Кога е най-доброто време да сменим летните гуми със зимни?

публикувана

Въпреки, че гумите се казват зимни, това не означава, че трябва да изчакаме да завали сняг за да сменим летните гуми със зимни. Законът за движение по пътищата не ни задължава да използваме зимни гуми, но въпреки това ни препоръчва от началото на ноември до края на март шофирането в България да се извършва със зимни автомобилни гуми. 

Зимни гуми

Допълнително уточняващо правило е, че когато температурите паднат под 7 °C. за повече от три дена трябва да сложим зимни гуми. Това е много важно, защото ниските температури за основната причина за смяна на летните гуми със зимни. Има години, в които ноември месец е топъл и температурите са над 10 °C, и тогава не трябва да бързаме със смяна на гумите. Били сме свидетели и на обратни примери, когато  времето трайно застудява още през октомври и тогава трябва да се съобразим с атмосферните условия и да „преобуем” автомобила си. 


Основният материал, от който са произведени автомобилните гуми е каучук. Проблемът е, че при ниски температури той се втвърдява и губи своята еластичност. А това води до лошо сцепление с асфалта и от там до нестабилност на автомобила. Дори и да разполагаме с модерни технологии за сигурност, като аварийно спиране, предупреждаване при риск от сблъсък и др. те няма да ни са от полза ако гумата  няма добро сцепление с пътната настилка, просто защото автомобила няма как да реагира.

За да се предотврати втвърдяването на гумите при ниски температури за производството на зимните гуми се използват по-меки смеси. Към каучуковата смес се прибавя силициев двуокис SiO2 или по известен като силика. Той спомага при минусови температури да се запази еластичността на каучука и да осигури максимално сцепление при сняг и лед.

Не забравяйте, че зимните гуми са направени да осигурят безопасно и сигурно шофиране при ниски температури, сняг и лед. Те имат различни по форма, брой и големина грайфери, които са предназначени специално за движение при зимни условия. Това ги прави много по-сигурни на пътя.

Ако шофираме на сняг и автомобила ни е със зимни гуми спирачният път е много по-кратък отколкото с летни гуми. Имайте предвид, че отговорността на пътя е споделена. Всеки водач на МПС носи отговорност както за себе си, за хората които вози, така и за останалите участници в движението.

Зимните автомобилни гуми се изхабяват по-бавно от летните и с един комплект може да се изкара няколко зимни сезона.  Повечето производителите съветват, че след третия или четвъртия сезон зимните гуми трябва да се сменят. Въпреки това, не забравяйте да следите размера на грайферите, а също и за да дефекти по гумите. Ако грайферите са под 4 мм. или ако забележите напуквания, надрасквания или други деформации, тогава задължително трябва да смените зимните гуми, защото шофирането с тях вече става опасно.

Много водачи на МПС смятат,  че през зимата не използват често колата си и затова не си струва да купуват зимни гуми. Това е грешно и много опасно мислене, което води до фатални последствия. Всички шофьори трябва да разберат, че от купуването на зимни автомобилни гуми зависи както техния живот, така и на останалите хора на пътя. 

Да, инвестицията в зимни гуми не е малка, но ако не чакате последния момент, когато снега вече е завалял и помислите по-отрано, те могат да се купят доста изгодно.  Проучете преди началото на зимния сезон, кои фирми и какви оферти предлагат, направете си сметката, и си предвидете бюджета. Далновидните шофьори започват да мислят, планират и да следят промоциите на зимни гуми още през октомври. Не чакайте снега да завали и да се озовете да чакате пред големи опашки пред магазините за гуми и накрая да сте принудени да вземете това, което е останало и то на по-висока цена.

Има едно неписано правило, което спазват всички активни шофьори, ако през зимата температурите паднат под -5 °C, тогава задължително трябва да се кара със зимни гуми.

Ако служители на КАТ ви спрат за проверка през зимния сезон, те нямат право да ви глобяват ако карате с летни гуми. Те имат право да ви наложат глоба единствено ако размера на грайферите на гумите е под 4 мм. Не разчитайте на закона да ви опази, а се погрижете сами за вас и вашия автомобил.


Сподели в