КОИ СА ОТЛИЧНИЦИТЕ В ТЕСТА ADAC ЗИМНИ ГУМИ 2021

публикувана

Когато търсите зимни гуми, винаги е добре да проверявате резултатите от тестовете на ADAC. Германската авто-мото организация е най-голямата в цяла Европа, а освен това не прави нищо, което може да навреди на огромния ѝ авторитет. Тестовете на ADAC са може би най-определящите в света и това не е случайно. Тази година в изпитанията бяха проверени 18 вида 225/50 R17 гуми и 16 вида 195/65 R15 гуми. 

 

Любопитно е, че имаше някои изненадващи и неочаквани резултати. Прочетете следващите редове и ще видите отличниците и тези, които разочароваха в ADAC тест зимни гуми за 2021. Това ще ви помогне да направите най-правилната покупка. Все пак светът на автомобилните гуми е голям и (понякога) объркващ, така че е добре да се следва пътеводната светлина.

ТЕСТ ADAC ЗИМНИ ГУМИ 2021, РАЗМЕР 225/50 R17

В тазгодишния ADAC тест на зимни гуми бяха изпитани 18 модела от размер 225/50 R17. Списъкът с автомобили, които могат да ги използват, е колосален и ще ни отнеме часове, за да изброим всички модели. Най-изненадващо Dunlop Winter Sport 5 постигна най-добър резултат заедно с Michelin Alpin 6. Тук общо взето всички се справят добре, изключвайки гумите на Goodride и LingLong, получили катастрофални оценки. Имайте го предвид, когато смятате разходите с нашия калкулатор за гуми.

Отличниците

Споменахме вече основните имена. Dunlop Winter Sport 5 е доста стар модел, но пък има отличен контрол и много ниско съпротивление. И най-нисък разход на гориво. Michelin Alpin 6 е без никакво съмнение по-добрата гума за суха и мокра зима, но отстъпва в снега и леда. А освен това има допълнителен плюс, защото се изтърква най-бавно. Сестринската гума на Dunlop - Goodyear UltraGrip Performance+ - се класира на трето място. Изоставането е заради по-слабото представяне на сухо. Просто контролът не е толкова добър, колкото при отличниците по-горе.  

Почти отличниците

BFGoodrich g-Force Winter 2 трябва да бъде спомената на първо място. Дефакто един критерий праща гумата в тази категория, а не в горната. Изключително убедително представяне на суха настилка за втория бранд на Michelin. Проблемът е, че на мокро представянето не е толкова добро. Напълно на обратния полюс са резултатите за Continental WinterContact TS 860 - супер на мокра настилка и слабо представяне на суха. 

На опашката

Тук са споменатите по-горе модели с проблеми. Linglong Green Max Winter UHP - много слабо представяне на мокра настилка. Goodride Z507 - изтъркват се много бързо. Тоест за тези модели трябва внимателно да прецените къде и кога ще ги използвате. Оценката на ADAC е “незадоволителна”. С тези два модела на тест пилотите им е отнело 25 секунди по-дълго, за да минат през пистата.
 

ОТЛИЧНИЦИТЕ В ОТДЕЛНИТЕ КАТЕГОРИИ - РАЗМЕР 225/50 R17


Кликни върху картинката, за да я увеличиш

ТЕСТ ADAC ЗИМНИ ГУМИ 2021: РАЗМЕР 195/65 R15

При втория размер – 195/65 R15, в ADAC тест зимни гуми за 2021 бяха поставени на изпитание 16 модела. Той се използва при доста автомобили от средния клас – от Audi A3 до VW Passat. Тук има четири модела с добра оценка, 11 със “задоволителна” и само един модел, който минава теста с “достататъчно”. Четирите модела с най-висока оценка имат само минимални разлики, но е добре да се погледнат детайлите. Те са важни, особено, ако чакате нашите промоции на зимни гуми.

Отличниците

Четирите най-високо оценени модела при размер 195/65 R15 са двойка Goodyear-Dunlop,   Michelin Alpin 6 и Vredestein Wintrac. Първите два модела са почти перфектни на сняг, лед и мокра настилка. Alpin 6 се справя най-добре при сух асфалт и се износва най-бавно. Новият Vredestein пък е стабилен във всеки тест. 
 

Dunlop Winter Response 2 се справя отлично на всички настилки, като има особено добро представяне на сух асфалт. Освен това демонстрира отлично показатели в категорията “разход на гориво”. Проблемът е шумът в купето. Но пък кой шофира на абсолютна тишна? Goodyear UltraGrip 9+ може да се похвали с много плюсове при мокра настилка и още повече - при лед. 
 

Третият - Michelin Alpin 6 - изостава минимално от първите два модела. Много високо оценки на суха настилка и лед плюс най-висока издръжливост от всички тествани гуми. Както си е традиция в последните години. Vredestein Wintrac има отлична оценка при разхода на гориво, но по-ниски оценки при суха настилка и при шума. Но пък през зимата човек трудно може да се наслаждава на песента на птиците.

Почти отличниците

BFGoodrich gForce Winter 2 - има много висока оценка за представянето си на сняг, а също така и за износване и разход на гориво. Не попада в горната категория само заради по-слабото си представяне на мокри настилки. Continental WinterContact TS 860 се е справил с проблема мокра настилка. Освен това има високи оценки и за сняг. Но пък на сух асфалт леко изостава от останалите. 

На опашката

На последно място в най-актуалния ADAC тест на зимни гуми е Kumho Winter Craft WP51. Тези гуми имат стабилно представяне на сняг и лед. Но и доста проблеми при мокра и суха настилка. Освен това употреба ѝ води и до висок разход на гориво.

ОТЛИЧНИЦИТЕ В ОТДЕЛНИТЕ КАТЕГОРИИ - РАЗМЕР 195/65 R15

Кликни върху картинката, за да я увеличиш

ADAC зимни гуми тестове 2021 195/65 R17

ЗА ФИНАЛ

Когато германците определят качество, е по-добре човек да се вслуша в тях. Затова и огледайте още веднъж най-добре представилите се модели на теста ADAC зимни гуми 2021. Водещата в Европа германска авто-мото организация със сигурност няма да ви излъже.
 

Ако търсите популярните размери 225/50 R17 и 195/65 R15, знаете къде да ги намерите. Вземете своя нов комплект зимни гуми от онлайн магазин E-gumi и шофирайте дълго време в безопасност и максимален комфорт.


С
нимки: https://www.adac.de/

 


Сподели в