Най-добрите зимни гуми в теста ADAC 2023

публикувана

Когато търсите зимни гуми, винаги е добре да проверявате резултатите от тестовете на ADAC. Германската авто-мото организация е най-голямата в цяла Европа и не прави нищо, което може да навреди на огромния ѝ авторитет. Тестовете на ADAC са може би най-определящите в света и това не е случайно. Тази година в изпитанията бяха проверени 16 модела гуми с размер 205/60R16 и 16 модела гуми с размер 225/45R17.

Повечето резултати не са изненадващи, но това не ги прави по-малко любопитни. Прочетете следващите редове и ще видите отличниците и тези, които разочароваха в ADAC тест зимни гуми за 2023. Това ще ви помогне да направите най-правилната покупка. Все пак светът на автомобилните гуми е голям и (понякога) объркващ и е добре да имате пътеводна светлина.

През студените зимни месеци от годината най-важно за зимните гуми е поведението им на сняг, лед и мокра настилка. Коя зимна гума е първенец? Кои са най-слабо представилите се на теста?



Накратко за теста на зимни автомобилни гуми ADAC 2023


В теста на ADAC за зимни гуми 2023 участват общо 32 модела автомобилни гуми. Крайната оценка се състои от индивидуалните оценки за безопасност при шофиране и екологично представяне. Най-важният елемент със 70% тежест остава безопасността при шофиране, който включва: спирачен път на сух асфалт от 100 до 0 км/ч, спирачен път на мокър асфалт от 80 до 0 км/ч, аквапланинг надлъжно при плаваща скорост от 81,1 до 67 км/ч, аквапланиг в кръг със странично ускорение от 3,3 до 2,2 м/с2, спиране на сняг от 30 до 0 км/ч, сцепление на сняг от 258,2 до 229,6 Dn, спиране на лед от 20 до 0 км/ч. Вторият елемент екологичен баланс участва в оценката с 30% и включва шум при преминаване в децибели, тегло в килограми, разход на гориво в литри на 100 км., прогнозен пробег е километри и износване на каучука в mg/km/t.



Тест ADAC зимни гуми 2023, размер 205/60R16


АDAC тества 16 модела зимни гуми за малък SUV от среден клас с размер 205/60R16. Отличават се три типа гуми – провалени, добри и много добри.

Провалените

Два модела зимни гуми имат слаби резултати и те се провалят на теста за зимни гуми на АDAC. Austone Athena SP-901 е добра на сняг, но има изключително незадоволителни резултати на мокро и сухо. Lassa Snoway 4 се държи добре на суха и мокра настилка, но се проваля на сняг.

Добрите

Седем модела зимни гуми се представят добре. Като всяка има своите положителни и не толкова добри показатели. Недостатъци на сух асфалт имат Kleber Krisalp HP3, Barum Polaris 5, Vredestein Wintrac и Uniroyal WinterExpert. Недостатъци пък на мокра настилка се открояват BF-Goodrich Winter 2 и Fulda Kristall Control HP2. На заснежени участъци обаче Falken Eurowinter HS02 и Barum Polaris 5 се провалят и не успяват да постигнат повече от задоволителен резултат.

По отношение на пробега, Fulda Kristall Control HP2 се откроява с най-висок резултат в теста на ADAC (56 000 км), докато Uniroyal WinterExpert показва най-ниския пробег в групата на седемте добри зимни гуми (37,000 км).

Много добрите

Според теста на зимни гуми АDAC 2023 няма отличници, но има седем много добри гуми. Сред тях са Firestone Winterhawk 4, Bridgestone LM005, Hankook i*cept RS3, Continental TS 870 P, Goodyear UltraGrip 9+, Michelin Alpin 6 и Dunlop Winter Sport 5.

В зависимост от условията и стила на шофиране могат да се подберат правилните зимни гуми. Например ако шофирате на сух асфалт най-добрата зимна гума според АDAC е Dunlop Winter Sport 5 и Michelin Alpin 6. Ако шофирате на мокра настилка най-добрата зимна гума е Bridgestone LM005. За пътища покрити със сняг най-добре се представят Hankook i*cept RS3, Dunlop Winter Sport 5 и Bridgestone LM005. Continental TS 870 P е позициониран по средата с добро представяне във всички показатели, но без най-добрите резултати.

Таблица с резултати на ÖAMTC

Тестове зимни гуми OAMTC 2023

Тестове зимни гуми ADAC 2023 205/60R16




Тест ADAC зимни гуми 2023, размер 225/45R17


Провалените

Зимната гума Kormoran Snow показва най-незадоволителни резултати въпреки доброто представяне на дълбок сняг.

Средни резултати (Алтернативни)

Най-голямата част от изпитаните гуми показват средни резултати. Тук има гуми, които имат леки слабости на сухи, мокри или заснежени пътища. Например Yokohama BlueEarth Winter V906 не е толкова добра на сняг и е леко шумна, но има добри качества на мокро. Sava Eskimo HP2 въпреки високия шум и колебливо представяне на мокри пътища, имат добро представяне на заснежени участъци и ниска цена и при покупка на 4 гуми може да получите подарък. Bridgestone LM005 поставя рекорд при спирането на мокра настилка. Например при екстремно спиране на мокра настилка с тестовия автомобил оборудван със зимни гуми Bridgestone LM005 от 80 до 0 км/ч спира на 37-я метър, най-лошите гуми в същия момент профучават с 36 км/ч. и се надяваме, че няма да се  блъсне в нищо до четиридесет и четвъртия метър. Въпреки не доброто поведение на сухо, Pirelli Cinturato Winter 2 се представя добре на мокри и снежни пътища. Моделите на Semperit и Hankook имат леки слабости при зимни и сухи пътища, но пък имат добри екологични показатели.

Добрите

Четири модела зимни гуми поставени на тестов автомобил VW Golf се представят много балансирано в отделните показатели и се оценяват като „добри“. Като различните модели имат различни предимства, затова ще вникнем в подробните им оценки за всеки модел.

Continental WinterContact TS870 постига баланс между безопасно шофиране екологични показатели. Освен това тази зимна гума получава най-добри оценки на зимни и мокри пътища. Зимната гума Bridgestone LM005, въпреки че не получава добра обща оценка се представя най-добре на мокра настилка.

Michelin Alpin 6, Goodyear UltraGrip Performance+ и Dunlop Winter Sport 5 също се представят „добре“ с много сходни показатели, като французите изпреварват по отношение на екологични характеристики благодарение на отличния си пробег. Dunlop Winter Sport 5 има леки слабости на мокър път и малко повече шум.

Много добрите

Най-добре представилите се зимни гуми са Continental, Michelin, Goodyear и Dunlop.

Таблица с резултати на ÖAMTC

Тестове зимни гуми ADAC 2023 225/45R17

За финал

Знаем, че немското качество е синоним на високо качество. Тоест резултатите от изпитания, направени от германци, трябва да се взимат предвид. Затова и огледайте още веднъж най-добре представилите се модели на теста ADAC зимни гуми 2023. Водещата в Европа германска авто-мото организация няма да ви излъже.

Ако търсите популярните размери 205/60R16 и 225/45R17 зимни гуми, знаете къде да ги намерите. Вземете своя нов комплект зимни гуми от онлайн магазин E-gumi и шофирайте дълго време в безопасност и максимален комфорт.


Сподели в