КОИ СА ОТЛИЧНИЦИТЕ В ТЕСТА ADAC ЗИМНИ ГУМИ 2022

публикувана

Когато търсите зимни гуми, винаги е добре да проверявате резултатите от тестовете на ADAC. Германската авто-мото организация е най-голямата в цяла Европа и не прави нищо, което може да навреди на огромния ѝ авторитет. Тестовете на ADAC са може би най-определящите в света и това не е случайно. Тази година в изпитанията бяха проверени 15 вида 185/65 R15 гуми и 15 вида 215/60 R16.

Повечето резултати не са изненадващи, но това не ги прави по-малко любопитни. Прочетете следващите редове и ще видите отличниците и тези, които разочароваха в ADAC тест зимни гуми за 2022. Това ще ви помогне да направите най-правилната покупка. Все пак светът на автомобилните гуми е голям и (понякога) объркващ и е добре да имате пътеводна светлина.
 

ТЕСТ ADAC ЗИМНИ ГУМИ 2022, РАЗМЕР 185/65 R15

В тазгодишния ADAC тест на зимни гуми бяха изпитани 15 модела от размер 185/65 R15. Списъкът с всички автомобили, които ги използват, е безкрайно дълъг и няма да ни стигне мястото, за да изброим всички модели. Отличните не се изненадващи - Continental WinterContact TS 870, Goodyear UltraGrip 9+ и Semperit Speed Grip 5 (което е бранд на Continental). Любопитно е, че само една от тестваните гуми не получава препоръка за употреба, а две получават “условна препоръка”. Тоест има богатство за всички бюджети, които може да вкарате в нашия калкулатор за гуми.

Отличниците

Споменахме вече основните имена. Continental WinterContact TS 870 няма най-високите оценки на нито един тест, но е със супер солидно цялостно представяне. Отлична на всички настили, с ниска консумация на гориво и висока издръжливост. Goodyear UltraGrip 9+ получи най-високата оценка на мокра настилка и също така има доста нисък разход на гориво. Semperit Speed Grip 5 отстъпва минимално на другите две гуми в категориите, но е гумата с най-ниска консумация на гориво. 

Почти отличниците

Michelin Alpin 6 има солидни оценки във всички категории, а освен това има най-висока издръжливост. Тоест това е гумата за шофьори, които използват често автомобила си през зимата. BFGoodrich gForce Winter 2 не влиза в горната категория, тъй като получава ниски оценки на суха и мокра настилка. Но в останалите тестове има добри резултати. Vredestein Wintrac няма проблеми на суха и мокра настилка, нито на лед. Има обаче не особено висок резултат от тестовете на сняг.
 

Maxxis Premitra Snow WP6 е отлична гума за сух и мокър асфалт. Но пък не получава високи резултати на сняг и лед. А освен това е с бързо износване и висока консумация на гориво.
 

Bridgestone Blizzak LM005 също се справя добре на сухи и мокри настилки. Има обаче бързо износване и не особено добри резултати на сняг и лед.
 

Внимание заслужава и Firestone Winterhawk 4 - прекрасни резултати при дъжд, сняг и лед и най-нисък разход на гориво. Проблемът е на сух асфалт, където оценката е само задоволителна. 

На опашката

Nexen Winguard Snow G3 има и добри, и лоши страни. Добрите са на мокри настилки и лед. Лошите са на сух асфалт и сняг. Има и ниска консумация на гориво. Освен това след 33-ата седмица на 2021 г. има лека промяна в състава на гумата, а тестовете са с ДОТ 3321.
 

Avon WT7 едва се добира до задоволителна оценка и то заради добрите резултати на сняг и дъжд. Гумата обаче демонстрира явна слабост на сняг. А освен това е гумата, която се износва най-бързо от всички тествани. 
 

Dunlop Winter Response 2 има отчайващо ниска оценка за сухи настилки, но доста високи за дъжд, сняг и лед. Освен това се справя отлично и с разхода на гориво.
 

Fulda Kristall Montero 3 е с ясно изразена слабост на сухи и мокри настилки. Силното представяне на сняг и лед не прави достатъчно да компенсира. Нито това, че има отлична оценка за издръжливост.
 

Barum Polaris 5 се справя добре по отношение на разхода на гориво и издръжливостта. Но има проблеми на всички настилки, освен на сняг.
 

