Митът за стареенето на автомобилните гуми

публикувана

Още от край време в общественото пространство съществува митът за това как автомобилните гуми стареят и стават негодни за употреба с всеки изминал ден. На теория, това е така. На практика, не съвсем. Дали става въпрос за летни или зимни гуми, при стареенето на гумите трябва да се взимат под внимание много повече фактори на влияния, а не само и единствено годината на производство. Или иначе казано – ДОТ-а на гумата маркиращ точната дата на производство на продукта.

Зимни гуми

За да разгледаме и се вникнем по-детайлно и професионално в темата за стареенето на гумите ще се доверим на експертите от един от водещите световни производители в света - Michelin

Гумата е продукт, който е съставен от множество сложни компоненти макар това да не личи на пръв поглед. Продуктът е изключително важна част от всеки автомобил, тъй като трябва да осигури не само комфорт и удоволствие от шофирането по пътя, но и да гарантира до голяма степен безопасността ви. Както всяка част от превозното средство ние трябва да се се грижим за неговата поддръжка и добро състояние. 

Срокът на експлоатация на една автомобилна гума зависи от няколко основни фактора. На първо място идват характеристиките, които са предварително определени от производителя. Колкото по-добри материали са използвани и колкото по-прецизни техники за тяхното комбиниране са внедрени в създаването и характеристиките, толкова по-добре ще се представя гумата на пътя. Други важни фактори са скоростта, с която шофираме, натоварването, налягането при монтиране и климата. Те оказват изключително голямо влияние върху стареенето на гумите.  Накратко, използването и условията на продукта оказват най-голямо и значително въздействие върху стареенето на автомобилните гуми без значение дали те са зимни или летни, за автомобил, мотор, бус, автобус или камион.

Прочети още: Етапи и фактори на стареене на гумите

Какво означава съкращението ДОТ

ДОТ означава накратко – Департамент по транспорта на САЩ. Изненадани ли сте? Оказва се, че „вълшебните три букви“ не са нищо повече от изискването на САЩ за това маркировката да се поставя на всяка току-що произведена гума маркираща точната година на производство. Първоначално прието в Северна Америка, а в последствие по целия свят. За съжаление годината на производство се превърна в мерило за стареенето на гумите, което е погрешно схващане на материята. Самият срок на експлоатация не се определя само и единствено от датата на производство. Трябва да се вземат под внимание всички гореспоменати фактори като скоростта, натоварването, налягането при монтиране и климата.

Какъв ДОТ се определя като приемлив

Правилното съхранение на една автомобилна гума в склад се характеризира с нейната защита от пряка слънчева светлина или на въглерод, наред с други фактори като позицията, в която тя е поставена и прочее. Изненадващо или не ако тя стои една година в склад за съхранение това се равнява на три седмици експлоатация от автомобила. Следователно, няма толкова драстично значение дали продуктът е използван три седмици или се е съхранявал в склад в период от една година. 

Практиките на съхранение при автомобилните гуми, които са приети от онлайн магазин E-gumi, са според най-високите строги стандарти и практики за правилно съхранение. Това ни позволява да осигурим гаранция за високото качество на доставените продукти, независимо от датата на производство, или ДОТ-а. 

Прочети още: Зимните гуми стават задължителни през 2015г.?

Какъв е животът на една автомобилна гума

Според специалистите от Michelin животът на една гума е 10 години. Тогава тя до голяма степен достига границата си на износване. Разбира се, след петата година експлоатация е добре да се извършват редовни проверки за състоянието на продукта. Така ще си гарантирате по-спокойно и безопасно пътуване. Проверявайте основно налягането всеки месец, а най-добре когато сменяте своите летни гуми с летни и обратното, то да го правите в професионални сервизи оторизирани за този вид дейност.

Ние, от онлайн магазин E-gumi, ви пожелаваме приятно и безопасно пътуване!


Сподели в