Важни съвети при смяната на зимни с летни гуми

публикувана

Смяната на зимните с летни гуми е едно от най-фундаменталните задължения на отговорния шофьор, за да има той безопасни и приятни изживявания на пътя в топлите месеци от годината. В следващите редове екипът на онлайн магазин за летни гуми E-Gumi ще ви даде някои важни съвети за оптималното извършване на тази процедура.

Монтажът на летни гуми е от ключово значение за всеки автомобилист. Причините за това са увеличението на двигателната сила при летните пътувания и значителното съкращаване на спирачния път. Вашата сигурност е на първо място, а комфортът следва по ред. Ето няколко ценни подсказки за момента, в който решите да смените своите зимни гуми с летни.

Точният момент за монтажа на летни гуми

Съществено важно е навреме да се сложат летни гуми на автомобила ви. По правило това трябва да стане веднага когато навън започнат да се задържат средни температури от поне 7 градуса по Целзий. Така ще намалите износването на своите зимни гуми и най-вероятно ще ви се размине чакането на дълги опашки пред сервиза предвид свойството на българските шофьори да отлагат смяната на гумите до последно. Следете прогнозите за времето – вече има достатъчно уебсайтове с дългосрочни предвиждания, така че можете да планирате спокойно.

С нови летни гуми или още един сезон със старите?

Дали да извадите пари от бюджета си за нови летни гуми, или да се доверите за последно на старите – това е вечният въпрос, особено ако доходите ви не ви позволяват разпростиране нашироко. Отговорът зависи от сбора на няколко фактора: скорост, натоварване, налягане в гумите, нараняване от лоши пътни повърхности, навременна смяна в сезоните, начин на съхранение и т.н. Дълбочината на протектора на гумата е от съществена важност: по закон минимумът е 1,6 мм, но по неписано изпитано правило си купете нови летни гуми, ако остатъчната дълбочина на протектора на старите е 3 мм или надолу. Износеният комплект гуми увеличава драстично риска от аквапланинг и рязко намалява спирачния път в мокри условия на пътя, а също и при некачествен асфалт. Видяхме вече не една и две трагедии в България по тази причина.

Друга препоръка е да се закупят нови летни гуми след петата година на експлоатация, тъй като тогава се променят свойствата на каучука в нея, изтрива се повърхностният слой и намалява сцеплението. Доста от гумите имат и н.нар. „индикатор за износване” – напречен гумен издатък в каналите или цифров код. Когато този индикатор се протрие до изравняване с повърхността на гумата, е силно препоръчително да си купите нов комплект. Можете да намерите широк спектър от подходящи за вашия автомобил артикули и свръхизгодни оферти в онлайн магазин за летни гуми E-Gumi.

летни гуми индикатор
 

Процедурата по смяната на зимни с летни гуми

Тя съдържа няколко етапа, за които специалистите гумаджии ще се погрижат. Важно за вас като клиенти е да следите при поставянето на гумата върху джантата механикът да използва монтажни подложки, за да не надере джантата. Ако решите, доплатете, за да ви запълнят поставените летни гуми с азот, защото той осигурява постоянно налягане в тях, без значение от промените в температурите навън. Задължителен е и реглажът, за да се износват гумите ви равномерно и колата ви да не занася в една посока.

Оптималното съхранение на летни гуми през зимата

Всяка смяна на зимните с летни гуми и обратното създава проблема със съхранението на демонтирания комплект. Ако разполагате с точните условия и пространството, можете да ги държите вкъщи в тъмно, хладно, умерено проветриво и сухо помещение. Можете да ги окачите или да ги сложите легнали, но ако са без джанти, задължително трябва да са изправени. Ако не можете да осигурите тези условия, най-добре да прибегнете до услугите на т.нар. хотели за гуми. Там специалисти ще държат готови гумите ви до следващата смяна в специални помещения, защитавани от слънчева светлина и влага.

Най-доброто почистване при поставянето на летни гуми

Ако миете колата си с пароструйка, много внимавайте, когато почиствате своите летни гуми след поставянето им. Горещата вода в концентрирана струя при ударно налягане може да нанесе големи щети, тъй като покачва температурата на материала и образува мехурчета, отслабващи структурата на гумата. Това повишава риска от неочаквано спукване при висока скорост и голямо натоварване. Затова дръжте пистолета на поне 20 см от гумата, използвайте широка вместо концентрирана струя и дори при засъхнала мръсотия движете струята напред-назад, вместо да я насочвате само в една точка.

Миене летни гуми

Машинно изправяне на джантите

Това е манипулация, присъстваща в около 40% от случаите при ремонт на гума заради спукване след удар в дупка или бордюр, заради отлепване от джантата или друго. И алуминиевите, и стоманените джанти са направени от леки сплави и това ги прави по-меки и по-неиздръжливи на удари. При монтажа на летни гуми можете да върнете  идеално кръглата им форма чрез специална машина.

Сменете вентилите

Това уж е дреболия, но е същевременно от значение при поставянето на летни гуми. Монтажът на нови вентили е силно препоръчителен, защото ако старите ви са повредени, не ще издържат на необходимото налягане в гумата. Освен това вентилите са евтини, така че нямате оправдание да спестявате от тях.

Прегледайте резервната гума

Дори и да имате чисто нови летни гуми, никога не подценявайте възможността да ви се наложи да използвате резервната си. Затова проверете състоянието ѝ и когато сте сигурни в готовността ѝ за употреба (да е добре напомпана и да няма пробиви или повреди на протектора и стената), ще пътувате далеч по-спокойно.

Не забравяйте да разгледате пълната гама летни автомобилни гуми на атрактивни цени и нов ДОТ, които онлайн магазин E-Gumi ви предлага. Кликни и разгледай сега!


Сподели в