Помагат ли зимните гуми при дъжд

публикувана

Монтирането на нови зимни гуми е най-добрият вариант за осигуряването на спокойствието на шофьора през зимните месеци, тъй като те предлагат по-добро сцепление и поведение на пътя и по-къс спирачен път по хлъзгави настилки. Дори е силно препоръчително да монтирате четири зимни гуми на автомобила си (все пак спирате и с четирите колела), а не да залагате на различни типове гуми, защото така може да се дебалансира неговото поведение на пътя при лошо време или в екстремни условия.

Зимни гуми при дъжд

България е разположена на прехода между умерения и субтропичния климатичен пояс, затова зимата често носи бързо топене на снеговете или дъждове, които правят шофирането крайно коварно. Хлъзгавата повърхност на пътищата е предпоставка за чести пътно-транспортни произшествия, затова е нужно да сме максимално подготвени и внимателни.

Изследвания показват, че при мокра настилка от 80 до 0 км/ч, проведени между 4°C и 6°C, спирачният път на автомобил с летни гуми е с 4 метра по-дълъг от този на друг със зимни. Това разстояние в доста от случаите може да се окаже решаваща разлика между нанасяне на имуществени и/или здравни вреди и избягването на инцидента.

Особено през дъждовните периоди, каквито предстоят у нас, ако гумите са износени, тоест без достатъчно дълбок протектор, скоростта, при която може да възникне т.нар. аквапланинг (загуба на контрол над автомобила при мокра настилка) спада драстично и колата може да стане напълно неуправляема. Ето защо е силно препоръчително закупуването на комплект от нови зимни гуми и навременният им монтаж. И колкото по-висок клас са гумите, толкова по-добре.

Разликата в спирачния път между класовете A и G може да стигне до цели 30%. За лек автомобил, движещ се с 80 км/ч, при натискане на спирачките докрай спирачният път на гуми от клас A е с до 18 метра по-къс от този на комплект гуми от клас F! Това е значителна разлика и може да се окаже от огромно значение в извънредна ситуация, така че понякога не е най-разумното вложение това в най-евтините гуми.

Разбира се, не бива да отписваме субективния фактор – умението на човека зад волана, способността му да запази съсредоточеност и да следи пътната обстановка във всеки неин детайл. И все пак, при вече лесно откриваемите доста изгодни цени на зимни гуми, не струва много това да си осигурим спокойствие и увереност, често изправени пред опасността от хлъзгавата настилка в месеците на постоянно редуващи се сняг, киша и локви от дъжд.

Сподели в