Imperial Snowdragon HP е с най-ниска оценка от всички тествани и не получава препоръка за употреба. Представяне на мокри настилки е отчайващо ниско, това на сняг е в категорията “адекватно”. Нищо не може да го компенсира тези проблеми.
избери зимни гуми

ТЕСТ ADAC ЗИМНИ ГУМИ 2022: РАЗМЕР 215/60 R16

При втория размер – 215/60 R16, в ADAC тест летни гуми за 2022 бяха поставени на изпитание 15 модела. Той се използва при доста кросоувър SUV возила – от Audi Q2 през FIAT 500X и Ford Mondeo до Honda XR-V, Peugeot 508 и Volkswagen T-Roc. А иначе тестовете на ADAC бяха направени на Skoda Karoq.
 

Тук има три модела без никаква забележка и силно представяне на новата Yokohama Blue Earth Winter V906. Разбира се, добре е да разгледате детайлите, защото те са важни. Особено ако чакате нашите промоции.

Отличниците

На първо място са Continental WinterContact TS 870 и Dunlop Winter Sport 5. И двата вида гуми са отлично балансирани с високи оценки при маневрирането и на сухо, и на мокро, и на сняг. При Dunlop оценките са по-ниски, но пък гумата се износва по-бавно, а и има по-нисък разход на гориво. Goodyear UltraGrip Performance+ и Michelin Alpin 6 са поставени на трета позиция. Това също са отлично балансирани гуми без да имат забележими слабости, като Goodyear има отлична оценка на сняг, а пък Michelin - на лед. 

Почти отличниците

Yokohama BluEarth Winter V906 не отстъпва на гумите от горната категория по представянето на сухи настилки, но пък на мокри настилки и на сняг е с по-ниски оценки. нищо, освен по отношение на по-високия разход на гориво.
 

Bridgestone Blizzak LM005 е с най-високи оценки за сухи и мокри настилки, но отстъпва на сняг и лед. Тоест, това е идеален вариант, ако сте в крайните югозападни части на страната, където снегът през зимата не е особено изобилен. Kleber Krisalp HP3 е на обратния полюс - силно представяне на сняг и лед и слабо на сухи и мокри настилки. Освен това може да се похвали и с нисък разход на гориво.
 

Vredestein Wintrac се справя отлично на лед, а има и нисък разход на гориво. Но пък се износва бързо, а и представянето на суха настилка е далеч от желаното.
 

Гумите на Sava са много издръжливи гуми и Eskimo HP2 потвърждава правилото. Гумата е силна на сняг и лед, но на мокри настилки не се справя добре.
 

ESA Tecar Supergrip Pro също се износва бавно, справя се добре на сняг и лед, а и е с най-нисък разход на гориво. Но оценките на сухи и мокри настилки са едва задоволителни.

На опашката

На последно място в най-актуалния ADAC тест на зимни гуми е Cooper WM SA2. Гумата има осезаема слабост на сухи настилки, освен това се износва най-бързо. Но пак получава “препоръка с резерви”. Falken Eurowinter HS01 е на предпоследно място отдолу нагоре, но единствената сериозна слабост е на сухи настилки. Matador MP93 Nordicca не се износва бързо и е стабилна на сняг и лед. Но оценките за сухи и мокри настилки са далеч от желаното. Uniroyal WinterExpert е по-силна на сняг и лед от Matador, също както и на сухи и мокри настилки. Освен това ще ви изненада приятно с най-нисък разход на гориво.

ЗА ФИНАЛ

Знаем, че немското качество е синоним на високо качество. Тоест резултатите от изпитания, направени от германци, трябва да се взимат предвид. Затова и огледайте още веднъж най-добре представилите се модели на теста ADAC зимни гуми 2022. Водещата в Европа германска авто-мото организация няма да ви излъже.
 

Ако търсите популярните размери 185/65 R15 и 215/60 R16 гуми, знаете къде да ги намерите. Вземете своя нов комплект зимни гуми от онлайн магазин E-gumi и шофирайте дълго време в безопасност и максимален комфорт.
 

А ако търсите друг размер гуми - прочетете тук оценките на ADAC теста за зимни гуми 225/50 R17 и 195/65 R15.


Сподели в