Тест зимни гуми 2020 на ADAC – кой сега е №1

публикувана

Традиционният тест зимни гуми 2020 на ADAC (Съюза на автомобилистите в Германия) всяка година буди огромен интерес. Тази година авторитетната класация бе в две различни измерения: размери 205/55 R16 за леки автомобили от среден клас (15 модела гуми) и 235/55 R17 за SUV и ванове (13). Резултатът: общо 12 препоръчителни („добри“ или „задоволителни“) и два скъсани на изпита модела от общо 28.

ТЕСТ ЗИМНИ ГУМИ 2020 НА ADAC – РАЗМЕР 205/55 R16


Получилите Слаб (2) зимни гуми 205 55 R16


Сигурно моментално сте се зачудили кои са скъсаните на теста за зимни гуми 2020 на ADAC. Това са King Meiler Winter Tact WT81 и Tristar Snowpower HP. (И двата модела са в популярния размер за среден клас леки коли 205/55 R16 V2.)

Причината за слабия им резултат са техните лоши характеристики на мокра пътна настилка. King Meiler не само има най-дългия спирачен път на мокро, а и се представя най-лошо по управление на автомобила в такива условия. Tristar Snowpower HP може и да е в Топ 3 на сухи условия по най-къс спирачен път при зимни гуми 2020, но на мокро показва сериозни слабости по управление плюс поведение в аквапланинг. Недостатъците по отношение на сигурност тук доста доминират над предимствата. Така че избягвайте тези два модела.

тест зимни гуми 2020 на adac отново показа на кои модели да се спрете

Отличниците в теста за зимни гуми 205 55 R16


Има пет отличени от ADAC модела зимни гуми 205 55 R16 в средния клас леки автомобили. И №1 сред тях е Bridgestone Blizzak LM005. Този модел е убедителен на суха настилка и превъзхожда по оценка всички останали на мокра (1.3). Единственият недостатък на отличника в класация зимни гуми 2020 е по-бързото износване в сравнение с останалите в елитната група. От ADAC препоръчват да изберете класираните на второ място Michelin Alpin 6, ако искате да карате по-дълго време с новите си гуми. С този модел според прогнозите ще имате пробег от почти 43 000 км на високо ниво.

Задоволителните зимни гуми 2020 според ADAC


Седем модела получиха оценка „задоволителни“ в тест зимни гуми 2020 на ADAC. Интересното е, че техните слабости се проявяват най-вече на суха настилка, а не на мокра. Изпитателите трудно успяваха да хванат съответстващата на завоите точна линия на волана. Затова и се наложиха корекции в управлението на автомобилите, които правеха шофирането с тези зимни гуми 205 55 R16 некомфортно.ТЕСТ ЗИМНИ ГУМИ 2020 НА ADAC – РАЗМЕР 235/55 R17


Отличникът в класация зимни гуми 2020 за SUV и ванове


Има само един отличен от ADAC модел сред най-добрите зимни гуми за 2020 г. за SUV и ванове. Това е Michelin Pilot Alpin, който единствен успя да постигне добър рейтинг във всички главни критерии. На суха настилка с него може автомобилът да бъде управляван прецизно и предлага добра сигурност при резки маневри. На мокра пък е особено убедителен в управлението. Тук единственият недостатък е при реакция при аквапланинг (дори е на последните места в това поле сред изпитаните модели). На заледена настилка, откъм шум и консумация на гориво Michelin Pilot Alpin е стабилно в златната среда.

Задоволителните модели сред най-добрите зимни гуми за 2020/2021


Единайсет други модели размер 235 55 R17 получиха оценка „задоволителни“ от ADAC при тестовете за най-добрите зимни гуми за 2020 година. Затова и от организацията все пак ги препоръчват на крайния потребител.

Проблемът при тях е, че показват лека слабост при поне един от главните критерии за оценяване – поведение на суха, мокра, заснежена и заледена настилка. Заради своите големи недостатъци на сух път един модел беше понижен до генерално „задоволителна“ оценка: Semperit Speed-Grip 3 SUV. Той е „задоволителен“ и конкретно на сняг и на дъжд.СЪВЕТИТЕ НА ADAC


От ADAC съветват да избирате по четири еднакви зимни гуми с подобна дата на производство и съответно подобен технически стандарт. Ако все пак не купувате нови, задължително се уверете, че имате достатъчна дълбочина на грайфера. Организацията съветва при използваните през зимата гуми тя да е поне 4 мм, което съвпада със законовите изисквания в България.

И не се подлъгвайте, че изборът ви при покупка на точните гуми ще бъде улеснен от генерално високото ниво на тестваните от ADAC артикули. Следете детайлите във всеки един критерий и преценявайте според това как, кога и къде карате. Ако например шофирате рядко или държите на доброто управление, може да пренебрегнете фактори като пробег или консумация на гориво. Каращите по-често и на по-трудни условия обаче се нуждаят от получилите висока обща оценка в класацията за зимни гуми 2020.

ЗА ФИНАЛ


Ако искате да купите отличените модели в двата размера в тест зимни гуми 2020 на ADAC, и то при отлични условия, ние ще ви помогнем. Имаме ги и двата: и на Bridgestone (205 55 R16), и на Michelin (235 55 R17). Предлаганите от онлайн магазин E-gumi зимни гуми са с нов ДОТ и експресна доставка до два работни дни за цяла България. Оборудвайте се с нови зимни гуми, препоръчани от германските експерти. С тях ще шофирате безопасно и комфортно на сняг, лед, киша и дъжд в студа, за да се прибирате винаги при любимите си хора.Сподели в