Важни съвети при смяната на зимни с летни гуми

публикувана

Смяната на зимните с летни гуми е основно задължение на отговорния шофьор за осигуряване на пътна безопасност в топлите месеци. В следващите редове екипът на онлайн магазин E-Gumi ще ви даде някои важни съвети за оптималното извършване на тази процедура.

Монтажът на летни гуми е от ключово значение за всеки автомобилист. Причините за това са увеличението на двигателната сила при летните пътувания и значителното съкращаване на спирачния път. Вашата сигурност е на първо място, а комфортът е следващ по ред. Ето няколко ценни подсказки за момента, в който решите да смените своите зимни гуми с летни.

Точният момент за монтаж на летни гуми

Съществено важно е да се сложат летните гуми на автомобила ви навреме. По правило това трябва да стане веднага щом навън започнат да се задържат средни температури от поне +7°C. Така намалявате износването на зимните гуми и ви се разминава чакането на дълги опашки пред сервиза. Знаете как българските шофьори типично отлагат смяната на гумите до последно. Следете прогнозите за времето – вече има достатъчно уебсайтове с дългосрочни предвиждания, така че можете да планирате спокойно.

С нови летни гуми или още един сезон със старите

Дали да извадите пари от бюджета си за нови летни гуми, или да се доверите за последно на старите – това е вечният въпрос. Особено ако доходите ви не ви позволяват разпростиране нашироко. Отговорът зависи от сбора на няколко фактора: скорост, натоварване, налягане в гумите, нараняване от лоши пътни повърхности, навременна смяна в сезоните, начин на съхранение и т.н.

Дълбочината на протектора на гумата е от съществена важност. По закон минимумът е 1,6 мм, но по неписано изпитано правило си купете нови летни гуми, ако остатъчната дълбочина на протектора на старите е 3 мм или надолу. Износеният комплект гуми увеличава драстично риска от аквапланинг. Освен това той рязко намалява спирачния път в мокри условия на пътя, а също и при некачествен асфалт.

Друга препоръка е да се закупят нови летни гуми след петата година на експлоатация. Тогава се променят свойствата на каучука в нея, изтрива се повърхностният слой и намалява сцеплението. Доста от гумите имат и н.нар. „индикатор за износване” – напречен гумен издатък в каналите или цифров код. Когато този индикатор се протрие до изравняване с повърхността на гумата, е силно препоръчително да си купите нов комплект. Ще намерите широк спектър от подходящи за вашия автомобил артикули и свръх изгодни оферти в онлайн магазин за летни гуми E-Gumi.

летни гуми индикатор
 

Процедурата по смяната на зимни с летни гуми

Тя съдържа няколко етапа, за които специалистите гумаджии ще се погрижат. Важно за вас като клиенти е да следите при поставянето на гумата върху джантата механикът да използва монтажни подложки. В случай че стори това, няма да не надере джантата. Ако решите, доплатете, за да ви запълнят поставените летни гуми с азот. Той осигурява постоянно налягане в тях, без значение от промените в температурите навън. Задължителен е и реглажът, за да се износват гумите ви равномерно и колата ви да не занася в една посока.

Оптималното съхранение на летни гуми през зимата

Всяка смяна на зимните с летни гуми и обратното създава проблема със съхранението на демонтирания комплект. Ако разполагате с точните условия, може да ги държите вкъщи в тъмно, хладно, умерено проветриво и сухо помещение. Може да ги окачите или да ги сложите легнали, но ако са без джанти, задължително трябва да са изправени. Ако не можете да осигурите тези условия, най-добре да прибегнете до услугите на т.нар. хотели за гуми. Там специалисти ще държат готови гумите ви до следващата смяна в специални помещения, защитавани от слънчева светлина и влага.

Най-доброто почистване при поставянето на летни гуми

Ако миете колата си с пароструйка, много внимавайте, когато почиствате своите летни гуми след поставянето им. Горещата вода в концентрирана струя при ударно налягане може да нанесе големи щети. Тя покачва температурата на материала и образува мехурчета, отслабващи структурата на гумата. Това повишава риска от неочаквано спукване при висока скорост и голямо натоварване. Затова дръжте пистолета на поне 20 см от гумата, използвайте широка вместо концентрирана струя и дори при засъхнала мръсотия движете струята напред-назад, вместо да я насочвате само в една точка.

Миене летни гуми

Машинно изправяне на джантите

Тази манипулация присъства в около 40% от случаите при ремонт на гума. Той може да се наложи заради спукване след удар в дупка или бордюр, заради отлепване от джантата или нещо друго. И алуминиевите, и стоманените джанти са направени от леки сплави и това ги прави по-меки и по-неиздръжливи на удари. При монтажа на летни гуми можете да върнете  идеално кръглата им форма чрез специална машина.

Сменете вентилите

Това уж е дреболия, но същевременно е от значение при поставянето на летни гуми. Монтажът на нови вентили е силно препоръчителен, защото ако старите ви са повредени, не ще издържат на необходимото налягане в гумата. Освен това вентилите са евтини, така че нямате оправдание да спестявате от тях.

Прегледайте резервната гума

Дори и да имате чисто нови летни гуми, никога не подценявайте възможността да ви се наложи да използвате резервната си. Затова проверете състоянието ѝ. Когато сте сигурни в готовността ѝ за употреба, ще пътувате далеч по-спокойно. Нека бъде добре напомпана и да няма пробиви или повреди на протектора и стената.

Не забравяйте да разгледате пълната гама летни автомобилни гуми на атрактивни цени и нов ДОТ, които онлайн магазин E-Gumi ви предлага. Кликнете и разгледайте сега!

вземи своите нови летни гуми за повече сигурност и комфорт


Сподели в