Колко зими можем да караме с един комплект зимни гуми

публикувана

Когато човек си закупи и монтира на автомобила си комплект нови зимни гуми, вече е успокоен от направеното добро вложение, но скоро започва да се запитва колко зими може да изкара, преди да се наложи пак да прибегнете до смяна. Отговорът на този въпрос зависи от три фактора – време на употреба, пробег и клас на гумите.

Колко сезона с едни зимни гуми

Според проучвания на огромни компании като „Форд” и, тогава така именуваната, „Даймлер Крайслер” гумите не са годни за употреба на 6-ата година. Принципно произведените от каучук продукти имат срок на годност от пет години. Във Великобритания например е препоръчително да смениш гумите си на 6-ата година и задължително на 10-ата, но само при положение че са съхранявани правилно. Там обаче пътните и климатичните условия са други, така че в България този срок на употреба е по-кратък. Препоръчително е тук да сменяте стария си комплект с нови зимни гуми на всеки три години, в краен случай на четири.

Що се отнася до пробега, трябва да се следят правилното износване и достигането на маркера. Срокът за експлоатация на дадена гума, посочен от всеки производител, е до достигане на индикатора за износване на протектора, независимо от датата на производство или срока на експлоатация (ако са спазени всички норми за съхранение) или до достигане на минимална, според местното законодателство, дълбочина на протектора. След като са налице тези изменения, повече от препоръчително е гумите да бъдат заменени с други.

Колкото по-висок клас са те, толкова по-голяма гаранция за качество и представяне получавате, но освен това могат да ви донесат и финансова облага. Причината е, че притежават по-голяма издръжливост от гумите от по-нисък клас, така че вложението всъщност може да ви донесе печалба в дългосрочен план. Най-евтините гуми невинаги са най-разумната инвестиция. С бума на онлайн търговията днес е далеч по-лесно да се открият най-изгодните цени на зимни гуми.

Износването на зимните гуми може да зависи и от климатичния фактор – ако живеете около морето или района на Сандански/Петрич и карате по-кратък зимен период в сравнение хората от останалата част на страната, комплектът ви нови зимни гуми може да ви служи малко повече зими. Това обаче важи само при добро съхранение, за което ви предлагаме няколко съвета.

Преди да свалите гумите, обърнете внимание на позицията им в автомобила, за да смените местата им следващата зима с цел балансирате тяхното износване. Почистете колелата и гумите с вода и ги подсушете добре, за да предотвратите тяхното корозиране. Почистете всички камъни или други тела от каналите на гумите. Ако гумите са монтирани върху джанти, ги съхранявайте окачени или ги оставете в легнало положение. Ако са демонтирани, ги съхранявайте в изправено положение или със спуснат въздух. Съхранявайте ги далеч от източници на светлина, най-добре на хладно и сухо място, и от разтворители (гориво, масла и др.).

Така че ако си закупите най-добрите и изгодни нови зимни гуми, ако шофирате внимателно и се съобразявате с пътната обстановка и ако ги съхранявате правилно след демонтиране, може да удължите живота им.

Сподели в