Нови или втора ръка летни гуми да купим за колата през лятото

публикувана

Изборът между нови летни гуми и втора ръка летни гуми отдавна занимава съзнанието на шофьора. Това важи с особена сила за българския поради нивото за заплатите в страната – най-ниските в целия Европейски съюз. В следващите редове ще ви помогнем да решите на кой от вариантите да се спрете.

Стари и нови летни гуми

Настъпи моментът за смяна на зимните с летни гуми. Ако старият ви комплект вече е прекалено захабен, неминуемо през главата ви преминава мисълта за това да си купите друг. Големият въпрос е дали си струва да вложите доста пари в нови летни гуми, или да се спрете на по-достъпния финансово вариант – комплект втора ръка.

Мнозина собственици на автомобили избират втората опция и това не е неразбираемо. Все пак цените на повечето качествени нови летни гуми са високи. По тази причина те се насочват към далеч по-изгодния вариант: покупката на втора ръка летни гуми. Вносът им е предимно от Западна Европа. Те обаче са износени там и се е доказало, че не са годни за българските лоши пътища.

Това мнение изказа наскоро автомобилният състезател Румен Дунев в телевизионно интервю. „По-добре нови гуми, ако и да са от по-нисък клас, отколкото скъпи остарели”, допълни Дунев. И направи още една добавка: че всесезонните са неподходящи за климатичните условия в България с големите температурни амплитуди.

Изборът на летни гуми


Най-първо трябва да сте наясно с основните параметри на своите летни гуми и джанти. После и с адекватността на съответния размер към конструктивните особености на колата ви. След това трябва да си дадете сметка за условията на шофиране при вас. И чак накрая да вземете под внимание външността и цената на стоката.

Има тънкост при избора на втора ръка летни гуми. Тя е в това, че не е възможно винаги да се прецени добре здравината им и това как са съхранявани и използвани. Някои може да изглеждат с доста добра шарка, ала структурата им да е всъщност разрушена, макар невидимо с просто око.

Летни гуми втора ръка


Рискове при покупка на втора ръка летни гуми


Различни са рисковите за сигурността ви на пътя фактори от лошата експлоатация на закупените от вас употребявани гуми. Имайте предвид, че единствено предишният им потребител може да ви каже през какви „изтезания” са минали „новите” ви стари летни гуми. Карането с твърде ниско или твърде високо налягане, претоварването, т.нар. пилене, минаването през бордюри, дупки и неподходящи терени, съхранението в неподходящи условия са все условия за създаване на опасност за вас като нов притежател на комплекта.

Страшното е, че и най-незабележими с просто око повреди на закупените от вас втора ръка летни гуми могат да предизвикат експлозия. Тя е възможна при твърде висока скорост, по-рязък завой или прекалено претоварване.

Цената като фактор при избора на гуми


Когато пазарувате летни гуми за вашия автомобил, никога не се доверявайте на най-примамливите и евтини решения. Знаете добре изпитаното правило, че евтиното е скъпо. Няма нищо по-драгоценно от вашия живот и здраве, така че вложението в сигурността ви на пътя няма как да не се изплати във времето. Да се върнем на думите на Румен Дунев с лека перифраза: по-добре нови летни гуми от нисък клас вместо употребявани от по-висок. И за препоръчване пълен комплект от четири еднакви, за да се гарантира равно износване.

Разбира се, има и друго правило в различна посока: че невинаги най-скъпото е най-доброто. Затова ключът е в добрата подготовка на покупката. Така ще откриете точния баланс между цена, качество и адекватност конкретно за вашия автомобил.

И един последен съвет, в случай че сте решили да си купите нови летни гуми: непременно използвайте секретни болтове. Така ще сторите всичко възможно да предотвратите кражбата им. И ще си спестите угризенията за безполезността на голямото си вложение.

Не забравяйте да разгледате пълната гама летни автомобилни гуми на атрактивни цени и нов ДОТ, които онлайн магазин E-Gumi ви предлага. Кликнете и разгледайте сега!

вземи своите нови летни гуми за повече сигурност и комфорт


Сподели в