Предимства от шофиране с качествени зимни гуми

публикувана

Въпреки, че предимствата от шофиране с качествени зимни гуми през зимата са добре известни на опитните и дългогодишни шофьори, все още има водачи, които ги пренебрегват.

Ще се опитаме да обясним основните предимства от шофиране с качествени зимни гуми.

Предисмствата на зимните гуми

През зимният сезон климатичните условия са наистина екстремни. Особено в България. Температурите трайно падат под нулата, пътната настилка е покрита със сняг, често и с лед, има силни ветрове и на места със сериозни навявания от сняг. Тези условия поставят всеки автомобил и водач пред сериозно предизвикателство при шофиране.

Големите температурни амплитуди от много ниски до много високи градуси са основната причина за необходимостта от използване на зимни гуми през зимата и летни през лятото.

Когато температурите паднат под 7° C (от началото на ноември до края на март) каучука се втвърдява и губи своята еластичност. Намалява сцеплението на гумите с пътната настилка и управлението на автомобила става нестабилно. На жаргон казано, гумите стават пластмасови и се пързалят, като ски по заснежения път.

Зимните гуми са направени да осигурят  безопасно и сигурно шофиране при ниски температури, сняг и лед. За тяхното производство се използват по-меки каучукови смеси за да не замръзват и за да не се втвърдяват. По този начин зимните гуми запазват дори и при много ниски температури своята еластичност и осигуряват много добро сцепление с асфалта. Основната химическа съставка, която осигурява най-важното предимство на зимните гуми да не се втвърдяват се нарича  силициев двуокис SiO2, сред широката публика е известен като силика.

Дизайнът на зимните гуми е разработен специално за зимни условия. Броя, размера и формата на грайферите са проектирани така, че да осигурят стабилност при управление на автомобила. Дори и при зимните условия те успяват да „захапят” пътя и да дадат стабилност при тръгване, завиване и спиране.

При зимни условия спирачния път със зимни гуми е много по-кратък отколкото с летни. Доказано, е че при при шофиране на сняг със скорост от около 50 км/ч, спирачния път е с до 8 метра по-кратък ако сме със зимни гуми. При заледена пътна настилка разликата в спирачния път е много по-сериозна. Дори и да се движим с ниска скорост до 30 км/ч на заледен път, тогава спирачния път със зимни гуми е с над 10 метра по-малък, отколкото ако сме летни гуми. 

Благодарение на специално проектираните форми на грайферите при зимните гуми риска от аквапланинг е много по-малък. Аквапланингът е много опасен. Получава се когато не може да бъде отведена водата между гумите и пътя. Тогава колата става неуправляема, защото гумите губят сцепление с настилката.  

Шофирането през зимата със зимни гуми намалява вероятността от катастрофи. Не трябва да се забравяме, че при зимни условия е необходимо  да се кара внимателно, по-бавно, да не се спира и тръгва рязко, при навлизане в завои да се намалява скоростта по-рано.

Ако шофираме със зимни гуми вероятността да охлузим автомобила в някой бордюр, стена или стълб е много по-малка. Освен, че зимните гуми могат да спасят здравето и живота ни, те ни спестяват и пари. По-добре да инвестираме в гуми за зимата и да шофираме сигурно и спокойно, отколкото после да се налага да ремонтираме колата, след някоя злополука.

За всеки автомобил има резервни части и може да се ремонтира, но не и за човешкото тяло. Когато мислите за своя автомобил, вие мислите и за своето  здраве.

Сподели в