Не чакай лошото време, за да сложиш зимни гуми на автомобила

публикувана

Макар че в последните години зимата в България определено не носи толкова продължителни студове, снегове и поледици колкото в предишни, поради сезонния характер на климатичните условия все пак е силно препоръчително в най-студените месеци да използваме зимни гуми за нашите автомобили.

Зимни гуми на ниски цени

Зимните гуми са предназначени за периода от началото на ноември до края на март, като според Закона за движение по пътищата в България е задължително от 15 ноември до 1 март всички автомобили да бъдат със зимни гуми или поне с такива с дълбочина на протектора не по-малка от или равна на 4 mm. Все пак в името на сигурността си най-добре би било да се снабдите с нов комплект, още повече че все по-лесно се намират зимни гуми на ниски цени с навлизането на онлайн търговията.

Другото неписано правило за смяна на летните със зимни автомобилни гуми е, че тя трябва да се извърши, когато температурите започнат да падат под 7 °C, а това се очаква да се случи доста преди определената от закона начална дата – 15 ноември. Отлично знаем как в България зимата винаги ни изненадва и се действа на принципа „след дъжд качулка”, като редовно виждаме пътно-транспортни произшествия от всякакъв характер – от по-леки до крайно тежки. Качеството на пътната настилка и на почистването ѝ е като цяло доста слабо, а ако добавим към това и захабени и непригодни за климатичните и пътните условия гуми, рецептата за катастрофи е вече готова. Затова Ви препоръчваме да отидете да отхвърлите тази задача още в края на месец септември или началото на месец октомври, като започнете процеса по проучване на пазара за зимни гуми на ниски цени още сега.

Има и още една важна причина тази смяна да се осъществи колкото се може по-скоро: спестяването на време – изключителен лукс в все по-изпълненото ни с всякакви задачи всекидневие. Работещи в гумаджийниците специалисти посочват от опит, че при наближаването на крайния срок за поставянето на зимни гуми изведнъж всички вкупом се сещат да го сторят. Това поражда огромни опашки пред  обусловените за целта места и понякога може да се случи човек да си изгуби и цял ден, докато колкото по-рано отидете за смяна, толкова по-голяма е вероятността да минете много бързо и да отметнете тази важна задача.

Затова започнете още сега с проучване и анализиране на информация за новите модели зимни гуми, техните характеристики, ревюта и отзиви за тях и, не на последно място разбира се, цени. Тази подготовка е гаранция за разумния Ви избор, а е много вероятно и да Ви помогне дори да намерите комплект нови гуми на промоция, тъй като подобен род ценова политика от търговците е често срещана, особено в онлайн средата.

Ето как с ранно планиране и бързо действие може да си осигурите с размах комфорт на пътя, спокойствие от избягването на напрежението на крайните срокове и вероятно облекчаване на личния и семейния си бюджет. Далновидността е безценен плюс във всяко отношение, затова „преобуйте” навреме своя автомобил със зимни гуми и се насладете на безаварийна зима.

Сподели в