Кога е оптималното време за закупуване на летни гуми?

публикувана

Пролетта и лятото за мнозина е най-вълнуващия период на годината е свързан с вълнуващи пътувания и незабравими моменти с любими хора. Независимо дали шофирате спортен или семеен автомобил, това удоволствие през топлите месеци изисква подходящи летни гуми.

Кога е оптималното време за закупуване на летни гуми?


В България няма закон за летните гуми. Когато температурите се повишат трайно над 7 градуса е препоръчително да се монтират летни гуми. Най-изгодните цени за купуване на летни гуми е от началото на март до края на май. Тогава конкуренцията на производителите е най-голяма, предлагането е най-разнообразно и можете да закупите най-добрите летни гуми на най-ниски цени.

вземи своя нов комплект летни гуми за повече сигурност и комфорт
                  

Защо да не шофираме със зимни гуми през лятото?


Зимните гуми са изработени от меки каучукови смеси с множество ламели, за да могат да са ефективни при ниски температури и заснежени пътища. С повишаване на температурите те стават опасни. Увеличава се спирачният път, губи се сцепление и се появява опасно недозавиване. Всичко това води до преждевременно износване и по-висок разход на гориво.

Какви са предимствата на летните гуми?


Летните гуми са изработени от специални каучукови смеси, за да осигурят оптимална работа при високи температури на пътната настилка. Летните гуми имат ниско съпротивление при търкаляне, което намалява разхода на гориво. Летните гуми имат повече надлъжни канали. Това позволява по-голямо количество вода да се евакуира от контактното платно на пътя и да се намали риска от аквапланинг.

Алтернатива ли са всесезонните гуми?


Всесезонните гуми са добра алтернатива само за шофьори, които не търсят отлично поведение на пътя. През топлите зимни дни всесезонните гуми притежават близки до зимните гуми сцепление и спиране, но те бързо достигат своите граници при сняг и лед. В тези случаи са необходими зимни гуми или оставете автомобила неподвижен. В най-топлите дни всесезонните гуми имат по-дълъг спирачен път в сравнение с летните гуми. Всесезонните гуми са практичен вариант, когато изминавате по-малко от 10 000км. годишно и живеете в райони с умерени лета и зими без снеговалеж. Те осигуряват добро сцепление и безопасност при температури между -5 и 30 градуса. Ако два пъти в годината сменяте гуми ще имате по-добро управление и намален спирачен път в случай на аварийно спиране.

Колко дълъг е живота на една лятна гума?


Преди да монтирате своите летни гуми, огледайте състоянието им.....Предпоставка за купуването на нови гуми могат да бъдат неравномерно износване, изминатите километри и години. Няма общо валиден пробег, той зависи от състоянието на автомобила, стила на шофиране и качествата на гумите, като рядко надхвърля 50 000км. За да запазим качествата на летните гуми трябва да следим налягането им и да ги съхранявате на сухо място без пряка слънчева светлина.

Дълбочината на протектора е необходим, но не достатъчен критерий за качествата на гумите. Новите гуми имат дълбочина грайфера от 7 до 8 мм. Предписаната по закон минимална дълбочина на протектора е 1.6 мм. Повечето шофьори сменят своите гуми при достигане по-малко от 3 мм. Трябва да се има впредвид, че една евтина нискокачествена гума се износва много по-бързо от гума на реномиран производител. Възможно е една висококачествена гума след изминаване  на 40 000 км, дълбочината на грайфера да е над минималната, но качествата на гумата да са намалели значително спрямо нова.

Друг ориентир за състоянието на гумите, може да се използва и годината им на производство, закодирана върху една от страниците на гумата. Последните четири цифри след обозначението ДОТ показват кога е произведена. Например ДОТ 1524 означава, че гумата е произведена 15-та календарна седмица на 2024г.

вземи своя нов комплект летни гуми за повече сигурност и комфорт


Сподели в