАТА


Човек лесно може да се подлъже с елементарни сметки и да кара със зимни гуми и през топлите месеци на годината. Дори по-бързото им износване и по-честата смяна така може да излезе по-изгодно на хартия. Защо обаче за нищо на света не бива да предпочетете зимни пред нови летни гуми в горещините?

Първо, защото зимните не са особено добри в сухо време и са по-податливи на аквапланинг (нямат толкова широки канали за отвеждане на водата). Второ, защото заради по-меката си смес се износват далеч по-бързо и се заличават специфичните ламели по протектора. И трето, защото същата тази смес много бързо променя качествата си при температури над +7°C. При необратимите химични реакции гумата се втвърдява и губи изцяло предимствата си върху сняг и лед. Така на практика следващата зима вече няма да карате със зимни гуми, макар да си мислите, че сте в безопасност.

Затова смяната на зимните с летни гуми е напълно задължителна в топлото време. Ще ви спести доста главоболия срещу неособено голяма разлика в цената.


ЗАЩО НОВИ ЛЕТНИ ГУМИ ВМЕСТО ВСЕСЕЗОННИ


Всесезонните гуми биват обект на интерес от шофьорите, защото им пестят доста ходения до гумаджийниците за смени и донякъде пари. Има обаче много причини да предпочетем нови летни гуми вместо тях и ще ви ги разкрием тук.

Специално изработени за лятото


На първо място разчитайте на тях, защото са специално разработени за оптимално представяне в летни условия. Летните гуми имат отлично управление и сцепление и на сухи, и на мокри пътища при средни дневни температури над +7°C. Имат и друго важно качество, наречено „реактивност”. С по-меките си каучукови компоненти ви помагат да се справите по-леко със завои, извивки и други препятствия.

Климатичният фактор


Високата температурна амплитуда е другият основен фактор да изберете нови летни гуми вместо всесезонни. България е от онези страни, при които зимите са сурови с температури под -7°C, а летата са опустошително горещи. Вече споменахме интервюто на Румен Дунев и пак ще се върнем към него. Там той каза също, че всесезонните са неподходящи за климатичните условия в България именно поради големите температурни амплитуди. Когато експертите говорят, и боговете мълчат.


ЗАЩО ДА НЕ ИЗЧАКВАТЕ ЗА ПОКУПКА НА НОВИ ЛЕТНИ ГУМИ


Няма защо да отлагате сдобиването с комплект нови летни гуми, ако грайферът на настоящите е изтъркан прекалено. Вече ви запознахме със съответстващите рискове за вашата безопасност, а и тази на останалите участници в движението около вас. Другата причина е, че в интернет вече често има промоции на летни гуми с нов ДОТ, с които пестите пари. Нашият онлайн магазин не прави изключение и можете спокойно да откриете подходящите за вас гуми на изгодни цени.


НАШИТЕ СЪВЕТИ ПРИ КУПУВАНЕ НА ЛЕТНИ ГУМИ


Преди всичко знайте основните параметри на своите летни гуми и джанти. После преценете адекватността на съответния размер към конструктивните особености на колата ви. След това обмислете условията на шофиране при вас – климат, качество на пътища, движение. Накрая вземете под внимание външността и цената на стоката.

Преди самата покупка направете детайлно проучване на пазара. Така ще си гарантирате постигане на идеалния баланс между качество, цена и пригодност конкретно за автомобила ви. За препоръчване е да вземете пълен комплект от четири еднакви, за да се гарантира равно износване. Ако продавачът предлага и смяна на гумите, използвайте тази чудесна възможност да оптимизирате процеса. При монтажа непременно използвайте секретни болтове, за да сторите всичко възможно да предотвратите кражбата на своите нови летни гуми.


ЗА ФИНАЛ


Не се колебайте, когато старите ви гуми са вече за хвърляне. Не отлагайте смяната им за следващия сезон, не ги сменяйте с такива втора ръка и не избирайте всесезонни. И определено не карайте със зимни през лятото. Вместо това заложете на нови летни гуми от нашия каталог и карайте безопасно, спокойно и леко. Няма нищо по-скъпо от вашия живот и здраве, така че вложението в сигурността ви на пътя ще се изплати във времето. Да не говорим и колко изгодно може да се сдобиете с новия си комплект при нас.

Не пропускайте да огледате пълната гама летни гуми на атрактивни цени и нов ДОТ, които онлайн магазин E-Gumi ви предлага.
Кликнете и разгледайте сега!


вземи своите нови летни гуми за повече сигурност и комфорт

Сподели в