Топ 10 съвета за безопасно шофиране през лятото

публикувана

Запознайте се с десетте най-важни условия за безопасно шофиране през лятото, като се започне, разбира се, с качествените летни гуми. Горещото време на пътя крие доста предизвикателства и рискове за здравето и сигурността на автомобилистите и техните спътници, затова бъдете подготвени.

Едно от фундаменталните условия за изпитване на пълна наслада от шофирането през топлите месеци на годината е безопасността. Има десет елемента от съществено значение, които ще ви помогнат да я постигнете, и така да потънете в изживяването да карате автомобила си под жарките слънчеви лъчи по пътя към следващата си набелязана дестинация. Няма как на първо място да не се спрем на поставянето на точния комплект летни гуми.

1. Изберете подходящите летни гуми


При средни температури над +7°C използването на качествени летни гуми е най-добрият и дори единственият вариант, защото те осигуряват оптималното сцепление с пътната настилка. Симетричните са препоръчителни за сезона, а при мокра настилка във вашия район търсете модели с V-образна шарка – те лесно отвеждат водата под автомобила. Най-безопасният ход за вас е да си купите пълен комплект нови летни гуми от препоръчани от производителите модели. Не е задължително да са от най-скъпите – по-добре нови гуми от по-нисък клас отколкото стари от по-висок.

2. Дръжте колата си охладена


Ще си осигурите най-добрата възможност за спокойно шофиране в слънцето, ако колата ви вече не е прегряла, когато се качите в нея. Паркирайте на сянка и преди да потеглите, отворете прозорците и вратите за няколко минути. И не оставяйте дете или куче само в паркирал автомобил, дори и да си мислите, че е само за малко и няма проблем. Ако температурата навън е +22°C, вътре в колата може да достигне до +47°C само за час, което може да доведе до спиране на сърцето. Дори и паркирането на сянка не е безопасно за живо същество, което не може само да си отвори колата при задух.

3. Доливайте течности на автомобила


Двигателите се нажежават до червено в горещо време, особено в задръствания, затова бъдете сигурни, че охладителната течност не е под нормата. Ако задръстването е по-голямо и движението е минимално, по-добре изключвайте двигателя в паузите.

4. Хидратирайте се


Изключително важно е да поемате много и студена вода, преди да тръгнете на по-дълго пътуване. Вземете си и термос с хладни течности за вас и вашите спътници.

5. Помислете си за летни алергии


Стотици милиони хора по света страдат от т.нар. сенна хрема, а тя може да бъде голям проблем за шофирането. Последното, което ви трябва при каране с над 100 км/ч и куп коли около вас, е да ви се докиха. Медикаментите може и да успокояват симптомите, ала сред страничните им ефекти са замъглено виждане и сънливост, а това вреди много зад волана. Затова винаги четете указанията преди поемането на таблетки и спрейове.

6. Не шофирайте на социални събития


Фестивали, барбекюта, пикници и прочее социални събития са често срещани в слънчевите топли дни. Преди да се запътите натам, помислете как ще се приберете. Ако ще си позволите някоя и друга бира или друг алкохол, намерете алтернативен начин за транспорт. Така ще се насладите на хубавото време и същевременно няма да поставяте своя живот и този на други хора в риск.

7. Карайте със слънчеви очила


Влошеното зрение заради слънцето е често срещана причина за автопроизшествия през лятото. Използвайте слънчеви очила и други методи, за да блокирате негативното действие на слънчевата светлина за очите ви. Тя уморява и заслепява.

Шофиране през лятото с летни гуми

8. Следете не само за коли


През лятото има и още причини да заостряте вниманието си на пътя, освен другите шофьори. Велосипедисти, пешеходци, коне със или без ездачи, каравани, кемпери и трактори напъплят в дългите и слънчеви дни и създават допълнителни рискове. Мотоциклетистите също излизат по-често тогава, затова непрекъснато следете огледалата си при маневри.

9. Пригответе си пълен резерв


Топлите месеци не изключват и проливни дъждове и бури, затова бъдете подготвени за всичко. Резервната чистачка е задължителна в този случай, както и да имате въже за теглене в случай на авария. Дори и да имате съвсем нови летни гуми, въобще колкото и качествени да са те, винаги имайте една резервна в запас. Фенерче, бушони, кабели, ключове и други инструменти, комплект за първа помощ, телефон със заредена батерия, високо калорична и бавно разваляща се храна, одеяла, кърпи и ръкавици – всички тези компоненти може и да не ви потрябват, но е по-добре да ги имате и да не ви се наложи да ги ползвате, отколкото да ги нямате и да ви се наложи.

10. Поддържайте своите летни гуми


Спуканите гуми са доста често срещано явление в по-горещото време. Ако имате летни гуми с вече нарушена цялост или някаква повреда и ако те са с по-ниско налягане от нужното, по-високите температури ще увеличат ефекта от всичко това и се увеличава съответно и рискът от спукване и пробив. Затова е безкрайно важно да следите дали вашите летни гуми са напомпани по оптималния начин. През седмица правете проверка. Вижте и дали болтовете са затегнати правилно.

Не забравяйте да разгледате пълната гама летни автомобилни гуми на атрактивни цени и нов ДОТ, които онлайн магазин E-Gumi ви предлага. Кликни и разгледай сега!

Сподели в